Tips til kokosolie: Hvad er god olie?

Jeg har før lovprist kokosolie her på bloggen, fordi en god koldpresset kokosolie kan mange skønne ting: Den kan tåle høje stegetemperaturer uden at danne transfedtsyrer, den er god som bodylotion, som hårkur, som ansigtscreme og -scrub, som makeupfjerner, i stedet for barberskum, som deodorant (sammen med natron, mere om det igen snart, for jeg har genfundet den deodorant), og så er den sund (selvfølgelig som alt andet med måde). Nåja, og kan man lide kokos, smager den også godt. 🙂

Kokosolie er sund på grund af de mellemlangkædede fedtsyrer, der har antibakterielle egenskaber, er nemt fordøjelige og forbedrer immunforsvaret og den er rig på laurinsyre. Jane Faerber fra Madbanditten har skrevet flere gode grunde til at bruge kokosolie lige her.

Men hvorfor ikke bare købe den billige palmin, der jo også er kokosolie?

Ligesom med al anden mad, er der forskel på kvalitet. Palmin er kokosolie, der er varmebehandlet og har fået fjernet duft og smag gennem varmeblæsning. Palmin er altså en kraftig behandlet olie, og den kraftige behandling er med til at ødelægge mange af oliens gode og sunde egenskaber. Hvis du står med en økologisk koldpresset jomfrukokosolie i den ene hånd og en pakke palmin i den anden, vil du sagtens kunne se, dufte og mærke forskellen. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg ville vælge den uforarbejdede kokosolie til hver en tid.

Hvorfor økologi?

Jeg skriver økologisk kokosolie, fordi jeg tror på, at det er bedre både for kloden og for vores egen sundhed at købe mad, der ikke er forgiftet med pesticider – pesticider, der sjovt nok ikke bare bliver tryllet væk, når man har sprøjtet med dem.

Hvorfor jomfrukokosolie?

Ligesom med olivenolie, er det simpelthen den bedste kvalitet. Økologisk kokosolie kan også fint gå an, men (ekstra) jomfrukokosolie er den fineste kvalitet, man kan få. Så afhængig af, hvad du skal bruge den til, kan du eventuelt have både en økologisk kokosolie og en økologisk jomfrukokosolie i skabet. Jeg vil klart bruge sidstnævnte til madlavning, hvor den ikke skal varmes op (som raw cake) og til hudpleje.

Men hvad så med kokosolier uden duft, som flere mærker er begyndt at føre?

Jeg kan simpelthen ikke finde undersøgelser, der siger noget om forskellen. Men faktum er, at kokosolier uden smag og duft også er blevet dampbehandlet, dog nok mere skånsomt end palmin. Personligt foretrækker jeg til hver en tid den rene, økologiske jomfrukokosolie. Den kan fås i mange mærker, bl.a. COOPS Änglemärk, Urtekram, Essential (den på billedet, jeg har købt den på BuyWholeFoods).

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar