Hårfjerning eller ej? Debatten om mængden af hår på kroppen kan nærmest nå politiske højder, hvilket jeg på ingen måde har lyst til i indlægget her. Tværtimod. I den perfekte verden må folk fjerne så meget eller lidt hår, som de lyster uden at blive kritiseret for hverken det ene eller det andet. Så længe man gør det, man selv føler sig bedst tilpas med. 🙂
Det mest bæredygtige vil naturligvis være at lade alt gro, for det kræver ingen materialer af nogen art. Men hvis man gerne vil fjerne noget af sin hårvækst, hvordan gør man det så på den mest bæredygtige måde?
Jeg synes, det kan være smukt og sexet med hår under armene på både kvinder og mænd, men må samtidig indrømme, at moden nok har påvirket mig så tilpas meget på det punkt, at jeg selv foretrækker at fjerne det.
Men altså. Det er ikke mængden af hår, det skal handle om, men hvordan man kan fjerne det på en mere bæredygtig måde, hvis man gerne vil fjerne noget af det.
Epilator og safety razor
I mange år har jeg brugt en epilator til at fjerne hår på benene. Det tager længere tid pr. gang end at barbere ben, men fordi man tager hårene ud med rødderne, kommer der ingen stubbe og derfor ingen kradsende ben.
Mine armhuler er dog ikke glade for epilatoren; det er simpelthen for voldsomt at få revet hår ud med rødderne der. Derfor har jeg barberet dem med en ganske almindelig plastik-skraber fra Gilette i mange år. Men mine armhuler var ikke helt glade for den der aloe vera-gel-ting på barberbladene; faktisk fik jeg lidt eksem af det. Og så jeg begyndte at læse: Den gel, der er på skraber-bladet, er fuld af hormonforstyrrende stoffer.
Samtidig virker det helt skørt at smide barberblade i skraldespanden, når de indeholder aluminium, der kan genanvendes. Aluminium og andre metaller er ikke noget, vi har i uendelige mængder her på kloden.
Derfor købte jeg i april en god, gammeldags safety razor, som jeg er så begejstret for, at den fortjener et indlæg næsten for sig selv. Den har kun ét barberblad, som kan sendes direkte til genbrug på genbrugsstationen og dermed genanvendes. Mindst lige så vigtigt, så får jeg faktisk en tættere og bedre barbering med ét blad. Jeg generer mine armhuler mindre, fordi der er færre blade, der går over dem, og når der samtidig ikke er mystiske aloe vera-gels på, har mine armhuler været gladere lige siden. En safety razor er også meget nemmere at gøre ren, fordi den kan skilles ad.
Jeg købte en luksusudgave fra Gentlemens Bazaar, som du kan se på billedet herover samt en lille hætte, så jeg kan tage den med, når jeg rejser.
Man kan også fint nøjes med selve safety razoren uden alt ekstra-grejet. Det er dog praktisk med en holder, fordi safety razoren skal tørre mellem brug af hygiejniske årsager – ligesom andre skrabere. Og ikke mindst synes jeg, det er lækkert at have mulighed for at bruge barbersæbe i stedet for skum, hvilket gør det nødvendigt med en barberkost. Yep, jeg barberer armhuler, som mænd barberer skæg.
Barbersæben er i øvrigt denne lækre basse fra Isangs, der laver økologiske, veganske sæber og andet godt pakket ind i så lidt – og genbrugeligt – emballage som muligt.
Eneste forskel fra en almindelig skraber er, at man skal holde en safety razor i en lidt anden vinkel. Jeg så en enkelt tutorial på youtube for længe siden, men det virkede ganske intuitivt nemt at bruge safety razoren, da jeg først gik i gang.
Hvad kan man ellers bruge til bæredygtig hårfjerning?
Og med min lovprisning af epilator og safety razor kan man i øvrigt tilføje flere former for mere bæredygtig hårfjerning. I det små er en pincet i en god kvalitet selvfølgelig ret genial. I det lidt større, så bruger man mindre materiale til treading, der bare kræver en sytråd og en god teknik. Jeg prøvede det i Indien, og det er ret smart, men nok lidt for tidskrævende til hele ben, dog.
Både voks og sugaring kræver desværre ret meget materiale, der ryger direkte ud, men omvendt er det ikke noget, man gør så ofte, ligesom det ikke kræver fx en masse metal eller plastik. Så på den måde tænker jeg heller ikke, det er helt fjollet. Det er dog ikke noget, jeg har den store erfaring med, hvorfor indlægget her primært handler om min begejstring for safety razoren.
Tips til før og efter barbering og anden hårfjerning
Før barbering bruger jeg stort set altid en tørbørste – en børste, man børster på tør hud (som navnet angiver) og børster i lange strøg mod hjertet. Det er blandt andet godt for lymfesystemet og evt. cellulite, men også godt til at forebygge indgroede hår. Jeg har en tørbørste fra Karmameju, men de sælger en lidt billigere model på Green Goddess, hvor de også har lavet en tutorial til tørbørstning.
Efter barbering smører jeg altid en god olie på min krop, som regel kokosolie, da det også er antiinflammatorisk og dermed hæmmer evt. betændelse, alternativt bruger jeg mandelolie. Jeg har også købt en aftershave fra Isangs, men jeg kan bedre lide at bruge lidt olie, også fordi min hud kan blive lidt tør bagefter.
Fjerner du hår nogle steder? Og hvis du gør, hvad bruger du så? Del endelig tips i kommentarfeltet. 🙂
—
Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’ eller på Facebook.
6 kommentarer
Michelle
24. juli 2018 at 20:12Hej.
Jeg er nysgerrig på om man kan bruge sådan en safety razor til intimbarbering?
Mvh Michelle
Marianne Luna
24. juli 2018 at 20:46Det kan man sagtens. 🙂 Jeg synes faktisk, jeg får en bedre barbering med færre knopper, når jeg bruger safety razoren. Når det er til intimbarbering, bruger jeg bare lidt intimsæbe sammen med safety razoren (jeg fjerner dog kun hår i bikinilinjen).
Rikke
4. juni 2018 at 17:32Kan man bruge barberskraberen uden brug af barbersæbe?
Marianne Luna
4. juni 2018 at 20:39Hej Rikke
Ja, men jeg vil klart anbefale at bruge sæbe, skum ell. lign., ellers er det sværere at barbere glat og uden at ridse huden.
Rikke
5. juni 2018 at 17:06Tak for svar 🙂
Sustainable Sunday: Zero Waste - Recycle | Bærmonster
17. september 2017 at 17:41[…] og genanvende så meget metal som muligt. Jeg har blandt andet skiftet min skraber ud med en safety razor, hvor jeg kan sortere barberbladet som aluminiumsaffald, da der ikke er plastik blandet sammen med. […]