Sustainable Sunday: Hvordan får man rent hår på en mere bæredygtig måde?

Hej, og glædelig søndag! Min lørdag stod på bryllup om dagen og fødselsdagsfest om aftenen, så jeg er rimelig fuld af kærlighed til verden (og muligvis lidt træt i dag 😉 ).

I dag skal Sustainable Sunday handle om hårvask eller mangel på samme: Hvordan får man rent hår på en mere bæredygtig måde? Mine søndagsindlæg giver plads til både skriverier om blodmineraler og hårvask – ingenting er for store eller små om søndagen, når bare det handler om, hvordan du og jeg kan leve mere bæredygtigt, en vane ad gangen.

Har du set, jeg har fået et par nye billeder på bloggen? Det er en god højskoleven, der tog dem sidste søndag, hvilket vi havde meget sjov med. I forhold til det med hårvask havde jeg prøvet noget nyt af den dag, der mildest talt ikke virkede. Måske kan du ikke se det på billederne, men jeg har ret fedtet hår på dem, hvilket var ret fjollet, nu jeg skulle have taget billeder.

Mit fedtede søndagshår mindede mig lidt om min efterskoletid, hvor vi var et par stykker, der prøvede at få selvrensende hår. Jeg nåede aldrig længere end en uge, før mit hår var blevet så fedtet, at jeg gik ned og vaskede det i håndvasken i frikvarteret. Troligt prøvede jeg næste uge igen ikke at vaske det, indtil det blev for fedtet, så jeg vaskede det igen. Havde jeg kendt til nogle af de tricks, jeg har læst mig til om, hvordan man får rent hår uden shampoo (direkte selvrensende er det jo ikke) dengang, var jeg måske kommet i mål. I dag synes jeg desværre ikke, det virker – måske er det for kort tålmodighed, måske dur mit hår bare bedst til at blive vasket engang imellem.

Bæredygtig hårvask?

Hvad er bæredygtig hårvask? For mig handler det både om, hvad man putter på sin egen hud og hår, og hvad man hælder i kloakken. Derfor giver det mening kun at bruge få og miljøvenlige produkter, der ikke sviner vores vand til.

Jeg har selv prøvet en del ting, og vil først og fremmest pointere, at hår er forskelligt, og derfor kan nogle ting virke for mig, og måske ikke for dig. Derfor får du en del forslag i indlægget her med mine egne noter til. Jeg håber, du får lyst til at teste forskellige ting af, og bruge det, der virker for dig. 🙂

Drop hårprodukter, farvning og permanent

Jeg har tidligere skrevet om, hvad det har gjort for mit hår, da jeg holdt op med at permanente og farve det, gav alle mine hårprodukter væk, gik over til shampoo uden sulfater (sodium lauryl sulfat og sodium laureth sulfat) og ikke mindst begyndte at skylle det i en æblecidereddike-vand-blanding i stedet for at bruge balsam.

Det kan jeg stadig anbefale – med nogle tilføjelser. Siden har jeg nemlig prøvet en del andre ting af for at finde ud af, hvad der virker for mit hår.

No Poo?

No Poo er en forkortelse af No Shampoo, og går ud på, at man ikke vasker hår med shampoo. I stedet bruger man bare vand eller vasker det med rasul (ler fra Marokko), bagepulver/natron, æblecidereddike eller rugmel – nogle måder at vaske hår på, der ikke fjerner fedtstofferne fra hovedbunden, men stadig gør det renere. Tanken med ikke at fjerne fedtstofferne er, at hovedbunden regulerer sig selv mere naturligt, når man ikke tvinger den til at producere flere fedtstoffer ved konstant at fjerne dem med hårvask.

For de fleste vil det kræve en periode med fedtet hår, før hovedbunden regulerer sig selv. Samtidig er det smart med en hårbørste af vildsvinehår.

Hårbørste af vildsvinehår eller træ

Hvis man reder håret grundigt hver aften med en vildsvinehårbørste, kan man fordele fedtet fra hovedbunden i hele håret, så man i stedet for hårolie og andet bruger hovedbundens naturlige fedt til at beskytte håret. I løbet af natten tager håret noget af fedtet til sig, hvorfor det er mindre fedtet om morgenen.

For mig virker tricket med en vildsvinehårbørste delvist: Jeg får netop mere fedtet hår, når jeg lige har ret hår, hvilket giver god mening, men det bliver mindre fedtet efter nogle timer, når hårstråene er begyndt at absorbere fedtet. Jeg synes desværre ikke, det er helt nok til ikke at vaske hår.

For andre virker en hårbørste af træ lige så godt. Jeg har selv købt mig en træhårbørste, men der var alt for stor afstand mellem piggene, så mit hår blev nærmest ikke redt ud. Det skal siges, at jeg har tyndt hår, men har ret meget af det – det er i hvert fald det, min frisør siger.

Hvad gør jeg?

På billedet øverst havde jeg testet bagepulver blandet op i vand af. Det virkede tydeligvis ikke, for mit hår var nærmest mere fedtet efter jeg havde vasket det. Jeg har tidligere leget med rasul, men synes, mit hår bliver tørt på en underlig måde, er svært at rede ud og derfor har større risiko for at knække.

Jeg prøver at strække mine hårvaske, så jeg vasker hår hver 4. eller 5. dag – nærmere hver 4. efter jeg er blevet klippet, for jeg kan ikke på samme måde sætte det op, når det er fedtet.Jeg er ret inspireret af No Poo-bevægelsen, men synes ikke, jeg kan komme i mål, fordi mit hår begynder at klø for meget, når der går for lang tid mellem hårvaskene.

P.t. en parfumefri shampoo fra Urtekram og skifter lidt ud med en shampoo fra Purely Professional. Begge bruger kokossulfat til at skumme, hvad der stadig er sulfat, men langt mindre udtørrende og mindre hårdt for huden end sodium lauryl sulfat og sodium laureth sulfat, som jeg holder mig langt fra så vidt muligt.

Når de er sluppet op, vil jeg prøve Isangs shampoobarer af, der er shampoo i sæbeform, som er pakket uden emballage, hvilket jo også er en del af det bæredygtige. Og så er alle Isangs produkter veganske. Til gengæld er der en del æteriske olier i mange af deres produkter, hvad jeg ikke er så begejstret for; jeg vil helst ikke bruge æteriske olier og andre parfumer på daglig basis.

Når jeg har vasket hår, skyller jeg det i en blanding af 1/6 æblecidereddike eller kombuchaeddike (det er bare kombucha, der står en måneds tid, så det er billigt at lave selv) og 5/6 dele vand. Lagereddike og æbleeddike er for hårdt for hovedbunden, mens de mildere eddiker som æblecidereddike og kombuchaeddike er bedre. De sørger for at fjerne kalken fra håret, hvilket er særlig rart, når man bor et sted med hårdt vand.

Når mit hår skal klippes, går jeg enten til en økologisk frisør eller beder min gamle frisør om ikke at vaske det eller bruge nogen produkter. Jeg har egentlig brugt en økologisk frisør i flere år, men da jeg for et halvt år siden fik en ret grim klipning, er det min “gamle” frisør, der har klippet mit hår denne gang. Da jeg bestilte tid spurgte jeg bare, om det kunne lade sig gøre uden brug af shampoo og hårprodukter, og det kunne det heldigvis.

Hvordan gør du dit hår rent?

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’.

Relateret indhold

6 kommentarer

 • Besvar
  Rævemor
  11. maj 2020 at 18:53

  Tænkt mig,at prøve water only,men har hårdt vand,og fint hår,og føler mig afhængig af min shampoo,og mit hår fedter hurtigt,og begynder,at klø efter et par dage,og tænker det bla skyldes,at jeg har hårdt vand hvor jeg bor vil rigtigt gerne skære ned på vaskene,og skåne miljøet,men det bliver et problem hvis mit hår bliver til en stor klæbrig klump pga vandkvaliteten…….

 • Besvar
  Mette M
  21. september 2016 at 12:45

  Isangs har en hår sæbebar uden duft og æteriske olier, den er jeg rigtig glad for. Jeg bruger den ca 2 gange om ugen, resten af tiden skyller jeg bare håret, så den er også drøj i brug. Men det er nok meget individuelt hvad der fungerer, man må prøve sig frem 🙂 Jeg har tænkt at prøve med æblecider eddike snart – har bare ikke lige fået det gjort. Hvordan gør du det, rent praktisk. Har du det i en skål? Og skyller du håret med vand bagefter?

  • Besvar
   Marianne Luna
   21. september 2016 at 15:53

   Den må jeg prøve, når min shampoo er brugt op – tak for tippet, Mette. 🙂

   Jeg hælder bare en slat æblecidereddike i et stort glas, fylder op med vand og tager med i bad. Når jeg har vasket hår og skyllet shampooen ud, tager jeg hovedet tilbage, hælder æblecidereddike-vand-blandingen ud over mit hår og skyller lige hurtigt med koldt vand bagefter, så det ikke lugter af eddike. Det fungerer rigtig godt.

 • Besvar
  Malene Nordgaard Andersen
  18. september 2016 at 15:10

  Er der noget som en dejlig dase-søndag! Den er så perfekt at slappe af til, bage en kage og læse endnu et afsnit af en saftig sag som ebogen Direktørens sekretærer! Fornem hygge på en fornem dag:)

 • Besvar
  Johanne
  18. september 2016 at 14:38

  Jeg bruger parfumefri og svanemærket shampoo/balsam fra Matas. Jeg synes det virker bedst, men har også i en overgang brugt shampoo/balsam bar fra LUSH, hvilket jeg var stor fan af.
  For mig er det vigtigst at det er et godt produkt for vandmiljøet, og at det virker i en travl hverdag 😉 Derfor sker No-Poo heller aldrig men der kan nemt gå 3-4 dage mellem hårvask.

  • Besvar
   Marianne Luna
   18. september 2016 at 19:40

   Jeg tror heller ikke, No Poo og mig bliver venner – jeg har trods alt forsøgt en del gange nu. 🙂 Lushs barer er ret parfumerede, så vidt jeg husker?

  Skriv en kommentar