Tre slags nøddespread / kernesmør

Forrige weekend holdt Sustain Daily, som Bærmonster er en del af, lanceringsfest i København. Det var noget så hyggeligt, både endelig at møde de tre stiftere af Sustain Daily, Emma, Ditte og Johanne, at møde de andre bloggere og at møde nogle af læserne.

Til lanceringsfesten var der fælles kagebord med bæredygtige kager af den økologiske og nogle også af den veganske slags. Jeg kom til København dagen før, så jeg tolkede “bæredygtigt” dobbelt, da det også skulle være muligt netop at bære det fra Århus til København.

Derfor satte jeg min stærke foodprocessor på arbejde og lavede tre gange spreads: Cashewnøddesmør med vanilje, græskarkernesmør med himalayasalt og solsikkekernesmør med semi-dried spicy tomater. Opskrifterne på de to sidste får du lige her.

Som med alt andet nøddesmør, kræver det en foodprocessor med nogle kræfter samt tålmodighed og en dejskraber til at skrabe kanterne ned med. Så skal det nok blive til nøddesmør med tiden. 🙂

Noeddespread kernesmoer

Til græskarkernesmør med himalayasalat skal du bruge (til en lille portion)

  • 200 g økologiske græskarkerner
  • Lidt himalayasalt eller anden god salt

Det er meget nemmere at få olien ud af nødder og kerner, når de har været ristet, hvorfor jeg for det meste giver kernerne/nødderne en tur i ovnen på lav varme. Spred græskarkernerne ud på en bageplade og bag dem ved 100 grader i ca. 20 minutter til de begynder at poppe. Alternativt kan du give dem en tur på en pande til kernerne popper.

Hæld græskarkernerne i en foodprocessor og blend. Giv gerne foodprocessoren lidt pauser undervejs, og skrab kanterne ned med en dejskraber. Græskarkernerne skifter fra kerner til mel og begynder til sidst at afgive olie. Blend videre, til det er en god smørmasse, smag til med himalayasalt og blend igen. Skrab græskarkernesmørret over i en glasbeholder med låg. Opbevar ved stuetemperatur.

Græskarkernesmørret er lidt bittert og salt, så det er en lækker erstatning til tahin (sesamsmør), hvis du bliver træt af det. Græskarkernesmørret smager dejligt som dip og i dressinger og i spreads og som smør på boller og rugbrød.

Solsikkespread kernesmoer

Til solsikkekernesmør med soltørrede tomater skal du bruge:

  • 200 g økologiske solsikkekerner
  • 150 g semi-dried tomater (soltørrede tomater, der stadig er fugtige). Jeg kunne desværre ikke finde dem økologiske, og tænker, at det vil være en god ting at lave selv her til sommer. Jeg fandt til gengæld en pakke, der var lidt spicy, hvilket var ret lækkert)
  • Lidt himalayasalt eller anden god salt

Ligesom græskarkernesmørret skal solsikkekernerne have en tur i ovnen eller på en pande, inden du blender dem, så olierne nemmere kan blendes ud.

Blend derefter solsikkekernerne i en kraftig foodprocessor, og skrab kanterne ned undervejs. Når det er blevet til solsikkesmør, blend da de soltørrede tomater med. Smag til med lidt himalayasalt.

Opbevar i en glaskrukke med låg ved stuetemperatur.

Solsikke-tomat-spreaden smager dejligt på brød og som dip, og ikke mindst som en del af bønnespread – det får du snart en opskrift på.

Relateret indhold

5 kommentarer

  • Besvar
    Sustainable Sunday: Bæredygtige gaveidéer | Bærmonster
    4. september 2016 at 9:02

    […] lækkert mad: Fx hjemmelavet chokolade, rawtella og nøddesmør, kombucha, vandkefir, granola, knækbrød, marmelade, syltede sager, […]

  • Besvar
    Greatest hits fra marts – Sustain Daily – inspiration til en bæredygtig livsstil
    1. april 2016 at 7:25

    […] og Christina postede deres outfits fra festen, og Marianne delte opskriften på de tre slags nøddesmør, som stod på […]

  • Besvar
    Bønnespread Med Græskarsmør | Bærmonster
    27. marts 2016 at 9:03

    […] jeg lavede nøddesmør til Sustain Dailys lanceringsfest, lavede jeg med vilje lidt ekstra, så jeg havde lidt derhjemme også. Det kom der to spreads ud […]

  • Besvar
    Mia
    25. marts 2016 at 14:35

    Mums de ser gode ud! Hvad er det for en foodprocessor du har mon? ?

    • Besvar
      baermonster
      25. marts 2016 at 16:22

      Efter at have smadret to foodprocessorer ved at lave for mange daddelkugler, tænkte jeg, det måtte være på tide at investere i en ordentligt, og da jeg var så heldig at få nogle penge fra min farmor for et års tid siden, købte jeg en MagiMix. Den er virkelig guld værd (og monstertung).
      Den kan fint klare en stor portion daddelkugler, nøddesmør osv. Dog giver jeg den gerne et par pauser midtvejs, særligt når jeg laver nøddesmør, bare for at være sikker på, at jeg ikke brænder min tredje foodprocessor sammen. 🙂
      Jeg har skrevet lidt mere om køkkengrej her: http://baermonster.dk/koekkengrej-hvad-er-det-vigtigste/

    Skriv en kommentar