Verdens mest forsinkede indlæg

Jeg har været på sommerferie. Faktisk har jeg været væk det meste af juli og august. Så meget væk, at jeg åbenbart først får tid taget mig sammen til at blogge om det nu. For hvor fik jeg dog noget fremragende mad, som der næsten skal stå en smule om her.

Der var noget med en cykelferie med en god veninde. Konceptet var enkelt: hun rejser snart et halvt år til udlandet med studiet, og vi skulle ses i mere end et par timer. Hygge og snakke. Vende og dreje alt, hvad vendes og drejes kan. Og lidt mere til.

Så derfor tog vi på cykelferie i det ganske land. Noget så hyggeligt som en besøge-hinandens-familie-cykeltur. Når man først møder hinanden som “voksne”, så er det sjældent, at man kender den andens familie. Og det er jo altid sjovt at finde ud af, hvor ens veninder egentlig har rod henne. Hvad deres baggrund er, og hvorfor de er, som de er.

Og wauw, hvor har jeg ikke spist så godt længe! Familiebesøg betyder åbenbart lækker mad i rigelige mængder i skønt selskab. Første aften hos mine forældre og nogle af deres gode venner i sommerhus på Fur så menuen sådan her ud:

Svinemørbrad, slagterpølser, mormorsalat (grøn salat med fløde og citron-ish), min fars hjemmelavede kartoffelsalat med karry og ærter, vandmelonsalat med feta – og sørme, om der ikke også sneg sig en gulerod ind!

Angående gulerødder, så har flere af udvekslingsstudenterne på mit studie undret sig over, hvorfor vi danskere hele tiden spiser gulerødder. Jeg plejer at forklare dem, at det er en nem grøntsag, der er god at tage med, og den smager godt utilberedt. Men er det virkelig kun i Danmark, vi går og æder gulerødder som kaniner?

Men tilbage til cykelturen. Dagen efter skulle min veninde selvfølgelig se Steens Butik på Fur, som hun ikke kendte. Det er en butik helt for sig, ejet af 75-årig Steen. Han tjener sine penge på is og øl, men har ellers alt fra sommerfuglevinger i træbakker til konserverede bændelorme deroppe.

Det er rigtigt! Besøg ham, før han sælger hele skidtet og flytter til Thailand med sin kone. Han er i øvrigt i Thailand hele vinterperioden, så det er bedst at komme om sommeren. Og der står faktisk folk på venteliste til at købe hans ting, når han drager sydpå for evigt.

På Fur har de også en skøn gårdbutik, Fur gårdbutik Klode. Her kan man købe lækkert kød, der har haft en god liv, og masser af blødt garn i alle farver.

Vi nåede også forbi et lille nyt sted, som jeg fuldstændig har glemt, hvad hedder. Sådan en hyggelig butik med kaffe, te, god chokolade osv. Og sørme om butiksejeren ikke gav os alle sammen kaffe, fordi vi lige skulle smage.

Bagefter skulle vi da også lige smage hans 20 år gamle rom, som var så åndssvagt god, at min søde mor købte en med hjem. Jeg glæder mig stadig til at smage den igen. Aldrig før har jeg smagt så krydret, parfumeret og lækker rom eller for den sags skyld anden alkohol før.

Næste projekt for dagen var blåmuslinge-jagt i Limfjorden. De blev kogt med hvidvin, løg, hvidløg og persille. På en eller anden underlig måde fik 6 mennesker, hvoraf to af dem ikke er så glade for muslinger, spist sig igennem en rimelig seriøs bunke af dem.

Det leder mig til spørgsmålet om, hvorvidt det faktisk hedder “at plukke muslinger”. Det lyder lidt underligt, men jeg synes selv, det virker ganske logisk, når man nu skal hive alle de sten fra dem, som de har sat sig på?

Hovedretten, efter vi havde forædt os i muslinger, var lammebov, tomat-melonsalat, nye kartofler og nye bønner. Og vi blev ved med at leve godt. Alle dage fik vi nybagte boller til morgenmad, og da vi besøgte min venindes familie blev vi trakteret med oksemørbrød, lækre salater og hjemmelavet hindbær- og solbærsnaps til desserten.

Vi er blevet enige om, at det er en cykeltur, der må gentages.

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Miniguide til Fur i Limfjorden | Bærmonster
    17. april 2015 at 10:02

    […] Og der er Steens Butik. Lidt endnu, for Steen, der ejer butikken, er ved at være en ældre herre. At kalde det en butik er måske så meget sagt. Man kan købe is og lignende, men det er nærmere et museum med ting, der ikke alle er lovlige at erhverve sig længere – alt fra sommerfuglevinger på træbakker til konserverede bændelorme. Steen har jeg i øvrigt skrevet lidt om her. […]

  • Skriv en kommentar