Sidste indlæg i Zero Waste-føljetonen er ‘Rot’, altså at kompostere. I Zero Waste-tanken komposterer man som det sidste – altså smider det til kompost, som ikke kan genbruges på nogen måde. Og kompost er guld!
Jeg har før skrevet om kompost lige her. I dette blogindlæg vil jeg opsummere det indlæg, samle de erfaringer, jeg siden har gjort mig og linke videre til andre seje mennesker, der skriver om kompost.
Kompost er en proces, der fremmer nedbrydning af organisk stof. Man kan kompostere på mange forskellige måder, afhængig af plads, mængde af kompost og mængde af have.
Kompost i lejlighed – hvad gør man?
Jeg bor selv i en lejlighed, men er dog også en heldig altanejer. Da jeg er så heldig at bo ret tæt på mine forældre, der har have, har jeg simpelthen lavet en kompostaftale med dem. Jeg fylder plastikkassen på billedet herover med organisk affald. Når den er fuld ryger den bagpå min cykel, hvorefter jeg tømmer den i deres ormekompost.
Har man ikke forældre i nærheden, kan det være, man kender andre, der har brug for ekstra kompost. Måske nogen, med en kolonihave?
Bykompost: Jeg ved dog, at det ikke er en mulighed for alle. Derfor synes jeg også, at bykompost er ret smart. Det er dog lidt pebret at anskaffe sig og kræver stadig, at man har jord at smide den gærede kompost i. NeoHippie har skrevet et godt indlæg om bykompost her, som jeg vil anbefale at læse, hvis du tænker i de baner.
Ormekompost: Er man klar på orm i lejligheden eller på altanen, kan det godt lade sig gøre med en ormekompost på lidt plads. Det har Janne fra TagSkraldet skrevet om lige her.
Kompost som haveejer
Nu er jeg ikke haveejer, og selvom jeg kunne researche en masse om emnet, vil jeg hellere sende link-kærlighed videre til dygtige mennesker, der allerede har skrevet om kompost i haven:
Find Plantesmilets gode guide til kompost her.
Havekloge Signe Wenneberg skriver om, hvorfor en snasket kompost er god.
Lidt i forlængelse af Signe Wennebergs ode til kompost, faktatjekker Politiken biogas i København. Måske kan det bedre betale sig at kompostere, hvis man har mulighed for det.
Hvad kan man kompostere?
I min kompost smider jeg al organisk affald. Dvs.:
- Alle frugt- og grøntsagsrester, fx gulerodsskræller, bananskræller, citrusfrugt. Økologiske citrusfrugter kan fint komposteres. Det er pesticiderne, der får frugt og grønt til at holde sig for længe, hvilket kan gøre sprøjtede citrusfrugter svære at kompostere.
- Andet madaffald (hvilket jeg dog aldrig rigtig har – jeg fryser rester ned eller spiser dem dagen efter)
- Kaffegrums og kaffefiltre (jeg skrev i maj 2016, at jeg ville sy kaffefiltre i stof, så jeg havde nogle genbrugelige. Det må ske en dag 😉 )
- Te og tefiltre (jeg øver mig dog i at bruge tefiltre i stof, men nogle gange er de ublegede i papir bare praktiske)
- Haveaffald skåret i mindre stykker
- Har man en god kompost, kan man også smide organiske poser, bambustandbørster og lignende i. Jeg har dog hørt fra flere, at det tager meget lang tid at kompostere
- Æggeskaller: Hvis man kommer æggeskaller i, skal det også helst være fra kogte æg, da rå æg kan tiltrække rotter.
Find alle de andre indlæg om Zero Waste her:
Har du gode tips til at kompostere? Så skriv endelig en kommentar. 🙂
—
Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’ eller på Facebook.
0 kommentarer