Sunde müslibarer, cookies eller hvad man ellers kunne finde på at kalde sådan nogle runde klatkager

IMG_1475webJeg har en sød tand. Mange, faktisk. Men for at det hele ikke ender i voldsomme mængder sukker, prøver jeg gerne at tænke noget andet ind i stedet. Hjemmelavet knækbrød, mandler (helt standard, drysset med lakrids eller bagt i ovnen med soya), tørret frugt, efterårets duftende æbler skåret i smukke både og en kop kaffe eller te kan ofte gøre det for mig. Måske med et enkelt stykke god, mørk chokolade til på en sukkersød dag.

Opskriften på disse müslibarer, cookies eller hvad man nu skal kalde dem, har jeg fundet på en efterskolekammerats veganske blog. Hans version er ganske simpel og består kun af havregryn og bananer.

Da jeg ikke er veganer – nærmere halv-vegetar – puttede jeg dog et æg i også, fordi æg gør så mange rare ting ved bagværk. Et økologisk æg, selvfølgelig. Mere overlast end som så behøver de søde høner nu heller ikke at lide under.

Müslibarerne blev i øvrigt gode, tilpas søde og helt perfekte som en eftermiddagssnack – også i madpakken.

Bloggen står stadig lidt mere stille, end jeg synes, den burde, fordi jeg bruger til på at holde op med at være syg (ja, jeg tuder nok lidt, men det er jo altid upraktisk at være syg, især når man har travlt), skrive opgave på studiet, arbejde, snakke med rare venner og nyde min fine, nye lejlighed. Men jeg har en masse indlæg i hovedet, der meget snart kommer ud på bloggen.

Næste projekt i lejligheden bliver at få gjort noget ved mine altankasser, der p.t. mest består af græs. Jeg ved ikke, hvor meget man kan plante i september, men tager i hvert fald chancen med nogle skønne citrontimianer, jeg har fået af min mormor samt tulipanløg og krokusløg, der så vidt jeg kan se, faktisk skal plantes om efteråret. Gode altankasse-tips modtages i øvrigt med kyshånd!

Men tilbage til müslibarerne eller hvad man nu skal kalde dem.

Du skal bruge:

 • En 200 grader varm ovn
 • 1 banan
 • 1 æg
 • 2-2 1/2 dl havregryn (afhængig af, hvor stort ægget og bananen er)
 • Evt. lidt frø og rosiner, hvis du vil have dem mere müsliagtige. Jeg puttede en sjat rosiner, hørfrø, sesamfrø, græskarkerner og solsikkekerner i
 • Cirka 1 tsk kanel (kan igen udelades, hvis du ikke er fan af det aromatiske krydderi)

Mos bananen og rør det sammen med æg, havregryn og resten af ingredienserne. Put dem i flade klatter på en bageplade med bagepapir, og bag em 10-15 minutter til de er gyldne i kanten. Jeg fik otte styks ud af opskriften, så der er også lidt til kagedåsen.

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Bare en lille snack mere… | cand.mor
  6. december 2013 at 15:28

  […] skønne veninde, der har denne blog, har en opskrift på sunde müslibarer eller müsliklatter, som jeg har prøvet at “julepimpe” en […]

 • Besvar
  thomaserex
  21. september 2013 at 22:21

  Hej Luna!
  Sjovt at se, du også blogger – og at følger med på min 🙂 Jeg kigger nærmest aldrig selv på blogs, selvom jeg selv har en. Din blog ser fin og vegetarvenlig ud.

  Lige i de her er æg totalt overflødige (ligesom så mange andre steder), fordi bananen gør det samme som ægget – nemlig at klistre og binde. Og når man udelader ægget, så undgår man også kolesterol og de ekstra kalorier.

  Og så er der jo det der med, om hønsene lider overlast… det bliver jeg jo nødt til at nævne.

  Høns i ægindustrien (uanset produktionsform) slås typisk ihjel – eller ”udsættes”, som det kaldes – i 1,5-års alderen, når de er udslidt efter de har lagt æg i ca. 13 måneder. Så bliver hele besætningen slået ihjel, og de ”gamle” høns bliver erstattede med yngre, mere produktive høns.

  De fleste høns i ægindustrien (uanset produktionsform) bliver aflivede i et anlæg som dette (link nederst), der gasser hønsene og efterfølgende hakker dem (inkl. alt fra fjer til knogler) til en kødmasse, der bruges som foder til mink. Anlægget Chick Pulp, som er udviklet i samarbejde med en række danske ægproducenter, kan på én time forvandle knap 5000 høns til minkfoder.

  De relativt få høns i ægindustrien, der ikke bliver aflivede vha. Chick Pulp-anlægget, bliver sendt til udlandet til slagtning. Der er nemlig ikke længere nogen danske slagterier, der slagter høns fra ægindustrien.

  http://www.youtube.com/watch?v=cZR7Pelw8BA

  • Besvar
   lunabaermonster
   21. september 2013 at 22:55

   Hej Thomas
   Tak for dit indlæg. Jeg er udmærket med på problemerne i konventionelt landbrug, og udmærket klar over, at økologi ikke absolut er vejen frem til alt godt. Storproduktion – også at grøntsager, soya og så meget andet, er noget, vi har indrettet vores samfund efter i mange, mange år, og det er desværre ikke at det gode. Men for mig at se er der et stykke fra økologiske æg til buræg – selvom man altid kan forbedre økologiske æg og alt muligt andet økologisk også.

   Og i øvrigt: jeg lover at prøve at lave dem uden æg snart – for din skyld. 🙂
   Kh Luna

   • Besvar
    thomaserex
    21. september 2013 at 23:02

    Det synes jeg lyder som en god idé 😀 Noget af det, jeg blev mest overrasket over, da jeg blev veganer var, hvor unødvendige æg er rigtig mange steder. Fx i kager. Og folk bliver altid imponerede over konsistensen på veganske kager og spørger, hvad der så er i. Når jeg så fortæller at jeg ikke har brugt “erstatninger”, bliver de lige så overraskede, som jeg selv var back in the day – som nu er to år siden ^_^

  Skriv en kommentar