Sustainable Sunday: Downsizing af skønhedsprodukter

På min badeværelseshylde står der flere ting, end jeg har lyst til at indrømme: En sæbe, der er lavet til at rense ansigtshuden med. To forskellige a-vitamincremer, fordi min hud ikke har opført sig helt pænt siden Myanmar, og a-vitamin er genialt på det plan. En dagcreme med solfaktor. En ansigtscreme mere, jeg bruger nogle gange som dagcreme, andre gange som natcreme. En skintonic med BHA, som jeg faktisk ikke bruger for tiden. Nåja, og en hårbørste, tandbørster og tandpasta.

Ovenstående oplistning lyder helt vildt i mine øjne, for i mit badeværelsesskab gemmer sig endnu flere ting. Derfor er dette indlæg lige så meget en reminder til mig selv om igen-igen at kigge mine skønhedsprodukter efter i sømmene, så jeg ikke har flere ting, end jeg har brug for – og håbet er, at det også kan få dig til det samme.

For downzising er ikke bare smart for pengepungen, ens tid på badeværelset og miljøet – det er også ganske moderne (hvis det skulle være vigtigste faktum 😉 ).

Jeg tilstår gerne: Jeg er faktisk lidt af en dullegrejs-nørd, selvom det ikke er noget, jeg skriver meget om her. Jeg nørder ingredienslister, for jeg vil gerne have det mest miljø- og hudvenlige, og jeg nørder samtidig, hvor godt ingredienserne virker. Her er Beautyspace klart min yndlingsskønhedsblog, hvor Anette skriver spændende om alt fra A-vitamin til hyaluronsyre – to af de ting, der har papirerne i orden på skønhedsfronten.

Var min ansigtshud ikke bøvlet, havde jeg nok bare kastet lidt kokosolie på morgen og aften, men den kræver noget andet og mere end det. Og derfor nørder jeg en masse, og synes også, det er sjovt. Udfordringen opstår, når jeg gerne vil gøre det på en så klimavenlig måde som muligt: Uden plastikemballage, med miljøvenlige og hudvenlige indholdsstoffer og samtidig noget, der virker.

Men hvorfor overhovedet skære ned på skønhedsprodukter, hvis man synes, det er sjovt?

Fordi det kan give et kedeligt merforbrug, der ligesom andet overforbrug ikke er godt for klimaet. Derfor øver jeg mig i at skalere ned.

Der, hvor jeg er kommet til bunds med skønhedsprodukterne, er til gengæld på hårfronten: Alle mine hårprodukter, undtagen shampoo, er røget til Reden (godt tip i øvrigt, hvis du har ting, du ikke bruger længere, som andre kvinder kan få brug for), da jeg fandt ud af, at mit hår blev både flottere og sundere, når jeg ikke kastede hårlak, skum og så videre i det.

Derfor er min hårrutine simpel: Hver 4-5 dag vasker jeg mit hår i en miljømærket shampoo uden sulfater (fordi sulfater skummer godt, men også tørrer skrækkelig meget ud) og skyller det efterfølgende med en blanding af ca. 1/8 æblecidereddike eller kombuchaeddike og 7/8 vand, så det hårde Aarhus-vand får modspil og mit hår bliver nemmere at rede ud. Mellem hårvaskningerne reder jeg det med en børste i træ eller med vildsvinehår, så fedtet fra hovedbunden bliver fordelt i håret – altså en helt gratis måde at få fugtet hårstråene på, i stedet for diverse oliekure. 🙂

Min hud på kroppen får til gengæld olie, og intet andet. Jeg har droppet alt i bodylotion med lange ingredienslister og smører mig enten ind i kokosolie eller mandelolie, når jeg har været i bad og min hud stadig er fugtig. For særligt når jeg bruger noget på så stort et areal, som min krop, så skal indholdet være i orden. Vores krop er trods alt et organ, der tager ting ind, og derfor er det endnu vigtigere for mig, at kropsolien er ordentlig, end fx en mascara, jeg bruger et par gange om måneden (jeg har dog også fundet en ret god mascara uden for meget gøgl i). Kokos- og mandelolie fungerer i øvrigt også godt som makeupfjerner, ligesom jeg kender flere, der bruger kokosolie som ansigtsrens.

Min makeupsamling er også stille og roligt skåret ned, for jeg bruger ikke så meget, at det giver mening at have en masse liggende.

Næste øvelse er derfor at skære bare lidt ned på produkterne til mit ansigt. Så snart dem på min hylde er brugt op, skal de erstattes med noget endnu mere bæredygtigt.

Har du downsizet dine skønhedsprodukter?

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’.

Relateret indhold

6 kommentarer

 • Besvar
  Caroline
  8. december 2016 at 17:58

  Fedt, relevant og inspirerende indlæg. Jeg flyttede, efter tre år i Berlin, tilbage til København for et par måneder siden og der downsizede jeg helt vildt. Kontant og kynisk spurgte jeg mig selv, om de produkter jeg havde stående, var nogle som jeg egentlig brugte. Hvis ikke, så røg de ud (eller jeg gav dem faktisk til mine veninder, og de blev så glade). I København er jeg for nylig flyttet til en endnu mindre lejlighed, og har downsizet yderligere. Jeg er blevet rigtig glad for “universal”-produkter såsom kokosolie, som jeg faktisk bruger både som ansigtscreme, bodylotion, makeupfjerner og hårolie. Det fungerer supergodt!

  • Besvar
   Marianne Luna
   8. december 2016 at 18:35

   Hej Caroline
   Mange tak for din kommentar. 🙂
   Det lyder sejt, at du har downsizet så meget!

 • Besvar
  Rikke
  7. december 2016 at 20:25

  Det er altid sjovt at høre/læse om, hvad andre har stående på deres badeværelse. ☺
  For næsten et år siden ryddede jeg ud i alle mine “skønheds”produkter. Og jeg har faktisk ikke savnet de gamle produkter.
  Her kommer hvad jeg i dag bruger:
  Som alternativ til shampoo: rasul ler, sæbenødder eller natron opløst i vand.
  Som “balsam”: æblecidereddike (som du også nævner).
  Ansigt: kokosolie eller en naturlig sheabutter creme.
  Krop: har aldrig været storforbruger af bodylotion, men hvis jeg har brug for noget i dag, bruger jeg kokosolie.
  Deodorant: blanding af kokosolie og natron
  Makeup: mineralsk pudder og mascara lavet på bivoks (Mirenesse).

  Udover de penge som man sparer er det også så dejligt at vide man også belaster miljøet mindre ☺

  • Besvar
   Marianne Luna
   7. december 2016 at 22:10

   Hej Rikke
   Tak for din kommentar. 🙂
   Jeg har leget med rasul før, men mit hår blev simpelthen så “tyndt” og elektrisk af det. Det virkede desværre ikke for mig. Når jeg løber tør for shampoo, overvejer jeg at skifte over til en shampoobar fra Isangs. 🙂
   Kokos-natron-deodoranten er desværre også for krads for mig, i hvert fald hvis jeg har barberet mig under armene samme dag eller dagen før – så får jeg ret meget eksem. Jeg tænker, at natron også kan være noget krads stads. Skal jeg ikke noget vildt, bruger jeg dog ofte bare kokosolie som en “mild” deodorant. Jeg overvejer at lave en ny version med kokosolie, mindre natron og arrowroot powder. 🙂
   På makeup-fronten er jeg også på de bedre produkter, der dog ikke er zero waste. Jeg har i mange år brugt mineralsk pudder (har en løs fra Tromborg og en fast fra Jane Iredale). Concealer fra Tromborg eller Nilens Jord (jeg skifter lidt mellem dem) og lige præcis også mascaraen fra Mirenesse – den er virkelig god, og så nem at få af. 🙂 Jeg bruger dog ikke mascara hver dag, men er til gengæld blevet småafhængig af øjenbryns-farven fra Jane Iredale. Hm, det kræver vist et helt indlæg i sig selv. 😉
   Jeg går generelt efter produkter uden farve, parfume, sls (sulfater), parabener og andre hormonforstyrrende stoffer – og gerne med mærker som Svanemærket, Astma- og Allergi, økologisk mærkning osv.. Det eneste, der går lidt imod det, er min A-vitamin-creme fra Beauté Pacifique, der indeholder lidt parfume – dog er det det nederste på ingredienslisten.
   Allerhelst vil jeg samtidig helst have produkter i glasemballage, der kan genbruges, for plast er jo ikke det bedste for miljøet.

 • Besvar
  Ida V.R.
  4. december 2016 at 17:45

  Jeg bliver simpelthen bare lige så nysgerrig på hvad det er for nogle A-vitamin cremer du har og hvilken tonic med BHA du bruger?

  • Besvar
   Marianne Luna
   4. december 2016 at 21:04

   Hej Ida
   Du må gerne være nysgerrig. 🙂
   Jeg bruger Beauté Pacifique Super3 Booster (A-vitamin) samt bruger nogle gange en A-vitamincreme på recept, når min hud er/har været allerværst. Det er ikke noget, jeg har skrevet om på bloggen før, men jeg fik et decideret akneangreb på kinderne efter jeg var i Myanmar sidste efterår. Det var ikke sjovt, for huden i ansigtet betyder trods alt ret meget for ens selvtillid.

   Selvom jeg ikke er fan af kradse cremer, har cremerne virket, og de er trods alt bedre en vilde piller. A-vitamincreme kræver dog, at man er ekstra flittig med solcremen, også om vinteren, da huden bliver mere solfølsom. Samtidig er denne fra Beauté Pacifique (og ditto den på recept) så stærk, at man skal vænne huden til den, og derfor ikke bruge den hver dag i starten.

   Tonic med BHA er fra Danish Skin Care. Jeg har tidligere prøvet en gel fra Paula’s Choice, men har fundet ud af, at det virker bedre med noget helt flydende for mig. Det har Paula’s Choice dog også, og det er også en mulighed.

   Beauté Pacifiques Super3 Booster kan du finde her: http://beaute-pacifique.com/shop/anti-age-og-fugtpleje-nat/super3-booster.aspx
   Jeg har ikke kunnet finde ingredienslisten online, men den står bag på cremen, og er ret lang.

   Danish Skin Cares BHA-tonic kan du finde her: http://www.danishskincare.dk/products/danish-skin-care-smooth-skin-treatment
   Er du mere nysgerrig, har jeg fundet ingredienslisten for Danish Skin Cares BHA-tonic her:
   Aqua (vand), Pentylene Glycol (opløsningsmiddel), Methylpropanediol (opløsningsmiddel), Butylene Glycol (opløsningsmiddel), Salicylic Acid / Salicylsyre (eksfolierende, beroligende og bakteriedræbende), PEG-40 Hydrogenated Castor Oil (fugtighedsgivende), Niacinamide / B3-vitamin (helende, genopbyggende og beroligende), Tocopherol / E-vitamin (beskyttende antioxidant), Chamomilla Recutita Extract / Kamille (beskyttende antioxidant og bakteriedræbende), Glycerin (fugtighedsbevarende), Sodium Hydroxide (pH-regulator)

   BHA og A-vitamin kan dog være ret krads at bruge samtidig, hvorfor jeg skifter lidt, og p.t. er på A-vitamincremen, der er særligt god om vinteren, da A-vitamin som før nævnt gør huden mere solfølsom. Ingredienslisterne er hverken de værste eller bedste, men de virker, og det er p.t. ret væsentligt for mig, fordi min ansigtshud har været så træls. Resten af min krop får derfor også kun rene olier, så det, der kommer på i virkelig store doser, er så rent som muligt.

   Jeg håber, mit lange nørderi kan hjælpe. 🙂 Jeg kan i øvrigt også anbefale Beautyspaces bog “Superhud”, hvor der bl.a. er et spændende kapitel om akne. Kost, stress, klima (luftfugtigheden i Myanmar var vild) betyder selvfølgelig også meget, men har man først fået det, kan det være rigtig svært at komme af med “kun” med en kostændring (og jeg spiser generelt pænt, dog en del (mest mørk) chokolade 😉 )

  Skriv en kommentar