Varmende og krydret græskarsuppe

IMG_1478webNogle gange overvejer jeg, om min blog burde hedde “Linsemonster” i stedet for Bærmonster. Det lyder godt nok endnu mindre kønt, men er måske mere beskrivende for hovedparten af det mad, jeg laver. Jeg putter sniger nemlig bønner eller linser ind i ret mange retter. Også denne skønne, varmende græskarsuppe har fået et skud røde splitlinser, hvilket bestemt ikke var en dårlig idé. Det smager dejligt, jævner suppen og får den til at mætte bedre, fordi linserne er fulde af proteiner (hele 27 g pr. 100 g).

Til 3-4 personer (den passer til 4 bærmonstre, men nok ikke til 4 mænd) som hovedret skal du bruge:

 • 1 økologisk hokkaidogræskar. Mit vejede kun 750 g, så jeg gangede lidt ned på de andre ingredienser i forhold til de fire-fem opskrifter, jeg havde kigget på. Nedenstående passer altså til et lille græskar
 • 4-5 fed hvidløg
 • Olivenolie
 • 300 g løg
 • 1 lille chili
 • 2 tsk karry
 • 200 g gulerod – eller 100 g gulerod og 100 g kartoffel
 • 120 g røde linser
 • 2 cm frisk ingefær
 • 1 l vand + ca. 1 spsk. Herbamare-urtebouillon
 • Salt og peber
 • 1/2 æble (kan udelades)
 • 200 g kokosmælk (kan udelades, men det giver suppen en ekstra cremet konsistens)
 • Saft af 1 citron

Flæk græskarret og tag kernerne ud med en ske. Skær det i mindre stykker og put det i en 200 grader varm ovn med lidt olivenolie på græskarret. Du kan udelade dette trin og i stedet lade suppen simre længere, men det giver en ekstra dyb og dejlig græskarsmag. Når græskarret er nyt og økologisk, kan man sagtens beholde skallen på.

Bag græskarret i ovnen i cirka 30 minutter, til det er mørt.

Hak løg og hvidløg og lad det simre i en gryde med olivenolie. Svits karryen – det får smagen frem og tilsæt gulerødderne, æblet og græskarret og lad grøntsagerne tage lidt smag i 5-10 minutter, før du tilsætter vand, bouillon, linser (skyl dem gerne først) og chili.

Lad suppen simre cirka 20 minutter, til det hele er mørt, og giv det en ordentlig omgang med en stavblender.

Jeg er så heldig, at jeg har fået mig en Bamix Swissline af mine forældre, hvilket er et fuldstændig genialt legetøj til supper (og alt muligt andet – i dag har jeg brugt den i stedet for en håndmikser). Og nej, jeg bliver ikke betalt for at sige dette, men Bamix er godt nok den bedste stavblender, jeg nogensinde har haft i hånden. Nok også den dyreste.

Men væk fra grej-snakken og tilbage til suppen.

Når den er blevet god og rar, så tilsæt kokosmælken og varm den op. Smag til med salt, peber og citronsaft. Og nyd varmen brede sig i kroppen med en god, varm efterårssuppe.

Jeg serverede den med nogle af kernerne fra indmaden ovenpå.IMG_1477webJeg pillede kernerne ud, skyllede dem, tørrede dem og ristede dem på en pande, til de poppede (altså sagde ligesom popcorn). Det havde jeg nemlig læst andetsteds, at man kunne. Men så vidt jeg kan se, gemmer de gode græskarkerner sig inde bag den hårde skal, der desværre bliver ved med at være noget hård, selv efter man har ristet dem godt. Hvis du har gode græskarkerne-tips til, hvad man skal gøre med ovenstående kerner, så modtager jeg dem med kyshånd.

Nu vil jeg ud og nyde weekenden.

Jeg håber at I, kære læsere, får en formidabel weekend!

Relateret indhold

9 kommentarer

 • Besvar
  Helle
  6. oktober 2017 at 13:40

  Hej Marianne. Tak for en super dejlig opskrift på græskarsuppe. Den vil jeg servere for 15 skønne mennesker i morgen
  God weekend 🙂

  • Besvar
   Marianne Luna
   7. oktober 2017 at 12:52

   Hej Helle
   Det lyder bare dejligt!
   Og tak i lige måde 🙂

 • Besvar
  Varmende vintersupper og gryderetter - og en rabatkode til varmt økologisk undertøj | Bærmonster
  19. januar 2017 at 12:03

  […] storfavorit er græskarsuppe, men der findes heldigvis også mange andre lækre supper og gryderetter Som grønkålssuppe med […]

 • Besvar
  Opskrifter til efteråret | Bærmonster
  28. september 2016 at 8:02

  […] har jeg samlet alle mine efterårsopskrifter lige her, hvor du kan finde alt fra den lækreste græskarsuppe til æblechips og kålsalater i massevis. Og et par gode crumbler til når kagetrangen melder […]

 • Besvar
  Små ting #1 | Bærmonster
  19. februar 2016 at 14:46

  […] selv snart at have mindre travlt. Lige for tiden er jeg mægtig glad for, at min fryser er fuld af græskarsuppe, rødbedesuppe og umbriske linser, så jeg kan få noget sund og nem mad på de (lidt for mange […]

 • Besvar
  I 2013 | Bærmonster
  29. december 2013 at 9:41

  […] september tørrede jeg æbler og lavede græskarsuppe. I oktober tænkte jeg på økologi, bagte gulerodskage og lavede vitaminfyldt […]

 • Besvar
  Karrysuppe med rodfrugter | Bærmonster
  4. november 2013 at 21:15

  […] og tænkte, at en god, varmende karrysuppe (okay så, jeg puttede måske også karry i græskarsuppen, men en anden slags suppe) kunne være […]

 • Besvar
  Ananassmoothie med smæk på vitaminerne | Bærmonster
  30. oktober 2013 at 9:06

  […] baggrunden gemmer sig et par fine, økologiske hokkaidogræskar, der blev til en græskarsuppe til min søde madklub i går. Udover græskarsuppen havde jeg lavet koldhævede flutes og […]

 • Besvar
  Små ting | Bærmonster
  22. oktober 2013 at 22:03

  […] selv snart at have mindre travlt. Lige for tiden er jeg mægtig glad for, at min fryser er fuld af græskarsuppe, rødbedesuppe og umbriske linser, så jeg kan få noget sund og nem mad på de (lidt for mange […]

 • Skriv en kommentar