Sustainable Sunday: Boligindretning med arvestykker og genbrug

Glædelig søndag og velkommen til en ny serie på bloggen: Sustainable Sunday. Hver søndag vil jeg fokusere ekstra på bæredygtighed. Det kan være alt fra økologi til skønhedsprodukter, mode og som her boligindretning, for selvom mit fokus er mad og økologi, brænder jeg for bæredygtighed hele vejen rundt. Hvilket kan have sine fordele og ulemper. Det kræver vist også et indlæg. 😉

–> Scroll ned til bunden af indlægget for et lille recap.

Jeg har før givet jer en lille tur rundt i min 43 kvm etværelseslejlighed, dog primært rundt i det rum, der agerer soveværelse, spisestue, dagligstue, kontor og yogarum. Det er lidt tid siden, så nogle ting er flyttet rundt og andre kommet til.

Udover hovedrummet har jeg en entre, et badeværelse med fin plads og et køkken med ditto ganske udmærket plads, en etværelses lejlighed taget i betragtning. Og en altan! Altanen og køkkenet var grundene til, at jeg sagde ja til lejligheden i sin tid, for jeg vil have mere en to kogeplader og en kombiovn, og jeg elsker at have en altan til alt fra at nyde det danske sommerregnvejr til at tørre vasketøj udendøre og ikke mindst at plante alskens sager.

Nogle dage kan jeg godt tænke, at det kunne være fedt med et værelse mere, for når jeg har gæster, kræver det lidt eksta oprydning, da min seng også fungerer som sofa, og mit kontor også er mit spisebord. Men egentlig aner jeg ikke, hvad jeg skal bruge flere kvadratmeter til, når jeg bare er mig. Andre dage drømmer jeg om tiny houses og om at bo så småt, at jeg kun har de ting, jeg har allermest brug for. Så de 43 kvadratmeter er rigelig nok, især fordi jeg forbruger mindre og stille og roligt er blevet bedre til at smide det ud, jeg ikke bruger – bøger undtaget. Min bogsamling er ret stor, og det får den lov at være, for jeg holder af at omgive mig med gode bøger og brygger på et minibibliotek. Udover de bøger, du kan se på billedet øverst over min seng, har jeg to reoler, en høj, jeg har malet hvid og en lav, jeg har købt i genbrug, der begge er fulde af bøger plus lidt andre ting.

Jeg bliver aldrig svoren minimalist, for jeg indretter mig også med rejseminder som pudebetræk fra Myanmar og en lerkaffekande fra Etiopien, men jeg har lært, at jeg ikke bliver lykkelig af mere dims, nærmere tværtimod. Derfor ønsker jeg mig nærmest kun oplevelser, god mad, bøger og enkelte yogating, for jeg mangler reelt ikke noget. Jeg bliver glad, når jeg ved, at jeg har det, jeg skal bruge – og har visheden om, at hvis alt brænder, så vil det selvfølgelig være frygtelig trist, men minderne er mere i mit hoved, end i mine ting.

Og så til lidt om det med at bo i genbrug og arvestykker. Det eneste “nye” større møbel i min lejlighed er min otte år gamle seng fra Ikea, resten er fra genbrug, arvet eller noget, jeg har taget med fra mit barndomshjem. Jeg køber jævnligt mindre småting på rejser som pudebetræk og min Marokkopude (se øverste billede), men jeg øver mig i virkelig kun at købe det, jeg vil bruge og blive glad for. Jeg har ikke noget behov for fancy designmøbler, for jeg vil hellere bruge mine penge på god mad og rejser. Og ikke mindst kan man finde så mange fine ting i genbrugserne rundt omkring, hvilket både er billigere og mere bæredygtigt. Sidstnævnte selvfølgelig fordi der ikke bliver produceret nyt.

IMG_4036

På billedet ovenfor har jeg malet en kommode fra mit barndomshjem med hvid møbelmaling og givet håndtagene to andre farver. Bliver jeg træt af farvevalget, kan jeg altid male den igen. Lampen til venstre er et at mine dyrere genbrugskøb (den kostede 250 kroner), men jeg synes, den er noget så pæn, og jeg manglede en lampe til den del af min lejlighed.

IMG_4037

Den lave reol, som du ane mellem bøgerne og planterne, har jeg købt i samme genbrug som lampen ovenfor, nemlig Folkekirkens Nødhjælps møbelgenbrug på Silkeborgvej. Jeg tør næsten ikke skrive det, for tænk, hvis andre opdagede min yndlingsperle? Men gode steder har nu godt af at blive delt. Ved Folkekirkens Nødhjælps møbelgenbrug har jeg udover reolen og lampen købt utallige fine gafler, skeer og knive i sølv, købt ildfaste fade, tallerkner, krydderibøtter og andet godt. Den blå urtepotteskjuler er også fra en genbrugsbutik; det er altid et godt sted at gå hen, hvis man vil finde skægge urtepotteskjulere til ingen penge. Den hvide vase til venstre har jeg fået af min farmor.

Pileaen (med de runde blade) har jeg fået for nylig og omplantet, aloe vera har jeg haft i umindelige tider, da aloe vera hele tiden får nye stiklinger, så jeg omplanter og deler den jævnligt. De tørrede lavendler er fra mine forældres have.

IMG_4039

Locker-skabet ovenfor er også købt brugt, omend det var rimelig nyt, da jeg købte det. Den fine kuffert har min mor haft med til USA som ung. Nu gemmer den på dyner og puder.

Mit spisebord roder lidt for meget til, at det får lov at komme på, men det er stadig det smukke 50 år gamle teaktræsbord med hollandsk udtræk, som jeg har fået af min farmor og farfar, og som du kan ane i indlægget her – jeg har også stadig begge turkisblå lamper. Stolene er disse, som også er købt i en genbrug og malet og ombetrukket – i alt har det kostet cirka 250 kr. for fire stole inkl. maling og nyt betræk.

Der findes lige så mange idéer om boligindretning, som der findes mennesker, og jeg er klar over, at ikke alle vil billige mine hjemmemalede lamper og møbler. Selv er jeg dog noget så glad for netop det, for det er med til at gøre min lille hybel personlig og hyggelig. Mit yndlingshjørne er i øvrigt stadig det, som du kan se på det øverste billede, som jeg også har skrevet lidt om her.

Tips til bæredygtig boligindretning

 • Tænk over kvadratmetrene: Hvor meget plads har du egentlig brug for? Måske kan du flytte til noget mindre, eller måske har du bare ikke brug for noget større? (Der også kræver flere møbler, mere energi på varme osv.)
 • Tænk lidt minimalistisk: Hvor mange ting har du egentlig brug for? Ryd op, byt og sælg overskydende møbler, sager og nips. Hvis det hjælper, kan du smide det i et kælderrum i noget tid, og savner du det ikke efter nogle måneder eller et halvt år, kan du med stor sandsynlighed lige så godt skille dig af med det. Jeg kan stadig blive bedre på det felt, men øvelse gør mester.
 • Indret med arvestykker, genbrug, klunsede møbler og møbler og andet, du bytter dig til. Det gør både din indretning billig, bæredygtig og personlig – og hvis der skulle gå noget i stykker, er det nærmere affektionsværdien, end prisen, der er problemet.
 • Gå jævnligt på jagt i genbrugsbutikker, loppemarkeder osv., for der kommer hele tiden nye ting til. Også sider som Den Blå Avis, Gul og Gratis, “Storskrald i Århus” (på Facebook) og andre steder er værd at bruge. Det kræver længere tid, hvis du leder efter noget bestemt, men det er ofte ventetiden værd.
 • Upcycle dine genbrugsfund, arvestykker og gamle sager. En klat maling og noget nyt stof gør mange ting helt nye for øjnene, uden at kræve lige så mange ressourcer som at købe helt nyt.
 • Tjek mærkerne: Køber du helt nyt, så tjek bl.a., om træet er FSC-mærket, om bomulden er produceret bæredygtigt osv.
 • Indret med planter. Det er godt for både luften og øjnene. Planter behøver ikke være dyre, og mange planter laver selv nye skud, så du hele tiden får flere, og dermed kan indrette med flere planter eller give dem væk som en fin værtindegave eller bytte stiklinger med andre.

Indretter du med genbrug, arvestykker og andet godt? Og maler du møbler eller laver på andre måder genbrugssager helt personlige? Skriv endelig alle dine gode tips i kommentarfeltet. 🙂

Relateret indhold

1 kommentar

 • Besvar
  Hanne Arildsen
  24. august 2016 at 9:53

  Hej Marianne. Mange tak for din fine omtale af Folkekirkens Nødhjælps butik på Silkeborgvej. Hvis du har lyst til også at like vores facebookside, som jeg står for, så bliver jeg endnu mere glad. Hav en dejlig onsdag 🙂 Hilsen Hanne, på vegne af Folkekirkens Nødhjælp Møbelgenbrug i Åbyhøj. https://www.facebook.com/genbrugsmoebleraabyhoej/

 • Skriv en kommentar