Tanker om bæredygtighed og genbrug og et sneak-peek i min lejlighed

IMG_1841webHvorfor er der en lampe på en madblog? Og hvorfor ser den riiimelig hjemmemalet ud?IMG_1838web

Det vil jeg fortælle lidt om i dette indlæg, mens jeg – vist ligesom resten af Danmark – gemmer mig inden døre for en storm, der åbenbart skal navngives.

Det er svært at skrive om bæredygtighed uden at lyde frelst og være hende den sure med den løftede pegefinger. Jeg håber, at dette indlæg kan sætte tanker i gang, mere end det får dig til at tænke, at jeg er rablende hellig. For det er jeg ikke. Men bæredygtighed er efterhånden også – med en finanskrise i ryggen – blevet en selvfølgelighed hos mange, hvilket jeg synes er fantastisk. Det gælder både madfronten med Stop-spild-af-mad, men også anti-forbrug på andre fronter.IMG_1844web

Jeg flyttede for nogle måneder siden. Som det ofte sker ved flytninger, manglede jeg både det ene og det andet, og syntes, mine ting trængte til noget nyt. I stedet for at købe alt for meget nyt, endte jeg med at male to lamper (de to ovenstående), male en kommode og en reol, ombetrække mine seks spisebordsstole og købe et brugt skab (et i øvrigt ret fedt locker-skab, hvis I spørger mig). Jeg er udmærket klar over, at det ikke er stor kunst, men jeg er ret så vild med mine hjemmemalede lamper og møbler.

Udover at være studerende, og derfor ikke vælte i milliarder, så havde jeg også en anden – og nogle vil måske mene frelst – grund til at gå i gang med malerpenslen, stofsaksen og hæfteklammerne. Jeg tror ikke, verden har brug for flere møbler eller lamper. Jo, jeg køber også nyt af forskellige ting og sager, ingen tvivl om det. Men jeg øver mig i at huske, at man kan købe ret mange fine ting i genbrugsforretninger, kan låne sig, bytte sig og så videre til ting. Det er overraskende, hvad lidt maling gør for et gammelt møbel, og hvor mange fine ting man kan finde i genbrugsforretningerne eller i overskud hos familien.IMG_1837web

Da jeg var yngre, købte jeg en ny kjole nærmest hver gang, der var en ny fest i farvandet. Det har jeg efterhånden lært ikke er nødvendigt, hvilket i øvrigt også er godt også for min pengepung.

Til højre er i øvrigt en fyrretræskommode, der har fået træ lag hvid maling og to forskellige farver på håndtagene (grøn og aqua). Der er i øvrigt stadig tøj i den, og ja, jeg køber stadig nyt tøj nu og da. Men jeg tænker mere over at spare sammen til et stykke lækkert tøj, og generelt købe mindre end før. Det gør samtidig, at jeg bliver meget gladere for de ting, jeg virkelig har overvejet at købe, for eksempel et par lækre, varme og pæne vinterstøvler.

Lidt flere detaljer fra lejligheden:

IMG_1843webKufferten har min mor haft med i USA for mange, mange år siden, og tasken er en Tiger og Sweden-taske, jeg købte for en del år siden og har voldbrugt lige siden.

IMG_1835webI vindueskarmen står aloe vera-planter på rad og række (jeg har fire i alt, for de er både pæne og nemme at holde i live, hvis man ikke lige er hjemme et par dage) sammen med nogle lysestager, som jeg krejlede mig efter en fest (altså, jeg stjal dem ikke, vel). Hvis man har lidt træ og en træskærer, der kan lave hullerne, kan man lave dem ret gratis i forhold til dem, man kan købe i butikkerne lige nu.

Der gemmer sig i øvrigt en altan ved siden af vindueskarmen. Jeg glæder mig noget så inderligt til at bruge den til foråret. Solskin på næsen, kaffe i koppen og en god ven ved siden.

IMG_1839webTil højre ses to af de i alt fire stole, jeg ombetrak tidligere i år. Det var noget af et arbejde, for der var omkring hundrede hæfteklammer under hvert sæde. Men prisen var billig: cirka 300 kroner for noget godt, tykt koldskum og det var det. Stoffet havde jeg i forvejen. Det er godt nok ikke møbelstof, men hvis det går i stykker, så ved jeg heldigvis, hvordan jeg ombetrækker dem igen.

IMG_1849webNedenfor ses min Afrika-hylde med et par dyr og min etiopiske kaffekande, som nok ikke får lov at forlade mit hjem lige foreløbig. Måske allermest på grund af affektionsværdien.

Med andre ord er det ikke voldsomt dyre ting, der er i mit hjem, men det er ting, der betyder noget for mig, og ting, der virker. Funktionalitet skal man ikke kimse ad.

IMG_1846webOg lidt fra kogebogssamlingen her til sidst. Lidt om mad fik jeg alligevel sneget ind på madbloggen. Aller yderst til venstre gemmer der sig i øvrigt en kogebog, jeg lavede for en del år siden til min mor. Den består af hendes og andre familiemedlemmers opskrifter, og er ret rar at have. Jeg overvejer dog at lave en pænere layoutet udgave med alle de IMG_1847webopskrifter, der sidenhen er kommet til.

Men bortset fra ombetrækningssnak, kogebøger og meget andet:

På hvilke områder synes du, kære læser, det er vigtigst at leve bæredygtigt? Har du gode tips i ærmet til at leve mere bæredygtig? Eller synes du bare, bæredygtighed er varm luft?

Relateret indhold

5 kommentarer

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Boligindretning m. genbrug | Bærmonster
  14. august 2016 at 11:46

  […] har før givet jer en lille tur rundt i min 43 kvm etværelseslejlighed, dog primært rundt i det rum, der agerer soveværelse, […]

 • Besvar
  DIY: Fra kedelig stol til cirkusstol | Bærmonster
  19. februar 2016 at 13:20

  […] i december viste jeg lidt billeder fra min lejlighed. Jeg er så heldig, at jeg har fået et teaktræsbord og seks stole af min farmor. Stolene ombetrak […]

 • Besvar
  I 2013 | Bærmonster
  29. december 2013 at 9:41

  […] tidligt julehumør med risengrød og klatkager. I december lavede jeg sunde chips, skrev tanker om bæredygtighed og lavede to slags gløgg (hvid og rød) og æbleskiver. Og fejrede nytår – lige om […]

 • Besvar
  Line
  7. december 2013 at 9:21

  Super fin lampe og farve på den 🙂 Elsker den grønlige farve.
  Hvor sjovt at se din Afrika lampe, jeg har også en hylde med træelefanter og andre ting fra Ghana og Tanzania.

  Super fin blog. Følger dig på bloglovin.

  Hilsen Line // enjoybeingduen

  • Besvar
   lunabaermonster
   7. december 2013 at 16:51

   Tak! Jeg er også selv ret glad for lampen. 🙂
   Og mange tak for rosen – det gør en snehvid lørdag endnu finere.

  Skriv en kommentar