Tips til Riga

IMG_3944 (1)

I midten af juli var jeg en uge i Riga med en meget god veninde. Det var lidt tilfældigt, at vi lige landede der; vores udgangspunkt var Østeuropa, fordi der er en del lande, ingen af os havde rejst i. Derfra tjekkede vi flybilletter og Airbnb, og nåede frem til, at det var lækkert at besøge en by, der lå tæt på vandet, når det nu var sommer.IMG_3839

Da vi samtidig fandt den mest charmerende (og ret hipsteragtige) lejlighed på Airbnb, der krævede mindst 5 dages leje, slog vi til og tog en uge afsted. Ahmen, prøv lige at se spisehjørnet!

Det var en skøn uge med det udgangspunkt, at vi havde en lækker base, og derfor ikke skulle haste igennem byen, men kunne tage det hele i afslappet tempo.

Vi fik ikke researchet hjemmefra, så vi fandt frem til de rare steder ved at researche, da vi først var i Riga, og så ellers bare fare vild i pg omkring Rigas gamle bydel.

IMG_3990

Det var noget så rar en ferie. Og det er Riga i øvrigt også. En virkelig hyggelig by fuld af gamle bygninger, bær og kage i læssevis. Det sidste anede vi ikke, før vi var der (sjovt nok, når vi ikke havde styr på noget, før vi rejste), men aldrig har jeg set så mange konditorier samlet i en by af den størrelse (der bor ca. 700.000 i Riga). Vi fandt hurtigt ud af, at det er en stolt tradition i landet, og jeg tør godt love for, at kagerne både er gode og billige.

IMG_4038

De tips, jeg vil komme med her, er på baggrund af vores egen research og vildfaren i den hyggelige by, så det er på eget ansvar, og vi kan sagtens have overset en masse steder.

Hvad er fedt at se?

Jeg er stor tilhænger af byferier, hvor man bruger lang tid på bare at gå rundt og fare vild, hvilket Rigas gamle bydel i høj grad indbyder til. Der er dog nogle ting, jeg klart vil anbefale et smut forbi.

IMG_4025

Museer og kirker

Er man museumsmenneske, vælter Riga i museer, det er dog ikke alle, der ser lige ophidsende ud. Vi var et smut forbi Museum of the Occupation of Latvia, der er “gratis”, forstået på den måde, at man donerer det, man lyster. Museet er ret lille, men spændende at bruge en halv time i. Jeg er dog barnlig (eller kommunikationsnørdet eller whatever) nok til, at jeg hurtigt mister tålmodigheden med historiske museer, hvor man ikke må røre noget, og hvor alting står skrevet i lange faktuelle skilte på væggene uden storytelling overhovedet, og her vinder dette museum altså ikke helt.

IMG_3971

De fleste andre museer koster en slat at komme ind i, og jeg indrømmer gerne, at det ikke var vores fokus på denne ferie. Fokus var på at tulle rundt, kigge en masse, drikke kaffe og hygge.

IMG_3995

Til gengæld vil jeg klart anbefale en tur forbi nogle af Rigas smukke kirker. Ovenstående er Rigas Nativity of Christ Cathedral, der er byens største ortodokse kirke og vælter i guld. Jeg synes, det er spændende at komme ind i de voldsomt overdådige kirker, hvor man kan undre sig lidt over, hvordan de fik råd til det (gad vide, om befolkningen levede så godt?). En del af kirkerne er gratis, og man kan låne et tørklæde til knæene, hvis man ikke går alt for ærbart klædt. 😉

Old City

Rigas gamle bydel er her, det meste foregår. Man kan stadig se de gamle bymure rundt omkring, for letterne har brugt dele af dem til at bygge nye huse på. Det er altså ret snildt.

IMG_3973

Vi fik en rundvisning af en lokal en af dagene, der igen er “gratis” mod donationer. Det er klart værd at tage et par timer ud af kalenderen for at få insiderviden i byen, for de lokale kender sjovt nok lidt mere til det hele. Turen starter hver dag kl. 11 foran St. Peter’s Church.

Udenfor Old City

IMG_4041

Riga har en hyggelig kanal lige udenfor Old City, der er værd at tage en (eller flere) gåture op og ned ad. Det er også muligt at leje robåde, cykelbåde eller en kanalrundfart. Cykelbåde koster 5 euro for 30 minutter, en kanalrundfart er lidt dyrere. Vi var en tur med cykelbåd, fordi det altid minder mig om sommerdage i Tivoli. Og så er det altså en skæg samarbejdsøvelse, haha. “Drej den vej, nej! Den anden!” 🙂

Centraltirgus

IMG_3853

Centraltirgus er Rigas kæmpe marked, der er lokaliseret indenfor og udenfor gamle Zeppelin hangars. Her kan man finde alt fra bær i læssevis (når de er i sæson – og ja, jeg var Bærmonsterlykkelig en masse) til fisk, kød, ægte og kunstige blomster, neonfarvet undertøj, solbriller, brød, kager (de er overalt), nødder og helsegear som bipollen til ingen penge (jeg betalte 3 euro for samme mængde bipollen, som jeg betaler 80 kr. for i Danmark. Burde klart have købt kilovis med hjem).

Vi var på Centraltirgus tre-fire gange, for vi er begge ret glade for markeder. Samtidig var det en god undskyldning for at købe bær med hjem til morgenmaden næste dag.

Man kunne også købe sig til billig frokost flere steder inde på markedet. Tricket er at følge de lokale, hvis man kan. 🙂

Udenfor Riga

Vi var kun udenfor byen en enkelt dag, da vi tog toget til Jurmala, som er et kæmpe strand-område en halv times kørsel fra Riga. Det er billigt at komme dertil med toget, og kan klart anbefales, hvis solen skinner. Sandet er virkelig rart, men det er lidt turistet.

Hvad er godt at spise?

IMG_3989 (1)

Det klassiske Riga-køkken er relativt tungt – som det klassiske danske køkken jo også er. De laver dog også rare ting som lettisk/østeuropæisk kold rødbedesuppe mange steder, jeg klart kan anbefale.

Vi var flere gange forbi Ezitis Migla Kafé, der lignede et rimelig ret studentercoolt sted, og som både havde billige øl, cocktails og mad. Udover ovenviste fine, lyserøde rødbedesuppe, lavede de  lækre pizzaer og pastaretter, og stemningen var noget så hyggelig.

IMG_4046

Bliver man træt af rødbedesuppe, salater og tung mad, er der heldigvis også en del andre køkkener i Riga. Sidste aften var vi forbi Indian Raja, der laver dejlig indisk mad som vist på ovenstående billede.

Kage

Spis kage, når du er i Riga. Byen vælter i små, lækre konditorier, hvor jeg særligt vil anbefale Sala, der ligger i et af byens storcentre, og kan prale med lamper i burlesquestil.

IMG_3842

Deres udvalg er stort, blandt andet:

IMG_3982

Og de her:

IMG_3983

Apsara på Kr. Barona 2a er vanvittigt hyggelig, men noget dyrere end de andre steder, og deres kager var faktisk ikke de bedste (men småkagerne er til gengæld fine). Til gengæld er det et genialt sted at sidde indenfor i de mange bløde puder i regnvejr og kigge ud på kanalen på.

IMG_4022

Jeg slutter af med et sidste kagebillede fra et konditori, som jeg desværre har glemt navnet på. Det var nemlig en virkelig lækker hindbærkage, jeg fik. Så det afsluttende tip må være selv at gå på konditori-jagt og prøve en masse forskellige steder af.

IMG_3931 (1)

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar