Sustainable Sunday: Zero Waste – Refuse

Zero Waste refuse grej 1 baermonster

Overskriften for i dag er ret angloficeret, hvilket egentlig ikke ligner mig (altså udover, at Sustainable Sunday også er ret engelsk i sig selv). Så den kommer lige på dansk også: Bæredygtig Søndag: Nul skrald – Sig nej tak.

Læs om de fem grundprincipper for Zero Waste lige her.

Første trin eller grundprincip i Zero Waste-tanken er nemlig “Refuse”, altså at sige nej tak.

Men hvad betyder det at sige nej tak? Nej tak til hvad?

Det skal det handle om i indlægget i dag.

“Nej tak” og høflighed

At sige nej tak er de fleste mennesker imod, om det er til aftaler eller ting. Vi er opdraget til, at “ja tak” er godt, fordi det er høfligt.

Og det er klart, at med høflighed og venlighed kommer man langt. For mig at se er det to vigtige dyder, der er med til at holde os sammen som samfund og mennesker.

Men man kan godt sige nej tak og stadig være både høflig og flink, tror jeg på.

Som skrevet tidligere, er jeg på ingen måde perfekt. Jeg formår endnu ikke at leve op til alle de ting, jeg ridser op nedenfor. Men jeg øver mig. Start det sted, der er nemmest for dig, og tag en ting ad gangen.

“Nej tak” til hvad?

Først og fremmest er det oplagt at sige nej tak til merforbrug. Overforbrug.

Overforbrug kan være mange ting. Overforbrug er for mig at se også at skade miljøet og klimaet, og det er her, Zero Waste og bæredygtighed på klimamåden virkelig kommer til at hænge sammen. Men det er også her, hvor Zero Waste kan gøre mest ondt.

For de mest klimaskadende ting er ofte det, vi er gladest for. For nogen er det kød, for andre som undertegnede er det flyrejser. Jeg har været helt vegetar i over et år, var pescetar før det og hjemmevegetar før det (læs mere om mine tanker, dengang jeg var pescetar og før jeg blev vegetar lige her).

Jeg er siden jeg skrev dette indlæg blevet mere bevidst om mine flyrejser. Nu gør jeg det helst kun, når det er længere ture, hvor jeg er væk i længere tid, som til Indien. Men det er et svært dilemma, når man elsker at rejse verden tynd, og ikke har uendelig tid.

Der er heldigvis også mange mindre ting, man kan sige nej til. Ting, der ikke gør helt så ondt i hverdagsvanerne, men som dog heller ikke batter klimamæssigt lige så meget. Men alle bække små! Og en hverdagsvane ad gangen, som gode Emma siger.

Du kan for eksempel sige nej tak til:

 • Reklamer og gratisaviser. Du kan bestille et “Reklamer nej tak”-skilt her.
 • Plastikposer i supermarkedet og butikkerne. Medbring i stedet et stofnet eller to. De kan snildt foldes sammen, så de kan snige sig ned i en lille taske eller i jakkelommen.
 • Flyers og andre reklamer, vi alligevel aldrig får kigget på igen
 • Boner (jeg er dog glad for boner, idet jeg laver et grundigt regnskab, og endnu ikke har fundet ud af, hvordan jeg kan få alle boner på min telefon)
 • Plastikservice og engangskaffekrus. Medbring i stedet en gaffel og en termokop eller et syltetøjsglas, der også fungerer godt til kaffe. Sustain Daily viser inspiration her.
 • Engangsvandflasker. Medbring i stedet din egen. Jeg har købt denne, som jeg er superglad for.
 • Gratis vareprøver. Får du dem brugt?

Zero waste refuse gear baermonster

Af de lidt større ting end plastikposer og vandflasker, er hverdagsforbruget også drønvigtigt, hvis man vil minimere affald og skåne klimaet. Det er dermed også kun at købe de ting, man har brug for, både sko, tøj, makeup, møbler, bøger, køkkengrej og alt det andet.

Refuse-princippet går dermed også i tråd med Minimalisme-bevægelsen, der handler om kun at have ting, vi har brug for. Skønne Mia Gardum skriver om minimalisme i marts, og det er spændende at læse med. Hun formår at have væsentligt færre køkkenting og bøger end undertegnede, tør jeg godt sige. 😉

NeoHippie har også et spændende blogindlæg om Refuse-princippet her.

Udskift kun det, du har brug for, og udskift løbende

Og så et vigtigt OBS:

Jeg ser ofte folk spørge i Zero Waste-grupperne, hvad de skal anskaffe sig. I Zero Waste handler det først og fremmest om at bruge det, man har. Har du tre plastiktandbørster på lager, så brug dem, før du går over til komposterbare i bambus, ligesom madkasser i plastik, du har i forvejen, er bedre end at gå ud og købe en masse nye i metal.

Når du løber tør for barberblade, tandbørster i plastik og andet, kan du derfra anskaffe dig nye, der er produceret mere bæredygtigt og kan holde meget længere (fx safety razors, som jeg vil skrive mere om senere, for det mangler jeg selv at teste endnu). Nogle ting giver dog mening at udskifte, herunder hvis du har karklude, der indeholder mikroplast.

Men først og fremmest er Zero Waste og særligt Refuse-tanken at forbruge meget mindre, og dermed kun købe ting, vi absolut har brug for. Det sjove er, at jo mindre man forbruger, jo mindre finder man ofte ud af, man behøver. Lykken er ikke i ligegyldige ting.

Læs mere

Zero Waste

Zero Waste – Reduce

Zero Waste – Reuse + Repair

Zero Waste – Reuse II

Zero Waste – Recycle

Zero Waste – Rot

Er du inspireret af Zero Waste-principperne? Og har du andre konkrete ting, man kan sige nej til? Tilføj endelig flere ting i kommentarfeltet. 🙂

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’ eller på Facebook.

Relateret indhold

7 kommentarer

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Recycle | Bærmonster
  3. oktober 2017 at 21:02

  […] Zero Waste – Refuse […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste | Bærmonster
  3. oktober 2017 at 21:01

  […] Zero Waste – Refuse […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Reduce | Bærmonster
  3. oktober 2017 at 21:00

  […] Læs mere om Zero Waste-tanken her, og læs om første princip her: Refuse. […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Reuse + Repair | Bærmonster
  3. oktober 2017 at 20:59

  […] Zero Waste – Refuse […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Reuse II | Bærmonster
  30. august 2017 at 22:35

  […] Zero Waste – Refuse […]

 • Besvar
  Johanne
  19. marts 2017 at 18:45

  Jeg er ret inspireret af dem, men synes også nogle gange det er svært fordi de virker til at indskrænke ens bevægelses frihed og muligheden for at være spontan. Fx synes jeg det er en mega god idé at have en flaske, en kop og en serviet med i tasken – men jeg synes også dagligt det er træls at slæbe rundt på et stort forråd.. Det er en svær balance at være forberedt men ikke overlæsset.

  • Besvar
   Marianne Luna
   19. marts 2017 at 19:53

   Helt vildt! Jeg indrømmer blankt, at jeg også har brugt min plastikindpakning, mens jeg har været i Stockholm i weekenden. Medbringer altid vandflaske, men tog ikke en kop med, fordi den også fylder, og købte en to-go-kaffe både i fredags og i dag. Jeg øver mig i at blive endnu bedre, men på en måde, hvor det kan hænge sammen i hverdagen.

  Skriv en kommentar