Sustainable Sunday: Bæredygtig tøjvask

Tøjvask er et af de områder, jeg gerne vil gøre endnu mere bæredygtigt. Jeg er vokset op i et hjem, hvor parfume var noget, man tog på, når man skulle til fest. Derfor har vaskemiddel, rengøringsmidler og så videre aldrig lugtet af noget særligt, hvilket jeg i dag er glad for. Men parfumefri betyder selvfølgelig ikke bare godt, og selvom både mine forældre og jeg køber vaskemiddel fra Änglemärk, der har diverse miljømærkninger, vil jeg gerne gøre det bedre.

“Problemet” er bare, at jeg ikke har min egen vaskemaskine. Og når man ikke har det, er diverse seje bæredygtige vaskemidler desværre ikke så gode. Sæbenødder (dem skal jeg nok fortælle mere om), virker ifølge de gode folk fra min helsekost ikke, når man fylder dem i en vaskemaskine, der indeholder sæberester. Og sæberester er der sjovt nok altid i de fælles vaskemaskiner.

Men indlægget her skal ikke handle om ulemperne ved fællesvask, for jeg er mægtig glad for at have adgang til en vaskemaskine! Til gengæld håber jeg, at det kan inspirere både dig med fællesvask til at gøre, hvad du har mulighed for, og ikke ligeså dig, der har egen vaskemaskine og måske også plads til et tørrestativ. Som jeg skrev i sidste Sustainable Sunday-indlæg, er bæredygtighed også at gøre det, vi kan – om det så er at skifte til bedre vaskepulver, at vaske mindre eller at bruge tørretumbleren mindre.

Der er nemlig flere ting, der er gode at huske, hvis man vil vaske tøj mere bæredygtigt.

Brug dit tøj igen

Som Sustain Daily skriver her, kan vi bruge meget af vores tøj en ekstra gang, særligt hvis vi husker at lufte det. Særligt uld, silke og andre naturmaterialer har hverken godt af eller behøver at blive vasket så ofte. Der er ingen tvivl om, at mange af os (og vist også mig selv) kan spare vand og strøm ved at vaske tøjet sjældnere og lufte det oftere. Hvis det ikke lugter, og der ikke er pletter på tøjet, så kan det sagtens bruges igen. Måske undtagen underbukser og sure strømper. 😉

Vaskenoedder og vaskepulver

Vask med miljøvenligt vaskemiddel, sæbenødder eller ion-bold

Jeg vasker selv med Änglemärks vaskemiddel, der er Astma- og Allergi-mærket og har Nordisk Miljømærkning. Der findes heldigvis en del gode, miljømærkede vaskemidler, blandt andet i helsekost-butikkerne. Har du egen vaskemaskine, er vaskenødder eller en ion-bold også geniale alternativer til almindeligt vaskemiddel.

Vaskenødder eller sæbenødder (dem til venstre på billedet) skal du bare bruge 4-5 stykker af pr. vask, og de kan komposteres efterfølgende. Alt, hvad jeg har hørt og læst mig frem til, så virker de godt.

Et andet alternativ er ion-bold, der på forunderlig vis gør, at vandets overfladespænding bliver brudt,
så snavs og fedtpletter løsner sig fra tøjet. Jeg kender kun en, der bruger den, men han er begejstret.

Hæng tøjet til tørre i stedet for at tørretumble det

Tørretumblere bruger en hulens masse energi, så det bedste er klart at hænge tøjet til tørre – helst udendøre, så indeklimaet ikke bliver for fugtigt. Samtidig slider tørretumbling på tøjet, hvilket jo kræver mere tøj i længden.

Jeg tilstår dog blankt, at tørremulighederne hvor jeg bor er ret sparsomme; jeg har ikke plads eller mulighed for at hænge lagener op udenfor min lejlighed eller i min vaskekælder, og derfor tørretumbler jeg min kogevask med lagener og håndklæder. Resten af mit tøj hænger jeg til gengæld troligt ud på min lille overdækkede altan, både sommer og vinter. Både for at spare strøm, for ikke at slide på tøjet og ikke mindst fordi jeg elsker duften af tøj, der har hængt udenfor.

Vi har selvfølgelig forskellige muligheder for at vaske bæredygtigt, og selvom fællesvask gør det svært at bruge vaskenødder, sparer man til gengæld produktionen af mange vaskemaskiner, når man deler dem. 🙂

Hvordan vasker du tøj?

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Sustainable Sunday: Klæd dig bæredygtigt på | Bærmonster
    25. september 2016 at 10:03

    […] Bæredygtighed handler også om tøjvask, som jeg har skrevet om her. […]

  • Skriv en kommentar