Sprøde og simple koldhævede boller

IMG_2034web
Inspireret af den altid fine Valdemarsro har jeg begivet mig ud i en anden bolleopskrift, end den jeg plejer. Jeg må indrømme, at jeg er ret kedelig på bagefronten, i hvert fald når det gælder brød, hvor jeg stort set altid bager det samme.

Det næstmest læste indlæg her på bloggen er på disse brusebadsboller, som jeg selv har bagt utallige gange. Men hvis man ikke lige har A38 og ikke gider at rive gulerødder, er denne opskrift et lækkert og nemt alternativ.

Opskriften er samtidig så simpel, at det tager under fem minutter at gøre dejen klar, inklusive at rode køkkenskabene efter for ingredienser.

Til 9 boller skal du bruge:

 • Gær på størrelse med en ært, 5-10 g
 • 5 dl koldt vand
 • 2 tsk havsalt
 • 5 dl hvedemel (jeg brugte stenformalet ølandshvede, men almindeligt hvedemel er også fint her)
 • 5 dl andre meltyper, havregryn, frø og kerner – hvad du lige har lyst til (i ovenstående brugte jeg havregryn, sesamfrø, solsikkefrø, græskarkerner, hørfrø og grahamsmel)

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt. Rør resten af ingredienserne i. Dæk dejen til med et klæde eller andet og sæt den på køl til dagen efter.

Næste dag skruer du ovnen op på 250 grader. Tag dejen ud af køleskabet imens, så den når at hæve lidt varmt til sidst. Form boller med en ske og en våd hånd og læg dem på en bageplade med bagepapir på. Bag dem i 10 minutter ved 250 grader og dernæst 8-10 minutter ved 230 grader. Det skal ikke være varmluft, da varmluft gør bagværk tørt.

Nyd lune eller kolde med dit yndlings-bolle-smørelse på.

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Opskrift på veganske bønnebøffer | Bærmonster
  14. september 2016 at 8:01

  […] bønnebuffer. Jeg holdt nemlig en lille fest, og havde sat hjemmelavede burgere på menuen. Med burgerboller af ølandshvede, mange slags tilbehør (guacemole, aioli, coleslaw, grøntsager, jalapeños, humus osv.). Og […]

 • Besvar
  Små ting #13 | Bærmonster
  13. juni 2016 at 11:03

  […] så søde at vande mine planter, mens jeg var væk, så de fortjente en masse gode sager. Der var nybagte boller, bananpandekager, jordbærsmoothie (jordbær, banan, citronsaft og hjemmelavet mandelmælk), […]

 • Besvar
  Guide: Sy stofposer til opbevaring | Bærmonster
  21. april 2016 at 8:03

  […] var egentlig, at jeg ville forsøge at spare de plastikposer, jeg fryser hjemmebagt rugbrød og boller ned i. Godt nok genbruger jeg plastikposerne, men det er stadig plastik, som ikke er særlig […]

 • Besvar
  Lidt om fødselsdag og speciale | Bærmonster
  10. april 2016 at 17:23

  […] havde besøg af min familie i mandags, hvilket var noget så hyggeligt. Jeg bagte boller, som jeg serverede med nøddesmør, smør osv., lavede romkugler, tre slags daddelkugler (med […]

 • Skriv en kommentar