Vegetarmad som i 80’erne (næsten)

I de gode 80’ere virkede vegetarmad ærlig talt noget kedeligt. Noget med mikro-makro-mad, tørre linseretter og generelt rimelig gråt og grumset mad. Bare rolig. Linsedunserne og quinoasalaten smager virkelig lækkert, og slet ikke af grumset 80’er-vegetarmad. Masser af friske krydderurter hjælper i den grad godt på vej.

Linsedunser – til ca. 15 stk.:

  • 1 dl grønne linser
  • 1 dl røde linser (eller 2 dl røde – de grønne giver bare mere struktur og ny smag)
  • 100 g løg eller 2 små løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 store gulerødder
  • 1 stængel bladselleri (kan undværes, hvis du synes, det er for 80’er-helse, men det smager altså skønt)
  • Rigeligt frisk bladbladet persille
  • Frisk mynte
  • Urtesalt
  • Friskkværnet peber
  • Chili – jeg bruger tørret chili fra Urtekram, som er i småbitte stykker – lige til at drysse i
  • 1 dl grahamsmel
  • 2 æg
  • Smør til stegning (fordi smør bare smager bedre)

Kog de grønne linser med vand 3-4 dl vand. Lad dem koge 10 minutter, og tilsæt de røde linser. Lad dem koge yderligere 20 minutter.

Riv gulerødderne, hak løg og hvidløg, hak bladselleri og krydderurter fint. Bland det hele sammen med æg, grahamsmel og linser, og smag til med salt, peber og chili. Steg på panden i smør. Linsedunserne hænger ikke helt så godt sammen som frikadeller, så det bedste er at lade dem stege lidt længere ved svag varme, først på den ene side, og så forsigtigt vende dem om, og lade dem stege færdig på den anden side – de skal altså ikke vendes for mange gange.

Ingredienserne til linsedunserne kan selvfølgelig varieres efter humør, og man kan helt sikkert også krydre dem anderledes – fx med spidskommen og tahin i stedet for krydderurter, hvis man vil over i noget mere mellemøstligt. Men æg og mel hjælper meget på at få nogle nogenlunde sammenhængende dunser, så det skal man helst ikke udelade (andet end hvis man er veganer måske).

Jeg har ikke prøvet det, men jeg tror sagtens, man kan fryse linsedunserne. Ellers er det geniale til madpakken.

Quinoasalat – til ca. 3 personer som tilbehør til linsedunser fx

  • 1 1/2 dl quinoa
  • 1 agurk
  • 2 peberfrugter
  • Rigeligt frisk bladbladet persille
  • Frisk mynte
  • 1/2 rødløg (jeg var desværre løbet tør, men det er dejligt i)
  • God olivenolie
  • Hvidvinseddike
  • Urtesalt
  • Peber
  • Evt. nogle gode oliven

Kog quinoa med vand i 15-20 minutter. Hak grøntsagerne og krydderurterne, og bland det hele sammen.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar