Tips til Myanmar – en mini-rejseguide

IMG_0136

I forgårs var det to måneder siden, jeg landede i Kastrup efter tre måneder i Myanmar. Det er en stor kliché, men hold op, hvor går tiden stærkt. Og for at blive lidt i klichéernes land, så bedre sent end aldrig med denne serie blogindlæg. Et sidste lille kliché er pagoden her foroven – Shwedagon i Yangon, som jeg har taget så mange billeder af, at man tror, det er løgn. Det er guld og bling bling, så det basker, og selvom det er lidt for meget, er det også dybt fascinerende.

Da jeg var i Myanmar lavede jeg en lille rejseguide med særlig fokus på alle de skønne spisesteder, jeg fandt i Yangon og omegn. Rejseguiden var specielt tiltænkt andre folk, der skulle med projektet til Myanmar, men du skal absolut ikke snydes, om du så drømmer om at rejse til pagodernes land, eller bare er nysgerrig på, hvad man kan spise og opleve i Myanmar.

Som du måske ved, har jeg levet vegetarisk det sidste halve år. En beslutning, jeg var glad for i Myanmar, fordi kød og fisk lå udenfor i 30 graders varm fugtighed en hel dag. En aften hvor jeg gik forbi et af markederne, der fylder godt ud på fortovene, pilede en rolle over mine tæer bedst som jeg gik forbi boderne med råt kød. Jeg skyndte mig sjovt nok hjem for at vaske tæer, for jeg er ikke synderligt begejstret for rotter.

Men bortset fra rotter og andre spændende dyr, så kan jeg varmt (høhø) anbefale at tage til Myanmar.

Dette blogindlæg handler mere generelt om spisesteder, transport, påklædning, valuta og lignende – altså en samling af mine bedste tips til Myanmar.

Ikke mere udenomssnak. Her er mine bedste tips til Myanmar.

Der er mange lækre spisesteder i Yangon, og mange forskellige prisklasser. Vegetarisk mad gør selvfølgelig måltidet lidt billigere.

Går du på gadekøkkener, er bedste tip at gå efter de steder, hvor der er flest mennesker og dermed god gennemstrømning. Hygiejnen kan være lidt spændende, men lad dig ikke skræmme for meget af det, så længe du går efter de travleste steder og tidligt på dagen, så maden ikke har stået længe eller er blevet rørt af for mange hænder. Prøv endelig at købe samosaer, burmesiske pandekager, frugt (evt. med skræl, eller skræl det selv, hvis du vil være helt på den sikre side) og så videre på gaden – der er så mange lækre, billige snacks.

Ellers kan de små, burmesiske tea houses og restauranter, der ligger halvt på gadeplan, men prismæssigt er lige tanden over (det er stadig billigt) ofte anbefales, da de her har bedre adgang til vand og sæbe.

Udvalget af frugt på gaden er i øvrigt genialt, og absolut værd at teste – også dem, man ikke kender. Jeg levede af mango i september, en frugt, der desværre ikke er i sæson hele året. Jeg smagte durian, jackfruit, mangostan frugter som salak og lignende, jeg måtte google mig til for overhovedet at finde navnet på.

Drikkevand kan du købe på flaske, og koster fra 150 kyat for en liter i supermarkedet og opad (1000 kyat er godt 5 kr., men kursen skifter lidt. Dvs. 150 kyat er 0,8 kroner). Typisk koster det 3-400 kyat for en liter vand, når du spiser ude. På de dyrere steder er vand ofte inkluderet, og det er altid flaskevand, idet ingen burmesere drikker hanevandet. Drikkevandet er rengjort vand, og allerbilligste har en lidt funky bismag, hvorfor jeg gerne købte dem til ca. 200 kyat. Kildevand er til gengæld hamrende dyrt, idet det bliver importeret og ingen drikker det.

De fleste steder regner de drikkepenge og government tax oven i prisen efterfølgende (10-15 procent skal lægges til priserne på menukortet). Tjek regningen og vurder, om du vil betale yderligere drikkepenge – jeg gjorde det de steder, hvor jeg oplevede god service.

Når du går på de dyrere restauranter, så husk et tørklæde eller lignende, da airconditionen nogle steder er skruet lige lovlig meget op.

Burmesisk

Burmesisk er hovedsproget i Myanmar, men er man ikke bamar (den største etniske gruppe i Myanmar) taler man sandsynligvis også et andet sprog. Karener taler fx karen (sjovt nok 🙂 ). Da uddannelsesniveauet i Myanmar har været meget dårligt under militærdiktaturet fra 1962 til 2011, og stadig på ingen måde er optimalt, er der mange, som ikke taler

Jeg kan varmt anbefale at lære at sige de simple ting som ”tak” = “Jezutinbade”, ”hej” = “Minglabar” og generelt bare prøve så meget som muligt burmesisk – det bliver taget godt imod, at man forsøger. Udover to ovenstående lærte jeg meget hurtigt at sige “vegetar” = “Tha’tha’lø” / “Thet’that’low”, der betyder intet liv. Spørg en burmeser, hvordan det skal udtales, det er klar nemmere end mine forsøg på lydskrift, som jeg desværre ikke mestrer. 🙂

Burmesisk har et andet alfabet, hvorfor stavningen med latinske bogstaver varierer meget, og samme ting eller vej kan staves på fem forskellige måder.

Læs mere i guidebøger og Lonely Planet (der også har en lille lommebog i burmesisk, som du kan købe i Myanmar). Lonely Planets burmesiske guide kan være en udfordring for os danskere, idet de har skrevet udtalen ud fra en engelsk forståelse.

Finde rundt i Myanmar

Kort: Jeg downloadede app’en ”maps.me”, hvor du kan downloade et kort over Myanmar, du også kan bruge offline. Det er genialt! Som en amerikaner, jeg mødte i Vietnam sagde, så var maps.me en gamechanger, fordi den gjorde så meget lettere. Husk at downloade app og kort hjemmefra – det er tunge filer. Du kan gemme de gode spisesteder som bogmærker, lave ruter osv.

Transport: Busser er billige, men også svære at lure – de råber, hvor de kører hen. En taxa fra YMCA (hvor jeg boede) til Yar Min Gye Condo (ca. 2,5 km) koster 1.500 kyat, en taxa til den anden del af byen (ca. 6 km) bør man kunne få til maks 3.000, en taxa til lufthavnen koster maks. 8.000. Der er forskel på local price og foreigner price, men man kan som regel få dem ca. en fjerdedel ned i pris i forhold til, hvad de foreslår. Man aftaler prisen med taxachaufføren, inden man kører.

Valuta

Penge: Der er hæveautomater (ATM) i Yangon og de største byer (fx Pathein), hvor du kan hæve op til 300.000 kyat ad gangen (ca. 1.600-1.650 kroner, men kursen ændrer sig). Du kan ikke regne med at betale med Visakort eller Mastercard. Medbring gerne dollars, for nogle steder omregner de, så det er fordelagtigt med dollars. Jeg var glad for app’en ”xe currency”, så jeg kunne udregne, hvad der bedst kan betale sig. Principielt er det dog også et spørgsmål om, at man ved at bruge kyat støtter den lokale møntfod, så gør gerne det. Faktisk er det ulovligt kun at vise prisen i dollars, men flere steder gør det alligevel.

Pris for et måltid: Det varierer selvsagt meget. Du kan købe en lille samosa eller en banan til 100 kyat (50 øre), en rissalat på niveauet over gadekøkken til 700 kyat og spise godt (og dyrere) til 10.000 kyat eller meget mere. Jeg havde køleskab på værelset, så jeg købte havregryn og soyamælk i supermarkedet og frugt på gaden, så jeg havde noget morgenmad, der ikke var ris (man kan blive lidt træt af det til tider). Jeg spiste for alt mellem 5.000 og 25.000 kyat på en hel dag, afhængig af, hvor jeg spiste henne.

Påklædning i Myanmar

Påklædning: Du skal have dækket skuldre til knæ, når du er i templerne. Generelt er det et konservativt land, så man skiller sig ud (ikke nødvendigvis positivt), hvis man går rundt i en lille stropbluse og korte shorts. Nogle turister gør det alligevel, men eftersom nærmest ingen lokale gør det, ser jeg det selv som en respekt for den lokale kultur, der gør det nemmere at møde burmeserne.

Fodtøj: Du skal tage sandaler af, inden du går ind i et tempel og en pagode. Nogle kontorer o.lign. kræver også, at man smider fodtøjet. Derfor er et par gode klipklappere eller sandaler, der er nemme at tage af og på, guld værd. Jeg havde et par Teva klipklappere med to stropper, jeg boede i.

Diverse tips til Myanmar

 • De fleste offentlige toiletter har ikke toiletpapir, så medbring lommeletter og alkogel, når du går rundt.
 • Bliver du syg: Hav gerne et par ”100 plus”-sodavand, som du kan købe i supermarkedet, på lager. De er geniale, hvis man får dårlig mave og mangler væske, da de indeholder salt og sukker, altså det, som kroppen mangler, når den er dehydreret. Man kan også bruge rehydreringsbreve, der skal blandes op med vand. Kokosvand er den naturlige vej her, og det koster heldigvis heller ikke meget i supermarkederne. Nogle gange skal der dog mere til, hvis man gerne vil blive hydreret hurtigt.
 • Der kan komme kakerlakker. Hvis du opbevarer mad på dit værelse, så pak alt ind i bøtter eller i køleskabet, og pak ligeså madaffald ind i lukkede poser og tøm skraldespanden ofte. Hvis du slår en kakerlak ihjel, så sørg for at vaske det døde dyr væk og skyl det ud i toilettet eller smid det i skraldespanden og tøm den. Kakerlaklig tiltrækker nemlig flere kakerlakker.
 • Myg: Der er risiko for malaria og dengue-feber i Myanmar, hvorfor myggenet og myggespray er en god idé. Jeg var ikke selv så god til at få det gjort, og blev faktisk stukket utallige gange. Man kan købe absurd billig og giftig myggespray i supermarkederne, men til gengæld virker det – og jeg tænker, at det trods alt er bedre end behandling mod malaria efterfølgende. Ellers tag lange bukser og bluser på om aftenen.
 • Top Up: Taletid til din mobiltelefon, der kan købes utallige steder.

Næste blogindlæg om Myanmar skal handle om mad i Yangon, ligesom jeg har flere i ærmet om skønne steder i Yangon. Jeg håber, du vil læse med.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Spis dig gennem Yangon - burmesisk mad | Bærmonster
  8. februar 2016 at 11:42

  […] jeg skrev i forrige indlæg, har jeg en god stak Myanmar-indlæg tilbage, som jeg længe har ventet på at udgive her på […]

 • Besvar
  Marina / cand.mor
  30. januar 2016 at 19:38

  Ikke fordi jeg lige regner med at komme til Myanmar lige med det første, men derfor stadig spændende, spændende læsning!

  Og tak for sidst 🙂

 • Skriv en kommentar