Sustainable Sunday: Bæredygtige julegaver

Tips til bæredygtige julegaver og julegaveønsker

Glædelig 3. søndag i advent – eller bare glædelig søndag. 🙂 Ugens sustainable sunday-indlæg handler om noget, jeg har skrevet om tidligere, nemlig bæredygtige (jule)gaver – her med lidt flere overvejelser, også omkring, hvad jeg selv ønsker mig. Du kan finde mit tidligere indlæg inklusive bæredygtige gaveidéer lige her.

Julen er en forbrugsfest uden lige, og det er en fest, der både kan give økonomiske og klimamæssige tømmermænd, både på grund af mængden af gaver, selve indholdet og indpakningen.

I Sustain Dailys julekalender (som jeg også kommer med i 🙂 ) har Emma skrevet om ikke at ønske sig noget som helst til jul, Linn foreslår at give spiselige eller brugte julegaver og Gitte Mary foreslår at pakke gaverne ind i zero waste-indpakning (jeg kan selv blive skræmt over, hvor meget affald, vi kan lave på én aften).

Også på gavefronten øver jeg mig, og jeg synes, jeg år for år kommer tættere på at både give og ønske mig mere bæredygtige gaver. Men det er en proces, jeg ikke er “i mål” med endnu, for indrømmet, jeg ønsker mig ting, jeg i princippet kan undvære (i princippet kan vi jo undvære det meste), ligesom jeg har købt et par julegaver, der hverken er oplevelser eller spiselige.

Mine brødre og jeg blev til gengæld enige om at droppe den fysiske julegave, faktisk på baggrund af Emmas indlæg om ikke at ønske sig julegaver. I stedet har vi givet hinanden en billet til comedy med Michael Schøt i julegave. En julegave, jeg glæder mig til at indløse, for det giver både en oplevelse og ikke mindst en oplevelse i selskab med mine to brødre.

Der findes utallige måder at gøre det på. En god venindes familie har droppet julegaverne og rejser til gengæld sammen. En anden god veninde har tidligere haft aftale med alle i familien om julegaver fra genbrugsbutikkerne eller noget, man havde i forvejen.

Jeg har flere gange givet en “forælderdag” eller “bedsteforælderdag” i julegave eller fødselsdagsgave sammen med mine brødre. Konceptet er simpelt: En dag (eller weekend) i hinandens selskab, en tur på museum eller en lignende oplevelse, god mad og noget med brætspil om aftenen. I min familie er vi nemlig ret tossede med at spille brætspil, gerne af den strategiske slags – Settlers med en masse udvidelser er nok en evig favorit, men Ticket to Ride og mange andre kandiderer også.

Bedsteforældrene plejer også at få chokolade, kaffe, portvin og måske “Giv en ged” i julegave, for de mangler ikke noget, hvad de også giver udtryk for. Alligevel kan jeg godt lide at give dem noget lækkert. På den måde er jeg nok heller ikke helt god til bare at droppe gaver, for jeg kan godt lide at give gaver. Men det lækre kan sagtens være noget hjemmelavet og spiseligt. 🙂

Men min ønskeseddel har ændret sig de sidste par år. Udover den klassiske “Fred i verden, et flyvende tæppe og grønne fingre”, som har stået på min ønskeseddel de sidste nok 15 år (man må gerne drømme, selvom man er voksen, ikke?), så ønsker jeg mig særligt oplevelser i godt selskab og gavekort til Ren Kost, der er min yndlingshelsekost i Aarhus. På den måde er en stor del af mine ønsker ikke fysiske.

Dog er der nogle fysiske ønsker stadig, men primært dem, som er ting, jeg synes, jeg “mangler” (igen, altid en diskussion om, hvornår det er et reelt behov), og som er lidt dyre til mit budget. Herunder en yogapølle i økologisk bomuld, et par leggins fra Moonchild, korkblokke til yoga og en masse bøger – bøgerne må meget gerne være brugte eller fra reolen. 🙂

Kort opsummeret: Jeg synes, jeg bliver bedre til at både ønske og give julegaver, der ikke skriver sig ind i en forbrugsfest. Men om jeg kommer til at holde gavefri jul, kræver vist en familiediskussion. P.t. er jeg glad for mellemtingen, hvor vi giver og ønsker os ting, vi reelt mangler, og ellers tænker i oplevelser og spiselige sager. Jeg er også åben for at prøve en gavefri jul af – og det havde jeg altså ikke ytret for 5 år siden! Så der sker lidt. 🙂

Tænker du bæredygtighed ind i dine julegavekøb og -ønsker? Har du måske helt droppet julegaver, eller gør det på en anden måde?

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’.

Relateret indhold

6 kommentarer

 • Besvar
  Hope
  17. december 2016 at 12:12

  Jeg har tænkt meget over det i år.
  Jeg skal ikke give til så mange, men elsker at give med omtanke. Mine 2 fadder pigebørn købte jeg gaver til i sommers på loppemarked: udklædning og my little pony. Min mor får billetter til operaen. Min far cognac. Min mand og jeg har købt billetter til flere koncerter. Min søn er den eneste der får noget nyt, men meget ønsket nerf?
  Jeg selv har ønsket mig uld efter at der gik møl i det fra sidste år og lækkert øko grej fra zenz til håret. Ønsker mig kun ting jeg kommer til at bruge?
  Min søn giver billede af sig selv med hjemmelavet ramme?

  • Besvar
   Marianne Luna
   18. december 2016 at 11:02

   Ej, møl er også træls. Jeg har kun oplevet melmøl, men burde nok beskytte mit uldtøj lige så godt, som jeg beskytter mine tørvarer. 🙂

 • Besvar
  Liv
  12. december 2016 at 13:30

  Jeg synes det lyder som en fin måde at gøre det på Luna. Hvis ens familie ikke er friske på gavefri jul, så er det jo super smart at ønske sig ting man alligevel ville have købt som fx ting i naturkosten, den idé vil jeg da snuppe! 🙂

  • Besvar
   Marianne Luna
   12. december 2016 at 14:27

   Jeg bliver i hvert fald mindst lige så glad for hjemmelavede gaver, bøger fra genbrug (eller reolen – med æselører og noter 🙂 ), gavekort til helsekosten og ikke mindst oplevelser, som jeg gør for “nye” ting. 🙂 Til gengæld kan jeg egentlig også godt lide at både give og få gaver – det skal bare være noget, der giver mening, altså noget, der giver værdi, fx oplevelser sammen. 🙂

 • Besvar
  Katrine B
  11. december 2016 at 17:37

  jeg har tænkt utroligt meget over mine juleindkøb og indpakning i år. jeg har forsøgt at lave aftaler med familien om ikke at give gaver til hinanden og kun til børnene, men det er åbenbart en længere proces at lave sådan en tradition om 😉 Min mand og jeg er dog helt enige om ikke at give hinanden jule- og fødselsdagsgaver. I stedet rejser vi og tager til koncerter og festivaller sammen. Det fungerer utroligt godt for os.
  Jeg har købt én julegave i genbrug i år til min mor. Det er to smukke krus, håndlavede af en lokal keramiker , jeg får næsten lyst til at beholde dem selv, ha ha. Og så er resten af gaverne købt efter ønskesedler i de lokale butikker. Til gengæld har jeg siden påske faktisk købt godt ind af smukt gavebånd og silkebånd i genbrug, og det glæder jeg mig meget til at pakke gaver ind med. Jeg har ikke indkøbt gavepapir, men vil i stedet bruge smukke duge fra genbrug, muleposer og avispapir.
  Kh Katrine

  • Besvar
   Marianne Luna
   11. december 2016 at 18:52

   Vildt smart med duge og muleposer som gavepapir. Jeg har ikke mange gaver, der overhovedet skal pakkes ind, men dem, der skal, overvejer jeg stadig, hvad jeg gør med indpakningen. Har dog gavepapir på lager, som jeg nok bruger op, før jeg går over til de seje stof-løsninger.

  Skriv en kommentar