Sustainable Sunday: En bæredygtig boganbefaling – Træernes hemmelige liv

Baeredygtige boeger traeernes hemmelige liv 2 baermonster

Træer er levende. De taler med hinanden gennem rødderne og udsender dufte gennem luften. Efter endelig at have fået læst den tyske skovfoged Peter Wohllebens bog “Træernes hemmelige liv” har jeg fået endnu mere lyst til at gå i skoven og ikke mindst at gå og kramme træerne, at nærstudere dem, se, hvilket liv de har levet.

Endelig, fordi jeg stod i kø på biblioteket til bogen i rum tid. Jeg har villet læse den, siden jeg læste om den i Politiken.

Jeg er klar over, at det med træer, der taler med hinanden lyder rimelig flippet og trækrammer-agtigt. Men “Træernes hemmelige liv” har givet mig et nyt syn på naturen og ikke mindst, hvordan vi behandler den. Hvor ødelæggende, plantager er, hvor ensomme træer bliver, når de bliver plantet alene og meget andet.

Jeg gik i gang med “Træernes hemmelige liv” lige efter jeg havde læst to gode, men også virkelig triste klimaromaner, nemlig Charlotte Weitzes “Den afskyelige” og Maja Lundes “Biernes historie”. Så at læse en bog, der også handler om bæredygtighed, men gør en mere glad og opmærksom, det er altså rart.

Peter Wohlleben skriver levende, skægt og formår med sit sprogvalg at gøre træerne levende. Levende på den måde, at man føler sig tvunget til at behandle dem ordentligt. Jeg kom til at tænke på de langsomme, kloge enter fra Ringenes Herre flere gange, mens jeg læste bogen.

Der findes mange bøger om bæredygtighed, og “Træernes hemmelige liv” er ikke en klassisk klima-en af slagsen. Men den sniger sig ind og får en til at tænke over, hvordan vi behandler naturen.

Og det er vigtigt ikke bare at tænke over, men at handle på.

Baeredygtige boeger traeer

Alle ved, at bøger kræver læsesnacks en masse. 😉

Kender du flere gode bøger, der behandler bæredygtighed på den ene eller anden måde? Tip mig endelig i kommentarfeltet. 🙂

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’ eller på Facebook.

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Mette M
  23. februar 2017 at 19:57

  Jeg er endelig kommet i gang med at læse lidt igen, det er dejligt og jeg må have “Træernes hemmelige liv” på min liste 🙂 Jeg er i gang med at læse Naomi Kleins “Intet bliver som før” færdigt og den er jeg glad for. Det er en ordentlig moppe og ind imellem lidt tung – men damen er jo knivskarp, og grundig. Det kan jeg godt lide, og har også fået nye vinkler på kapitalisme og bæredygtighed af at læse den. En anden bog jeg godt kunne lide er Jørgen Steen Nielsens “På den anden side”. Min sidste ‘anbefaling’ er bogen “World hunger: Ten myths” af Frances Morre Lappé og Joseph Collins. Ud fra titlen lyder den ikke umiddelbart som en bog om bæredygtighed, men det synes jeg faktisk den er. Den handler sult og årsagerne til sult, fødevareproduktion, klima, økologi og har selvom emnet er alvorligt, så mange livsbekræftende eksempler på mennesker som går andre veje end mainstream og skaber fødevarer og indkomst til dem selv og deres familier. Jeg er (heller) ikke færdig med at læse den bog endnu, men den har allerede givet mig svar på flere af de ting jeg har undret mig over ift fødevareproduktion på verdensplan.
  Skriv endelig om andre bøger du læser, det er altid dejligt med inspiration 🙂

  • Besvar
   Marianne Luna
   23. februar 2017 at 20:17

   Spændende! Den må jeg få fat i. 🙂

 • Besvar
  Bodil
  20. februar 2017 at 10:15

  Det er en skøn bog. Temmelig nørdet – mere videnskabelig end man egentlig tror, men rigtig god. Jeg elsker træer.

  • Besvar
   Marianne Luna
   23. februar 2017 at 20:18

   Ja, træer er fantastiske. 🙂

  Skriv en kommentar