Veganske squashdeller

Mine forældres have bugner af squash lige nu, og jeg ved, at deres have ikke er alene. Det er squashsæson så det basker, og det sjove ved den grønne sag er, at jeg har oplevet, at den enten kommer i meget små eller meget store mængder. Der findes åbenbart ingen gyldne middelveje, når det gælder squash – eller courgette eller zucchini, som andre ynder at kalde den. Forskelligt navn, samme sag. 🙂

Heldigvis er mine forældres squashplanter gavmilde i år, og i en sådan grad, at jeg har tænkt på et meget squashgavmildt år da jeg var barn, hvor vi levede af ratatouille, squashboller og squashkage i hvad der føles som en lang periode. Der var squash i alt, og dengang var jeg ikke helt så begejstret for det, som jeg er i dag.

Squash

Denne gang har jeg haft en decideret squashfest, der gjorde, at jeg brugte flere kg squash på under en uge. Nogle af dem røg dog også til squashkageforsøg, som jeg lavede to gange, og ærlig talt ikke har fundet en perfekt opskrift på endnu, hvorfor den ikke ryger på bloggen. Jeg ville nemlig gerne have en vegansk, glutenfri og sukkerfri squashkage, hvilket vist også er en del af forlange af den vandede grøntsag.

Men squashdellerne, som jeg lavede en af dagene, må du til gengæld meget gerne få opskriften på. De er gode varme som kolde, og kan snildt holde sig tre-fire dage på køl. Jeg har gjort den veganske ved at bruge “chiaæg” og kikærtemel klister, idet begge dele holder godt sammen på tingene, ligesom æg gør.

Squashdeller

Til 10-12 squashdeller skal du bruge:

  • 600 g squash
  • 120 g løg, finthakket
  • 1-2 fed hvidløg, presset
  • 1 tsk salt
  • Friskkværnet peber
  • 1 dl kikærtemel
  • 2 chiaæg: 2 æg svarer til 2 spsk chiafrø blandet med 4 spsk vand, lad det stå i 10 min.
  • Evt. et nip sort salt (giver en ægget-smag)
  • Evt. andre krydderier eller krydderurter, fx persille, ramsløg, timian og/eller oregano. Jeg brugte lidt timian fra min altankasse
  • Evt. lidt chili eller sambal oelek, hvis du gerne vil have det lidt stærkt
  • Kokosolie til stegning

Riv squashen på den grove side af rivejernet eller foodprocessoren. Put den revne squash i et viskestykke og vrid godt, så det meste af væden kommer ud. Bland godt med resten af ingredienserne. Lad “farsen” stå i mindst 10 minutter og trække; det gør den mere sammenhængende og dermed lettere at stege. Form squashdellerne med dine hænder og steg ved middel til middelhøj varme i kokosolie. Vend dem forsigtigt og steg på den anden side.

Squashdellerne er gode som tilbehør til en salat, kartofler eller lignende eller ovenpå rugbrød, fx med lidt tahin under.

Squashdeller paa broed

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Fermenterede squash | Bærmonster
    24. august 2016 at 18:38

    […] forældres have vælter stadig i squash, og jeg tror ikke, de er alene. Er du ikke så heldig at have en have eller at have venner med en […]

  • Skriv en kommentar