Tips til kompost i en lejlighed

Jeg har længe haft lidt dårlig samvittighed over alt det madaffald, jeg har smidt i min skraldespand. Engang havde Århus, hvor jeg bor, en snild ordning med to skraldespande, hvor den ene var til kompost, men ordningen stoppede desværre, fordi man ikke mente, det kunne betale sig.

Siden har jeg kigget på bykompost flere gange, men 770 kroner for to spande samt det at skulle købe kompostgær jævnligt virkede som et smart, men også dyrt koncept for en studerende.

Ormekompost i en lejlighed er også en mulighed, har inspirerende Janne fra Tag Skraldet vist. (P.S. Hun åbner snart en zero waste-butik i Århus – det er så fedt!) Jeg må dog indrømme at tanken om orme indenfor i min lejlighed ikke helt tiltaler mig, for selvom de vist helst bliver i kassen, skal der lufthuller til, og risikoen for orme uden for kassen har jeg ikke lyst til at løbe.

Derfor allierede jeg mig med mine forældre, der også bor i Århus, og som både har hus, have og ormekompost. En ormekompost, de har haft al den tid, jeg kan huske. Da de ikke har hjemmeboende børn længere, tænkte jeg, at de måske kunne bruge lidt ekstra køkkenaffald, eller om ikke andet havde plads til det. Og heldigvis var det helt fint med mine forældre, at jeg brugte smed min kompost ned til deres orme. Er jeg heldig, kan jeg måske score mig en gang lækker jord en dag. 🙂

Jeg har købt en plastikkasse med låg, der passer i min ene cykelkurv. Når jeg alligevel skal hjem til mine forældre eller min kompostspand er fuld, ryger den op i min cykelkurv og så tømmer jeg spanden i deres ormekompost.

I min kompost smider jeg al organisk affald. Dvs.:

 • Alle frugt- og grøntsagsrester, fx gulerodsskræller, bananskræller, citrusfrugt
 • Andet madaffald (hvilket jeg dog aldrig rigtig har – jeg fryser rester ned eller spiser dem dagen efter)
 • Kaffegrums og kaffefiltre (jeg vil snart have syet nogle filtre i stof)
 • Te og tefiltre (jeg øver mig dog i at bruge tefiltre i stof eller metal)

Jeg kommer ikke æg i, da mine forældre muligvis har fået besøg af en rotte. Hvis man kommer æggeskaller i, skal det også helst være fra kogte æg. I forhold til citrusfrugter har jeg hørt flere tale om, at de ikke er så gode i kompost, da de ikke bliver opløst. Her kan jeg ikke undgå at slå et slag for økologi, for økologiske citrusfrugter skal nok blive til kompost. Det er pesticiderne, der får frugt og grønt til at holde sig for længe – og i øvrigt er pesticider ikke det bedste for komposten (ligesom pesticidrester sjovt nok ikke er det bedste for så meget andet).

Bor du i lejlighed og har du ikke forældre i nærheden, er der andre muligheder: Du kan alliere dig med nærmeste villaejer med kompost eller nærmeste kolonihaveejer. Måske de ligefrem mangler lidt ekstra at lave god jord af?

Har du kompost?

Relateret indhold

3 kommentarer

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Rot | Bærmonster
  8. oktober 2017 at 8:01

  […] har før skrevet om kompost lige her. I dette blogindlæg vil jeg opsummere det indlæg, samle de erfaringer, jeg siden har gjort mig og […]

 • Besvar
  Camilla
  5. maj 2017 at 13:01

  Det er altså mega sejt det der. Respekt! Jeg sidder og overvejer sådan en bykompost big time lige nu 😉

 • Besvar
  Greatest hits fra maj – Sustain Daily – inspiration til en bæredygtig livsstil
  31. maj 2016 at 10:13

  […] for at få en dosis klorofylgrønt. Marianne har vist sin plantesamling frem og givet gode tips til kompostering i lejligheder. Mette er gået i gang med at plante haven til og har tilmeldt sig giftfri have, og Julie har […]

 • Skriv en kommentar