Sustainable Sunday: Zero Waste – Reduce

Zero waste reduse gear baermonster

Tredje indlæg i Zero Waste-søndagsserien står på det andet ud af de fem R’er: “Reduce”. Altså at reducere vores forbrug og ditto de ting, vi omgiver os med. For har vi egentlig brug for alt det, virksomhederne prøver at pådutte os?

Læs mere om Zero Waste-tanken her, og læs om første princip her: Refuse.

Som med de andre Zero Waste-principper handler det om ja, nul skrald. At reducere er noget, man kan gøre på mange områder. Man kan fx reducere:

 • Affaldsmængden
 • Ting, man køber
 • Ting, man spiser (ikke, at man skal holde op med at spise, vel 😉 )

Reducer din affaldsmængde

At reducere den mængde affald, vi producerer hænger tæt sammen med alle de andre Zero Waste-punkter: Root, altså at kompostere madaffald i stedet for at smide det i skraldespanden. Refuse, at sige nej tak til plastikindpakning, der giver mere skrald og kræver ressourcer. Recycle, at genbruge og sende videre i stedet for at smide ud.

Affald kan bestå af mange ting: Mad, indpakning af mad, indpakning af pakker, tøj osv.

Første trin handler om at sortere affald: Putte papir i papircontaineren, kompostere madaffald i stedet for at sende det til forbrænding osv.

Herfra kan man begynde at se, hvordan man kan skabe mindre affald. Jeg køber fx gerne grøntsager i løsvægt, når jeg kan – og medbringer en stofpose til formålet. I København har de Løs Market, som jeg er lidt misundelig på, men der findes også steder i Aarhus, fx markedet onsdag og lørdag på Ingerslev, hvor man bare skal huske et par stofposer.

Samtidig køber jeg hellere madvarer i glas end i dåser og plastik, da jeg kan genbruge glassene til andet, fx som drikkeglas, til gaver (fx med hjemmelavede saltede nødder, nøddesmør eller salve).

At reducere affaldsmængden er også at skifte fra plastik og papir til stof: Stofservietter, stoflommetørklæder, stofposer osv., altså ting, der kan vaskes og bruges igen og igen. Det vil jeg skrive mere om senere, for det er faktisk et skifte, jeg er ret begejstret for. 🙂

Reducere forbruget

Det er altså det “farligere” emne. I en verden, hvor vi er flasket op med forbrug, forbrug, forbrug, kræver det et mentalt skifte ikke at få nye behov hele tiden. Har man virkelig behov for 100 køkkenmaskiner, for 50 kjoler og 70 par sko? Og behøver man købe en ny kjole, når der allerede er 50 i skabet?

Det er et område, hvor jeg stille og roligt bliver bedre, men det vil være løgn at sige, at jeg er perfekt. Jeg har meget dims og særligt mange bøger og køkkenhalløj (fordi jeg elsker at læse og lave mad), og øver mig i at finde ud af, hvad jeg har brug for, og hvad jeg egentlig ikke har brug for. For reelt mangler jeg ikke meget nyt i mit liv.

På den måde er det også en øvelse i taknemmelighed. Taknemmelighed for det, man allerede har. Jeg føler mig i hvert fald personligt rig på brugbare, gode ejendele. – og heldigvis også på relationer, hvad jeg trods alt synes er vigtigere. 🙂

At reducere forbruget kan også være at reducere gaver, der ikke bliver brugt, og i stedet tænke i spiselige gaver og oplevelsesgaver. Du kan finde tips til mere bæredygtige gaver lige her.

Reducer det, du spiser?

Ja, det lyder måske tosset. Men at reducere det, man spiser, mener jeg ikke, at vi skal leve af vand og lys alene eller gå på en vanvittig diæt.

Men at reducere forbruget kan også være et kig på de madvarer, du har liggende: Smider du meget mad ud? Så er det værd at købe mindre mad og bliver bedre til at spise rester. Eller give maden væk.

Har du mange luksusmadvarer, der måske ikke er nødvendige? – Ja, guilty as charged, siger helsedamen her, hvis køkkenskabe vælter i sjove ting fra helsekosten. 😉 Det er jo ikke fordi, det er reelt nødvendigt for mig. Jeg kunne helt sikkert spise lidt mere enkelt og på den måde sætte mit forbrug ned. Det er dog ikke et punkt, jeg p.t. har lyst til at arbejde særligt meget med, og på den måde er Zero Waste heldigvis også smart: Det er jo ikke en sekt, hvor man skal krydse alt af, for at følge med. Man kan blive inspireret og tage de principper ind, der giver mening.

Men faktisk har jeg tænkt på at reducere det, jeg spiser. Efter at have læst en masse om, hvor sundt det er at faste, er det noget, jeg godt kunne tænke mig at forsøge med. Særligt fordi jeg nemt bliver hangry, og jeg tror måske, at noget af det er lige så psykisk, som det er fysisk. Man dør jo ikke af et par timer uden mad, særligt ikke, når man er polstret som undertegnede.

Det bliver nok først et forsøg, når jeg ikke skal på arbejde, for jeg skal lige finde ud af, hvordan jeg reagerer på det, men det er noget, jeg godt kunne tænke mig at grave dybere ned i. Både for de sundhedsmæssige aspekter og ligeså for at undersøge de mentale aspekter af ikke at spise så meget i en dag eller to.

En anden Reduce-tanke her kan være at skralde. Jeg har endnu ikke gjort i det, men mine ene bror gør det nogle gange, og det er altså nogle ret vilde ting, man kan finde i supermarkedernes containere. Hvis du skralder, så husk at rydde op efter dig, så der ikke kommer rotter eller så supermarkedet bliver så trætte af skralderne, at de låser affaldscontainerne. Naturligvis kan jeg bedre lide supermarkeder, der sælger sidste dato-varer meget billigt eller forærer dem væk, end dem, som smider dem ud.

Læs mere

Zero Waste

Zero Waste – Refuse

Zero Waste – Reuse + Repair

Zero Waste – Reuse II

Zero Waste – Recycle

Zero Waste – Rot

Som jeg også skrev i sidste Zero Waste-indlæg, skriver gode Mia Gardum en del om minimalisme. Zero Waste-tankegangen og minimalisme hænger på mange måder sammen, for lever man minimalistisk, forbruger man mindre. Siden jeg skrev sidst, har Mia Gardum udgivet første podcast i en serie om hverdagsminimalisme. Jeg har endnu ikke hørt det, men glæder mig til det. Læs og lyt mere om det lige her.

NeoHippie har også skrevet et langt og spændende indlæg om Reduce-princippet lige her.

Hvad tænker du om at reducere affaldsmængden og forbruget? Har du flere tips? – Så del dem endelig!

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’ eller på Facebook.

Relateret indhold

5 kommentarer

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Reuse + Repair | Bærmonster
  9. oktober 2017 at 19:14

  […] Zero Waste – Reduce […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste | Bærmonster
  9. oktober 2017 at 19:11

  […] Zero Waste – Reduce […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Refuse | Bærmonster
  3. oktober 2017 at 21:01

  […] Zero Waste – Reduce […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Reuse II | Bærmonster
  3. oktober 2017 at 20:57

  […] Zero Waste – Reduce […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Recycle | Bærmonster
  17. september 2017 at 17:41

  […] Zero Waste – Reduce […]

 • Skriv en kommentar