Syltede rødbeder

Vi har snart julefrokost på mit kollegium. Og jeg flytter snart. Det er lidt underligt. Jeg glæder mig helt vanvittigt til at starte i praktik, er spændt på at flytte til København, men jeg kommer til at savne det kollegiekøkken, jeg har hængt ud i i over 2 1/2 år, og ikke mindst den by, jeg er vokset op i og har både familie og bedstevenner i.

Men det var den julefrokost. Når man holder julefrokost, skal der syltede rødbeder til, og eftersom mine forældres have stadig har en masse fine rødbeder, fik jeg lyst til at prøve det selv. Det er faktisk overraskende nemt.

Jeg fandt en opskrift i God mad, let at lave – grundkogebogen, man ikke kan leve uden, hvis man spørger mig. Opskriften er dog ændret lidt, fordi det er sjovere, og fordi jeg ikke havde fået mere end 500 g rødbeder med (opskriften sagde 1 kg).

Så – her er en opskrift på syltede rødbeder til 2 halvsmå marmeladeglas:

  • 500 g rødbeder
  • 1/2 l eddike
  • 200 g sukker
  • 7 hele nelliker
  • 4 cm peberrod i skiver
  • 8 peberkorn
  • Et par sennepsfrø
  • 3 laurbærblade

Rens rødbederne, og kog dem i en time. Det er faktisk ret smart, for så kan man hive skrællen af, når de har kogt, i stedet for at stå og bakse med at skrælle dem, og gøre hele køkkenet rødt.

Kog eddike og sukker op.

Skær rødbederne i skiver (når du har fjernet skrællen, altså), og put dem på skoldede glas. Tilsæt krydderier og peberrod, hæld eddikelagen over og sæt låg på glassene.

Jeg havde lavet lidt for meget eddikelage, så måske kan man nøjes med 4 dl eddike og 150 g sukker eller sådan noget (i øvrigt verdens dårligste forsøg på at gange ned, det er 160 g, hvis jeg skal være helt præcis).

Og så venter man bare et par dage. Ja – et par dage, ikke 3 uger, som de syltede squash. Jeg burde faktisk snart smage på dem.

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Lidt om jul, selvom det stadig er november | Bærmonster
    25. november 2013 at 21:12

    […] (græske) eller frikadeller med krydderurter og feta (græske). Måske skal de have nogle syltede rødbeder med på vejen. Eller en lille (eller stor) rødkålssalat […]

  • Skriv en kommentar