Sustainable Sunday: Zero Waste – Recycle

Zero waste skraldespand baermonster

Hvad gør du med dine ting, når du er færdig med at bruge dem?

Det er lige præcis det, at ‘recycle’ handler om. Det er ikke helt at genbruge, men nærmere at recirkulere. Helt præcist handler det om at sortere det affald, vi har tilbage (som man i Zero Waste forsøger at nedbringe), så det ikke bliver brændt, men bliver brugt andre steder.

Hvilket affald vi kan sortere og hvordan, kan du læse om i dette indlæg, der er det næstsidste indlæg i Zero Waste-serien. For det er slet ikke alt affald, der behøver at ende i affaldscontaineren. Langt fra, faktisk.

Først og fremmest afhænger affaldssortering af den kommune, du bor i. Mit eget mål er at have så lidt dagrenovation som muligt, altså af det affald, der bliver brændt, og at sortere det affald, der kan bruges igen, andre steder.

Du kan finde ud af din kommunes regler og muligheder for affaldssortering ved at gå ind på deres hjemmeside og søge på affaldssortering.

Affaldssortering handler både om at komme i gang, men jeg anerkender også, at der er nogle praktiske omstændigheder med visse ting. Jeg har for eksempel ikke bil, men heldigvis har Aarhus Kommune, hvor jeg bor, fx en ordning til storskrald.

De få ting, jeg ikke umiddelbart kan aflevere ved min bolig (der har til papir, pap, glas og dagrenovation), dem samler jeg sammen og sender med andre mennesker på genbrugsstationen (tak, søde forældre!). Har man ikke søde forældre i nærheden, er det også muligt at samle det sammen over længere tid, låne en bil eller tage en bus til nærmeste genbrugsstation med det, man får samlet sammen.

Storskrald

Storskrald er alt affald, der ikke kan være i skraldespanden – dog ikke byggeaffald, som der er særlige regler for. Men måske er dit storskrald slet ikke skrald for andre? Som jeg skrev om i forrige indlæg om Zero Waste, deler folk ud af deres storskrald i Aarhus i Facebook-gruppen “Storskrald i Århus kan du finde her!”. Jeg er selv kommet af med en meget slidt stol og et tørrestativ, som andre gerne ville overtage. Ting kan recirkulere længere, end vi tror.

I Aarhus kan man bestille afhentning af storskrald, hvis man ikke har mulighed for at køre forbi genbrugsstationen med det.

Tekstiler

Selvom en bluse er ødelagt, behøver den ikke komme i skraldespanden. Ødelagt tøj er altid godt som klude, men mangler du ikke den slags, kan de komme videre andre steder. H&M, Cos og Røde Kors tager imod tekstilrester, som de genbruger. Det er supersmart og en nem måde at sørge for, at tekstilerne ikke bliver brændt, men genbrugt til nyt tøj, tæpper og andet.

Farligt affald

Maling, pærer, kemikalier, batterier og lignende er farligt affald. Det afhænger af, hvor du bor, hvordan du kommer af med dem – men smid aldrig farligt affald sammen med dagrenovation.

Elektronik

Elektronik går under farligt affald, hvis det skal smides ud. Men ofte kan andre være interesseret i elektronik, du ikke bruger længere. Du kan sælge det billigt eller forære det væk. Jeg har både solgt en død MacBook og en ditto død iPhone, da andre kunne bruge reservedelene.

Glas, papir og pap

Det bliver heldigvis nemmere og nemmere mange steder at sortere glas, papir og pap. Mange kommuner har lavet nye skraldestande til private husstande, hvor man kan sortere, og bor du i lejlighed, er der også mulighed for at sortere. Vær dog obs på, at tape skal af papkasser, inden de sorteres til pap.

Nogle steder bliver glas også sorteret i farver. Jeg genbruger mange af mine syltetøjsglas og lignende, og hvis jeg har for mange, gør jeg dem rene, inden de ryger i glascontaineren.

Metal

Metal er som så meget andet ikke en evig ressource, og samtidig er det en ressource, der er svær at udvinde. Derfor vil jeg anbefale at sortere og genanvende så meget metal som muligt. Jeg har blandt andet skiftet min skraber ud med en safety razor, hvor jeg kan sortere barberbladet som aluminiumsaffald, da der ikke er plastik blandet sammen med. Nåja, og så foretrækker jeg øl på flaske i stedet for dåse, da glas er nemmere at genbruge.

Haveaffald

Nu er jeg endnu ikke en heldig haveejer, og for dig, der er, så kender du det sikkert: Haveaffald kan afleveres på genbrugsstationen, eller endnu bedre, så kan du bruge det i den egen have. Det ved havekloge Signe Wenneberg en masse om, ligesom Plantesmilet her skriver om at kompostere haveaffald.

Plastik: Hård plast og blød plast

Her er et af de områder, hvor jeg absolut kunne blive bedre. Og jeg indrømmer, at jeg ikke er bedre, fordi der ikke er bedre muligheder, der hvor jeg bor, og jeg ikke har en bil, der gør det nemt at komme til genbrugsstationen. Med andre ord smider jeg alt mit plastaffald til dagrenovation.

Men det behøver man ikke. Genbrugsstationer tager også imod plastaffald, så jeg har selv lidt at arbejde hen imod.

Dagrenovation – det affald, der ikke kan genanvendes

Når alt er sorteret, er der måske stadig en beskidt plastikpose, der har været grøntsager i, tilbage. Den skal til dagrenovation, der bliver brændt i Danmark. Og heldigvis ikke smidt ud i havene. Selvom det kan virke skørt at brænde affald, så er det også en af de måder, vi får el og ikke mindst fjernvarme på. Og heldigvis er der gode filtre på, så der ikke ryger alt muligt træls ud i luften.

Madaffald

Madaffald kommer næste og sidste indlæg i Zero Waste-serien til at handle om. For madaffald kan komposteres, og det er netop det, det sidste “punkt” i Zero Waste handler om.

Læs mere

Læs de andre indlæg om Zero Waste her:

Zero Waste

Zero Waste – Refuse

Zero Waste – Reduce

Zero Waste – Reuse + Repair

Zero Waste – Reuse II

Zero Waste – Rot

Læs også NeoHippies indlæg om recycling her.

Har du gode tips til Recycling – at affaldssortere, så andre kan bruge vores ting? Så skriv endelig en kommentar. 🙂

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’ eller på Facebook.

Relateret indhold

3 kommentarer

  • Besvar
    Sustainable Sunday: Zero Waste - Reuse II | Bærmonster
    9. oktober 2017 at 19:14

    […] Zero Waste – Recycle […]

  • Besvar
    Sustainable Sunday: Zero Waste - Reduce | Bærmonster
    9. oktober 2017 at 19:13

    […] Zero Waste – Recycle […]

  • Besvar
    Sustainable Sunday: Zero Waste - Rot | Bærmonster
    8. oktober 2017 at 8:02

    […] Zero Waste – Recycle […]

  • Skriv en kommentar