Tanker om at leve anderledes, bryde normen og at drømme

Forleden viste DR et program med den altid rare Søren Ryge.

Det handlede om en familie på seks, der havde sagt farvel til lange dage ved kontoret og i stedet havde købt en gård langt ude på Fyn, hvor de rendte barfodede rundt, fodrede dyr, plantede planter, lavede æblemost, bagte rugbrød og grinte en masse.

Måske har du allerede set det? Det hedder “Far, mor og børn”, og du kan se programmet, der er delt op i to dele, lige her. Og ja, familien har faktisk også en hjemmeside lige her.

Jeg blev tryllebundet af moderen, der smilede og grinte, og de små børn, der selv havde fuldstændig styr på, hvordan man laver æblemost.

Der er desværre ingen dybere forklaring i programmet på, hvorfor familien har fravalgt at leve efter normen og tilvalgt at leve nærmest selvforsynende i større kontakt med naturen. Det savner jeg, for jeg er sikker på, at der ligger mange dybe tanker bag deres beslutning.

For i vores samfund er det ikke bare lige til at vælge at leve et andet liv.

Jeg kan selv mærke det, når jeg fortæller folk om mine drømme. Og jeg kan mærke det, når jeg nogle gange bliver usikker på mine drømme, for de går ikke efter normen, efter de uskrevne regler. Normer, der er så fastgroede, at det tager lang tid selv at kæmpe sig ud af dem.

Jeg drømmer ikke om villa, volvo og vovse. Jeg drømmer ikke om at blive voldsomt rig eller arbejde 60 timer om ugen.

Jeg drømmer ikke om villa, fordi jeg ikke har et behov for at eje et kæmpe hus. Jeg drømmer ikke om volvo, fordi jeg ikke behøver at have en dyr bil. Og jeg drømmer ikke om vovse, fordi jeg er for glad for at rejse til, at det er praktisk.

Til gengæld drømmer jeg om at skabe en familie. Men hvordan den kommer til at se ud, hvordan vi kommer til at bo, og hvordan vi kommer til at arbejde, det behøver på ingen måde være, som samfundet dikterer.

Jeg drømmer om at beskæftige mig med noget, der gør mig glad og hvor jeg føler, jeg gør en forskel. Lige nu går jeg og laver planer for, hvad der skal ske, når jeg har afleveret speciale til sommer. Planerne er stadig ret luftige, men det handler om at skrive og blogge, om at lave kommunikationsstrategier og om at undervise i yoga. Lidt af hvert, egentlig, men jeg er nået frem til, at det er okay, at man stritter lidt. Gør vi ikke alle det?

Måske har jeg et fuldtidsjob om et halvt år. Hvis jeg finder et job, jeg er glad for, vil det jo være fjollet ikke at arbejde der. Måske er jeg selvstændig, prøver at tjene penge nok til at betale husleje og kost på anden vis. Måske tager jeg mit arbejde med til udlandet.

Hvad der endnu skal ske, når jeg forhåbentlig får min kandidatgrad, er endnu ikke fast. Det eneste, jeg med sikkerhed ved, er, at det ikke behøver at gå efter de faste samfundsnormer om at tjene en masse penge og købe et dyt hus.

For det væsentligste for mig er at leve i overensstemmelse med mine dybe drømme, så længe de på ingen måde skader andre.

De drømme kan sagtens være villa, volvo og vovse for noget, og det er selvfølgelig helt okay. Det vigtige er bare at huske på, at hvis man har andre drømme, så er de lige så okay. Samfundets normer er så fasttømrede, at man hurtigt kan føle sig lidt sær, hvis man vil noget andet. Men vi er jo forskellige. Og hurra for det i øvrigt! Hvis så bare samfundsstrukturerne tog lidt mere hensyn til det.

Og hvis vi alle husker på, at der skal være plads til forskellighed. Plads til bare fødder i frostvejr og til stiletter på brosten. Til villa, volvo og vovse og til kolonihavehus, bondegård eller nomadelivsstil.

Hvad drømmer du om?

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Johanne
  1. marts 2016 at 19:25

  Hvilket fint indlæg 🙂
  Jeg drømmer om vovse – men gerne i vores nuværende andelslejlighed, fordi jeg også drømmer om at bo så billigt at jeg ikke behøver at arbejde særlig meget.
  At penge ikke skal bestemme, men at der stadig skal være nok.
  Min plan B efter studiet er at arbejde i en genbrugs butik, men det er ikke et træls scenarie. Måske ville jeg faktisk hygge mig, og det er ok.

  • Besvar
   baermonster
   1. marts 2016 at 20:17

   Mange tak, Johanne. 🙂
   Jeg har det på samme måde – vil helst ikke bo alt for dyrt, så man ikke skal tjene til en kæmpe husleje.
   Genbrugsbutikker er også noget af det hyggeligste. 🙂

  Skriv en kommentar