Sustainable Sunday: Bæredygtige gaveidéer

Jeg er en af de sære typer, der har en ønskeseddel året rundt, som jeg opdaterer løbende. De sidste mange år har der stået “fred i verden” og “et flyvende tæppe” på min ønskeseddel (det er jo en ønskeseddel, ikke en bestillingsliste 😉 ). Udover de mere drømmende ønsker er der altid en masse bøger. Men de seneste år har noget ændret sig: Jeg ønsker mig mere og mere oplevelser, ting fra genbrug og generelt færre ting. For jeg mangler ærlig talt ikke meget, og har absolut ikke brug for mere dims og nips.

Det samme gælder mine forældre og bedste forældre, der mest ønsker sig bøger – og bøger er jo en dejlig gave, men ærlig talt også lidt kedelig. Særligt, når man ofte kan låne dem af hinanden eller på biblioteket. Indrømmet, lige præcis bøger kan jeg godt lidt lide at eje selv, men jeg bruger mit lokale bibliotek meget ofte også.

Derfor har mine brødre og jeg de sidste par år givet mine forældre og bedsteforældre oplevelser i form af forældre-/bedsteforældredage, billeder, Geder og lignende fra Folkekirkens Nødhjælp, lækker kaffe og chokolade og pæne billeder af børnene/børnebørnene. Det falder i god jord, og særligt oplevelserne er en succes. Det behøver ikke være noget vildt eller fancy, men tid er en stor gave.

Men hvad er bæredygtige gaver egentlig? For mig at se kan det tolkes bredt. Bæredygtige gaver kan være noget lækkert spiseligt, noget fra genbrugsen, hjemmelavede skønhedsprodukter, oplevelser og generelt ting/oplevelser, der ikke kræver, at store virksomheder skal producere mere dims, som vi ikke har brug for. Derfor behøver gaver heller ikke være kæmpestore ting, for selvom det da indrømmet er meget kærkomment som studerende at få store gaver, man virkelig mangler, er det for mig at se først og fremmest tanken. Køber man en bog brugt, behøver man ikke give ti bøger, fordi de har den samme pris som den brugte bog fra ny, for det er jo stadig samme bog.

Som med alle gaver handler det selvfølgelig om at købe noget, personen vil blive glad for. 🙂

Spiselige gaver

Oplevelser

 • Cafébesøg
 • Museumstur
 • Picnic
 • Biograftur
 • Cykeltur
 • Massage
 • Yoga osv.

Skønhedsprodukter

 • Deodorant
 • Kokosolie til krop og hår
 • Sukker-olie-scrub af mandel- eller kokosolie og sukker og evt. æterisk olie
 • Hjemmelavede sæber eller sæber uden emballage fra fx Isangs
 • Hjemmelavede salver (se fx denne)
 • Safety razor – så man slipper for at

Andet

 • Bøger, køkkengrej, service, møbler og tøj fra genbrug – eller noget du ejer og ikke selv skal bruge længere, som modtageren vil blive glad for
 • Mormors gamle hæklede servietter og ditto fine lommetørklæder er også et hit i min bog 🙂 Det er også bæredygtigt fremadrettet, for så slipper man for at bruge papir, der bare ryger i skraldespanden
 • Hjemmestrikkede eller -hæklede karklude, rondeller (til at fjerne makeup), håndklæder osv.
 • Andet hjemmesyet, hjemmestrikket og hjemmehæklet – eller ditto købt i en genbrugsforretning/loppemarked
 • Penge til udviklingsarbejde/hjemløse/et socialt projekt

Indpakning

Hvis det skal være bæredygtigt hele vejen igennem, skal gaven selvfølgelig ikke pakkes ind i papir, der bare ryger ud bagefter. Jeg pakker ofte selv gaver ind i gamle aviser, der dog stadig er papir. Hvis det skal være nemt at smide dem i papiraffald, er det nemmest ikke at bruge tape, men i stedet noget pænt gavebånd i stof, som kan genbruges mange gange. Skal det være endnu bedre, kan du pakke gaven ind i en stofrest, i et stofnet eller lignende, så indpakningen bliver en del af gaven. Gamle skotøjsæsker og lignende virker også glimrende. Eller lad være med at pakke gave ind (det afhænger nok af, hvem du giver den til).

Hvad synes du om at give og få bæredygtige gaver? Er det noget, du praktiserer? Måske går du hele vejen, og ønsker dig slet ingenting?

Relateret indhold

8 kommentarer

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Reduce | Bærmonster
  26. marts 2017 at 23:23

  […] At reducere forbruget kan også være at reducere gaver, der ikke bliver brugt, og i stedet tænke i spiselige gaver og oplevelsesgaver. Du kan finde tips til mere bæredygtige gaver lige her. […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Bæredygtige julegaver | Bærmonster
  11. december 2016 at 15:30

  […] Glædelig 3. søndag i advent – eller bare glædelig søndag. ? Ugens sustainable sunday-indlæg handler om noget, jeg har skrevet om tidligere, nemlig bæredygtige (jule)gaver – her med lidt flere overvejelser, også omkring, hvad jeg selv ønsker mig. Du kan finde mit tidligere indlæg inklusive bæredygtige gaveidéer lige her. […]

 • Besvar
  Julie
  6. september 2016 at 10:02

  Supergodt indlæg! Jeg har selv tænkt i de baner, og synes især det er så hyggeligt med hjemmelavede gaver 🙂 personligt har jeg selv ønsket mig hæklede rondeller og stofservietter. Jeg gav min moster en buket pluk-selv blomster til hendes fødselsdag med genbrugscellofan og stofbånd på. Den faldt i rigtig god jord 🙂 ofte har man jo også brugt mere tid på bæredygtige gaver, hvilket for mig er mere værd end værdien i penge.

  • Besvar
   Marianne Luna
   6. september 2016 at 21:17

   Hæklede rondeller er en vildt god idé!
   Jeg fik hæklede servietter (som min oldemor har hæklet – vildt fint, jo) og stoflommetørklæder i fødselsdagsgave sidst, hvilket min familie synes var ret hyggeligt, for det var bare noget, de havde gravet frem fra gemmerne. 🙂 Og jeg blev ligeså glad.

 • Besvar
  Liv
  4. september 2016 at 22:28

  Sikke et fedt blogindlæg. Det kommer som kaldet da jeg selv har fødselsdag lige om lidt og jeg kender alt for godt det med at have alt. I hvert fald alt det man selv har råd til – og dermed også det ens venner og familie har råd til 😉
  Jeg synes at det er en smuk idé at ønske sig fx hjemmelavet granola eller noget hjemme strikket. Det bliver også bare mere personligt 🙂

  • Besvar
   Marianne Luna
   5. september 2016 at 9:49

   Tusind tak! Og dejligt, hvis det kan inspirere. 🙂
   Jeg er helt enig – hjemmestrikkede sager eller lækker hjemmelavet mad o.lign. er nemlig super personligt, og så er det ikke prisen, det handler om. 🙂

 • Besvar
  Hope
  4. september 2016 at 10:10

  Jeg er begyndt på her de sidste par år at ønske mig oplevelser: koncerter, teater og selvfølgelig biografbilletter.
  Mine forældre får også oplevelser, sidste år var vi sammen inde og se sound of music, senere i år skal hele familien ind og se Hodja fra pjort.
  Jeg fik lige en pose æbler med hjem fra fra veninde og regner med at jeg får en pose til, når de kommer til fødselsdag næste weekend ?

  • Besvar
   Marianne Luna
   4. september 2016 at 14:52

   Det lyder som vildt gode gaver! Jeg fik også nogle skønne oplevelser, da jeg holdt fest forleden, og så får man jo mere tid med de mennesker, man holder af 🙂

  Skriv en kommentar