Sustainable Sunday: Døm ikke dig selv for hårdt

Andet indlæg i Sustainable Sunday-serien handler ikke om tips til at leve bæredygtigt. I stedet handler det om, hvordan vi behandler os selv, mens vi forsøger at ændre vores vaner i en mere bæredygtig retning.

Det her indlæg har været på vej længe. Faktisk har det rumsteret helt siden Sustain Dailys lanceringsfest i marts, hvilket må siges at være rimelig lang tid.

Tilbage til lanceringsfesten i marts skrev nogle af os bloggere små tips til at leve bæredygtigt på Sustain Daily-postkort. Jeg fyrede en masse klassikere af, vel noget om at bruge genbrugsflaske til drikkevand, at cykle alle steder hen og så videre. Ditte fra Vedvarende Hverdag skrev en anden ting, jeg stadig husker, nemlig noget i retning af “Vær god mod dig selv”.

Dittes kærlige reminder har sat sig fast. For midt i mit ønske om at leve så bæredygtigt som muligt, kommer jeg nogle gange til at slå mig selv i hovedet med alle de vaner, jeg skal ændre NU i stedet for at være venlig mod mig selv. For vaner tager tid at ændre, og som Emma Slebsager skriver, så handler hendes blog om at redde verden én hverdagsvane ad gangen.

LYT MERE: Emma har lavet en virkelig fin podcast om klimadepression, der handler om at ændre mange vaner på én gang.

Én vane ad gangen

Emma har en vigtig pointe for os bæredygtighedsentusiaster: En vane ad gangen er ikke det samme som at ændre alting natten over, flytte ud i en skov, smide telefonen væk og leve af nedfaldsfrugter. En vane ad gangen handler om at starte der, hvor det er nemmest, og så stille og roligt tage de sværere ting. For hvis du starter med at ændre en vane, der er nem for dig at ændre, oplever du, at det lykkes, og får derfor forhåbentlig mod på at ændre endnu en. Og endnu en. I dit eget tempo.

For mit eget vedkommende var det for eksempel let at blive vegetar derhjemme, men det har været sværere, når jeg var ude, hvorfor det tog mig ret lang tid om at “springe ud” som ikke-kød-spiser. Først stoppede jeg med at spise svinekød, så stoppede jeg med at spise andet kød, og først lige inden sommerferien i år stoppede jeg med at spise fisk. Jeg spiser sjældent mælkeprodukter, hvorfor det primært er æg og honning samt det, at jeg stadig går med lædersko, der gør mig til en vegetar og ikke veganer. Ærlig talt er jeg ligeglad med, hvad det hedder, men det er nemmere for andre folk at forstå, når det har en betegnelse. 🙂

Jeg er meget inspireret af zero waste, men kan også mærke, at det ikke bliver lige nu, at jeg dropper al plastik i mit liv, for det kræver for meget tid at købe ind. Men jeg øver mig stille og roligt, fx da jeg anskaffede mig en kompostspand, og da jeg meldte mig ind i Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab, der sælger økologisk grønt uden indpakning. Ligesom jeg også tænker over og nedjusterer mængden af mit forbrug, forsøger så vidt muligt at købe ind i mindst mulig plastikindpakning og så videre. Jeg ændrer dermed mine egne vaner løbende.

En af de “vaner”, der for mig er svær at ændre, er lysten til at rejse. Det er i den grad et first world problem, men jeg elsker at udforske verden og møde nye mennesker, og også gerne udenfor Europas grænser. Derfor flyver jeg stadig nogle gange. Men jeg har lært, at det smarteste er at flyve med så få mellemlandinger som muligt, da det bruger meget brændstof, og jeg har lovet mig selv, at næste gang jeg skal til Oslo, så tager jeg færgen i stedet for flyet.

Måske er det nemmere for dig at ændre noget andet først? At skifte til miljøvenlige rengøringsmidler og vaskepulver? At købe mindre, bedre og mere bæredygtigt tøj? At købe mere økologisk mad? At tage et par kødfri dage om ugen?

LÆS MERE: Gode Caroline Fibæk har skrevet et rigtig godt indlæg om at ændre vaner lige her. Fokus er mere mod en sund livsstil, men det hænger i den grad sammen med bæredygtighed.

Vær god mod dig selv

Jeg håber selvfølgelig, at jeg med min blog er med til at inspirere dig til at leve mere bæredygtigt, fx til at købe mere økologi, forbruge mindre, finde mad i naturen, plante spiselige ting i køkkenvinduetspise mindre kød, lave kompost, købe møbler i genbrug og selv at redesigne møbler.

Mit mål er at inspirere, ikke at pege fingre. Og derfor håber jeg, at du er god mod dig selv, når du stille og roligt ændrer dine vaner. At du husker, at vaner tager både tid og energi at ændre, og at du derfor ikke kan ændre alle vaner på en gang. For at leve bæredygtigt handler også om at leve på en måde, der fungerer, og det fungerer sjældent, hvis man i løbet af en dag skal stoppe med at køre bil og flyve, skal blive veganer, skal købe alt tøj i genbrug og skal være en ultimativ zero waster. Selvfølgelig håber jeg på, at du har lyst til og mod på at ændre dine vaner i en mere bæredygtig retning (du er sikkert allerede rigtig godt på vej 🙂 ), men husk: En vane ad gangen.

Hvad tænker du om at ændre vaner? Hvad gør du for at leve en mere bæredygtig hverdag? Og kender du følelsen med at ville det så meget, at det kan blive en belastning, i stedet for en sjov ting?

Følg Bærmonster på Bloglovin, Facebook og Instagram.

Relateret indhold

7 kommentarer

 • Besvar
  10 ting i August ~ BedreMode.nu
  25. marts 2019 at 7:13

  […] så skal jeg nok huske også at være gode ved mig selv, jnf denne artikel fra min med-blogger Marianne […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Den grønne kalender | Bærmonster
  27. november 2016 at 16:31

  […] jeg tidligere har skrevet, skal bæredygtighed også være bæredygtigt for os selv. Det giver derfor mening at starte med at ændre de ting, der er nemme for os, og så stille og […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Bæredygtig tøjvask | Bærmonster
  28. august 2016 at 10:02

  […] dig, der har egen vaskemaskine og måske også plads til et tørrestativ. Som jeg skrev i sidste Sustainable Sunday-indlæg, er bæredygtighed også at gøre det, vi kan – om det så er at skifte til bedre […]

 • Besvar
  Ditte
  25. august 2016 at 8:37

  Jeg kender kun alt for godt dine tanker og dejligt at blive mindet om at jeg har sagt noget så klogt engang 🙂 Jeg tror jeg skrev det, særligt fordi jeg selv skulle huske mig på det! Det burde ikke være så svært.

  • Besvar
   Marianne Luna
   25. august 2016 at 8:40

   Tak for din kommentar, Ditte, og dejligt at se dig tilbage! 🙂

 • Besvar
  Trine
  21. august 2016 at 13:41

  Sikke et fint indlæg! Jeg kan relatere meget til overvejelserne om at ændre vaner, og jeg kan også nogle gange være så hård ved mig selv, fordi jeg ikke ændrer alt det, jeg burde, når jeg nu kender klimarealiteterne. Men det er en meget bedre, mere venlig måde at tage vanerne én af gangen og få dem på plads, så man stille og roligt kommer derhen, hvor man gerne vil.

  Jeg startede med at ændre mit forbrug af tøj – jeg køber max 12 stykker tøj om året (strømper og undertøj undtaget), og det var svært i starten, men nu er det helt naturligt. Jeg køber økologisk så vidt muligt og har indført flere kødfrie måltider – springer forhåbentlig snart ud i at blive hverdagsvegetar, altså ingen kød i hverdagen. Forsøger også generelt at skære ned på unødvendige køb, og jeg har et stigende ubehag ved at købe ting, men det er et område, der ikke altid er nemt. Og så de gængse med at spare på vand, slukke lys osv. Men mindre kød, mindre madspild og mindre affald er de tre områder, jeg virkelig satser på. Nu får jeg snart have og dermed mulighed for lidt selvforsyning, kompost og forhåbentlig høns, der kan aftage madskræller og rester og levere æg 🙂

  • Besvar
   Marianne Luna
   21. august 2016 at 18:48

   Mange tak for din kommentar, Trine. 🙂 Det lyder som nogle seje tiltag, du har gang i! Jeg gad også virkelig godt have en have med køkkenhave, min egen kompost og høns – det er så smart, billigt og bæredygtigt!

  Skriv en kommentar