Sustainable Sunday: Træk vejret

Sæt dig ned. Luk øjnene. Træk vejret dybt, og fyld din mave helt op med luft. Hold vejret et par sekunder, og lad så luften sive ud gennem din næse.

Januar står i manges øjne som måneden med de tusind nytårsforsætter, hvor man skal tabe sig fem kg, spise sundt, begynde til fitness, spare en masse penge osv. Det kan nemt blive for mange krav at navigere rundt i.

Derfor handler denne uges Sustainable Sunday ikke om flere tips til, hvordan vi handler bæredygtigt. Og så alligevel. For bæredygtighed på det indre plan er mindst ligeså vigtigt, synes jeg.

Vi trækker vejret hele tiden. Heldigvis er vores krop klog nok til at holde styr på det, ligesom den får vores hjerte til at banke og sende blod rundt, producerer hormoner, fordøjer mad og meget andet. Vejrtræningen foregår af sig selv, kontrolleret af hjernedelen medulla oblangata, der ligger lige over nakken.

Men nogle gange glemmer vi at trække vejret ordentligt, og får en hurtig og overfladisk vejrtræning. Det er noget rod, for en dyb vejrtræning med maven giver os mere ilt og energi.

Det er også godt at trække vejret gennem næsen. Du har sikkert bemærket, at hvis du er forkølet om vinteren, og derfor trækker vejret gennem munden, så bliver luften noget så kold. Vejrtrækningen gennem næsen varmer både luften op og filtrerer luften for støv og andre ting, vi ikke gider at have ind i kroppen. Næsehår og bihulerne er nemlig ikke en helt fjollet opfindelse.

I yoga findes der en masse gode vejrtrækningsøvelser, der har hver sine fordele. Jeg vil ikke gå i dybden med dem alle her, men du kan trykke på linksene, hvis du vil se de enkelte. På sanskrit, der egentlig er et dødt sprog som latin, men bliver brugt i yogaverdenen og af højkastefolk i Indien, hedder disse øvelser pranayama.

Pranayamas kan hjælpe os til at trække vejret godt, fordi vi fokuserer på vejrtrækningen under øvelserne. Som med mange andre ting gør øvelse mester, så jo oftere vi øver os i at trække vejret fokuseret, jo nemmere bliver det at huske det i løbet af dagen.

Yogic breathing

I dag skal det handle om en en både afslappende og enkel vejrtrækningsøvelse, nemlig yogic breathing. Den foregår sådan her:

 1. Luk øjnene (altså når du har læst resten, ikke? Det gør det nemmere at koncentrere sig om øvelsen)
 2. Sæt eller læg dig i en behagelig stilling.
 3. Placer dine hænder på din mave, så du kan følge din vejrtrækning.
 4. Træk vejret ind og ud gennem næsen et par gange. Langsomme, dybe vejrtrækninger.
 5. Træk vejret langsomt ind i din mave. Fyld den op med luft.
 6. Dernæst træk vejret langsomt ind mellem dine ribben og lad dem udvide sig.
 7. Til sidst træk vejret ind i din brystkasse og helt op til skulderbladene, så din krop er fuld af luft.
 8. Lad luften sive langsomt ud gennem næsen.
 9. Lav øvelsen (punkt 5-8) nogle gange. Gerne 15-20 gange, men bare et par gange kan få dig til at slappe af.

Traek vejret pranayama yoga baermonster

9 andre yoga-måder at trække vejret på

Tryk på linksene for at se en video med forklaring på hver enkelt vejrtrækningsøvelse.

Jeg har brugt navnene på sanskrit nedenfor, da det er dem, som er nemmest at søge frem. På dansk og engelsk bliver de yogiske vejrtrækningsøvelser, pranayamas, nemlig kaldt alt muligt forskelligt.

Nogle pranayamas er gode, hvis man vil detoxe (som kabalbhati, som nogle vil kalde en kriya, men det er en lang teknisk diskussion), andre er gode, hvis man vil slappe af (som anuloma viloma og nadi shuddhi og yogic breathing), nogle er kølende for kroppen (som sithali og sithkari), nogle giver energi (som bhastrika, bhramari og ujjayi – dog på hver deres måde) og nogle får ansigtsmusklerne til at slappe af (som lion’s breath).

Og et lille spørgsmål her til sidst: Er du interesseret i at læse om flere vejrtrækningsøvelser / pranayamas her på Bærmonster? Skal jeg gå i dybden med ovenstående? Måske i nogle videoer?

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’.

Relateret indhold

5 kommentarer

 • Besvar
  Hvordan kan man holde en fredelig jul? | Bærmonster
  21. december 2017 at 6:00

  […] Trænger julefreden til en ekstra hånd, er vejrtrækningsøvelser, yoga og meditation det, der hjælper bedst for mig. Få en lille vejrtrækningsøvelse her, der giver nærvær og opmærksomhed. […]

 • Besvar
  Christinna
  15. januar 2017 at 10:43

  Mmmmm… Efter en noget hektisk julemåned (og indtil videre også januar), er jeg nu klar til at komme i gang med at fokusere lidt på at få fyldt lidt godt op indefra. Tak for denne reminder om at man skal “huske at trække vejret”.

  • Besvar
   Marianne Luna
   15. januar 2017 at 19:46

   Mange tak for din kommentar. 🙂

 • Besvar
  LIVING WITH LESS
  15. januar 2017 at 8:55

  Jaaa – meget gerne Marianne. Og videoer hvor du illustrerer det vil være helt perfekt! God søndag.

  • Besvar
   Marianne Luna
   15. januar 2017 at 19:46

   Mange tak for din kommentar. 🙂 Det vil jeg overveje – jeg har nemlig også selv tænkt, at det kunne være sjovt at lave, så dejligt, at der er opbakning.

  Skriv en kommentar