Sustainable Sunday: Zero Waste – Reuse II

Zero Waste Reuse baermonster

Glædelig søndag! Det er ved at være længe siden, at jeg starte med Zero Waste-føljeton, men bedre sent end aldrig med en fortsættelse. Det gik op for mig, at jeg havde puttet “genbrug” som i “køb genbrug” ind i næste kategori – Recycle – selvom den faktisk hører til i Reuse.

Derfor får du et “Reuse II”-indlæg i dag. Med fuldt fokus på at bytte og købe brugt i stedet for at købe nyt.

Jeg bliver gang på gang positivt overrasket over, hvor mange ting man kan finde i genbrugsbutikker, på loppemarkeder og meget andet. Jeg har endnu ikke afprøvet byttemarkeder, men skal nok tippe til dem, jeg har hørt om, længere nede.

Kigger jeg i mit køkken, er mit køkkengrej og service 1/3 fra genbrugsbutikker, 1/3-1/2 ting jeg har overtaget fra min familie og resten købt fra nyt. For genbrug kan gøres på flere måder.

Det handler bare om at sende det ud i verden, man ikke længere har brug for, og købe/bytte sig til andres brugte ting, som man mangler.

Det kan man gøre på mange måder, som jeg uddyber nedenfor:

  • Bytte med familie og venner
  • Få eller give ting til familie, venner eller via Facebook-sider
  • Give tøj og ting til genbrugsbutikker og købe derfra – ditto til second hand- og vintage-butikker
  • Sælge og købe tøj og ting på loppemarkeder
  • Sælge og købe tøj og ting via hjemmesider og apps
  • Gå på byttemarkeder eller arrangere bytteaftener med venner/familie. Ditto finde byttebutikker, som man kan være medlem af.

Hvis jeg selv har for meget af noget, giver jeg det væk til familie, venner eller genbrugsbutikker. Hvis jeg vurderer, at det er meget værd, kan jeg godt finde på at sælge det i stedet.

Byt med venner og familie og giv væk

Som jeg skrev ovenfor, kommer en stor del af mit køkkengrej og service fra min familie. Fordi mange havde for meget, og derfor tilbød mig vinglas, juleplatter, gryder (min moster og onkel gik over til induktion, det har jeg ikke), lommetørklæder, hjemmehæklede servietter, duge og andet godt. Det er ting i god kvalitet, med en historie, og samtidig er jeg vil med, at det får nyt liv i mit hjem.

Det samme gør jeg også, hvis jeg får for meget af noget, og kender familiemedlemmer eller venner, der mangler.

Da jeg var barn gjaldt det samme i stor stil tøj. Nærmest alt det tøj, jeg havde på som barn, var “arvet” af lidt ældre familiemedlemmer. Det er supersmart, for børnetøj når som regel ikke at blive slidt op, før man vokser ud af det.

Billedet herover: Lockerskabet er købt brugt på dba.dk og kufferten har været min mors – nu opbevarer jeg vinterdyner i den.

Genbrugsbutikker

Jeg elsker genbrugsbutikker. Særligt dem, hvor man skal gå lidt på opdagelse for at finde noget, og pludselig render på guld. Jeg er dog også blevet meget opmærksom på ikke bare at købe noget, fordi det er pænt. Det skal være noget, jeg mangler (muligvis undtagen min mærkelige glæde ved sølvbestik, hvor jeg reelt ikke mangler mere bestik – ja, jeg taler også om dem på billedet, der alle er fra genbrug).

Samtidig er jeg vild med, at overskuddet fra de klassiske genbrugsbutikker går til et godt formål, om det er Folkekirkens Nødhjælp (der startede genbrugsbutikkerne i Danmark), Røde Kors eller lignende.

Jeg har købt og køber både møbler, lamper, køkkengrej og tøj i genbrugsbutikker, ligesom jeg sender meget den anden vej.

Billedet herover: Reolen og den blå urtepotteskjuler er fra genbrug. Man kan finde så mange fine urtepotteskjulere i genbrugsbutikker. Den hvide vase har jeg fået af min farmor.

Second hand, vintage og antikviteter

Er man på jagt efter genbrugte ting i en flottere kvalitet og af bestemte mærker, er de mere udvalgte varer i second hand-, vintage og antikvitetsbutikker værd at gå efter. Det koster selvfølgelig mere end i NGO-genbrugsbutikkerne, men til gengæld skal man ikke lede så længe.

Loppemarkeder

Loppemarkeder findes overalt. Alt fra permanente, hvor det er professionelle, der står bag, til de helt lokale, hvor enkeltpersoner sælger ud af hjemmet. Loppemarkeder kan være en blandet landhandel, men det er også det, der er sjovt.

Apps og hjemmesider

Der findes efterhånden mange apps og hjemmesider til at købe og sælge brugt tøj, møbler, elektronik og meget andet.

Jeg bruger primært DBA.dk til at købe og sælge, men har også kig på Trendsales og Tradono fra tid til anden.

Handler det om børnetøj og lignende, er Reshopper stedet.

Har du tips til andre gode apps og hjemmesider til at købe og sælge brugt, så skriv endelig. 🙂

Der findes også utallige byttegrupper og køb- og salg-grupper på Facebook. Selv er jeg med i gruppen “Køb og salg af økologisk tøj til voksne”.

Byttemarkeder og byttebutikker

Her er et emne, jeg endnu ikke har stor erfaring med. I Aarhus lukkede den ene faste byttebutik, jeg kender (Resecond), men i København er der mange. Blandt andet Resecond, Veras samt Viggas (til gravide og babyer).

Flere boligforeninger er også begyndt at have en byttehylde i kælderen, hvor man kan stille noget, man ikke bruger længere, og tage noget, man mangler. Flere steder er der også små “biblioteker”, hvor man kan tage og aflevere bøger. Supergode idéer, som jeg håber spreder sig til endnu flere steder. 🙂

Storskrald og at klunse

Reglerne for storskrald varierer fra kommune til kommune, så tjek dem først. Samtidig er det vigtigt at være 100 procent sikker på, at det er til storskrald, for jeg hører om flere, der har fået taget ting midt i en flytning. Dét kan vi vist blive enige om, er dårlig stil.

Jeg er medlem af Facebook-gruppen “Storskrald i Århus kan du finde her!”, hvor folk lægger billeder op af storskrald – både eget og andres. Igen, det er vigtigt at være sikker på, at det er storskrald, hvis det er andres billeder, der bliver lagt op. Men idéen er god. Jeg er selv kommet af med en gammel lænestol og et tørrestativ gennem gruppen, som var i ret dårlig stand, men som andre gerne ville overtage gratis.

Læs mere

Igen må jeg henvise til gode NeoHippie, der også har haft en føljeton om Zero Waste. Hun har et grundigt indlæg om Reuse lige her.

Læs mine andre indlæg om Zero Waste her:

Zero Waste

Zero Waste – Refuse

Zero Waste – Reduce

Zero Waste – Reuse + Repair

Zero Waste – Recycle

Zero Waste – Rot

Har du gode tips til at købe og sælge genbrug? Så skriv endelig en kommentar. 🙂

P.S.: Vinderen af to billetter til Food Festival i Aarhus er Christine Larsen og er kontaktet. Stort tillykke!

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’ eller på Facebook.

Relateret indhold

3 kommentarer

  • Besvar
    Sustainable Sunday: Zero Waste - Recycle | Bærmonster
    17. september 2017 at 17:39

    […] er særlige regler for. Men måske er dit storskrald slet ikke skrald for andre? Som jeg skrev om i forrige indlæg om Zero Waste, deler folk ud af deres storskrald i Aarhus i Facebook-gruppen “Storskrald i Århus kan du finde […]

  • Besvar
    Marina
    28. august 2017 at 17:29

    Vedr. salg og køb af brugt børnetøj (og graviditetstøj), legetøj, udstyr og lign. må Reshopper også lige fremhæves.

    • Besvar
      Marianne Luna
      30. august 2017 at 22:33

      Det har du da helt ret i, Marina! 🙂 Jeg tilføjer dem straks 🙂

    Skriv en kommentar