Sommerlæsning, både det læste og det, der skal læses

IMG_2219webJeg har altid elsket at læse bøger. Som barn og teenager kværnede jeg mange på ugentlig basis, nu er jeg desværre ikke helt så god til at finde/tage mig tid til det. Men når jeg holder ferie, kommer jeg efter det.

Mit forsæt for resten af året er at blive bedre til at læse romaner igen, også når jeg ikke holder ferie. For en god roman er en skøn oplevelse og samtidig kan jeg mærke, at mit eget sprog bliver bedre (hvilket er en fordel som journalist), når jeg læser en masse.

Bærmonster er ikke blevet en bogblog, men jeg tillader mig i sommerens anledning at skrive et enkelt indlæg om nogle absolut anbefalelsesværdige bøger. Fordi jeg ikke kan lade være.

Da jeg var i Sverige læste jeg tre bøger på i alt godt tusind sider, for når jeg først går i gang, læser jeg i et ret pænt tempo.

Den første var “Da bjergene gav genlyd” af Khaled Hosseini, der også har skrevet “Drageløberen” og “Under en strålende sol”. Temaet er stadig Afghanistan, både landet, folkesjælen og historien. Han skriver smukt og medrivende og ret rørende. En bog, jeg klart kan anbefale.

Nummer to – som jeg ikke fik taget med på billedet, da den var til låns – er “Analfabeten, der kunne regne”, der er Jonas Jonassons anden bog. Han har også skrevet den fabelagtige og tossede fortælling om “Den hundredeårige, der kravlede ud af vinduet og forsvandt”, og Analfabaten er lige så tosset, fabulerende og hamrende skæg. Samtidig får han flettet en masse historie og politik ind på fineste vis, for denne bog viser også nogle sider af det frygtelige apartheid-system i Sydafrika. En hamrende skæg bog, hvor jeg flere gange tog mig selv i at grine højlydt, mens jeg læste den.

Den tredje bog er “En mand, der hedder Ove” af Fredrik Backman. Og for at det ikke skal være løgn, er denne bog også i absolut anbefalesesværdig-klassen. Det er en af de smukkeste, sjoveste og mest rørende bøger, jeg har læst meget længe. Normalt sidder jeg ikke og fælder tårer over en bog, men det gjorde jeg altså her. Andre steder sad jeg og grinede højt, mens jeg andre steder igen bare måtte finde nogen og læse et par linjer højt for, fordi han havde indkapslet en følelse, stemning eller et samfundsforhold med så velvalgte ord. Fuldstændig ordnørderi herfra, men jeg elsker det.

Jeg vil ikke fortælle meget mere om “En mand, der hedder Ove”, for bogen overrasker ret meget undervejs. Men kort fortalt handler bogen om Ove, der er sidst i 50’erne og træt af livet og samfundet. Undervejs udvikler han sig en hel del, og verden åbner sig på en ny måde. Læs den!

Sidenhen har jeg læst Caroline Fibæks to bøger “Spis dig slank” og “Spis dig sund”, der begge er en blanding af faglitteratur om kost og sundhed og en masse lækre opskrifter. Hun har et meget holistisk syn på sundhed, hvilket jeg finder rigtig interessant. I stedet for at fokusere på, hvad man ikke skal spise, så fokuserer hun på, hvad man skal spise. Det er næring frem for alt i stedet for kulhydratforskrækkelse og proteinkærlighed. Jeg istemmer mig hendes kor, omend jeg ikke er så glutenforskrækket som hende.

Resten af bøgerne håber jeg snart at få læst. Erlend Loe er en af mine yndlingsforfattere, fordi han formår at skrive morsomt og samfundskritisk på en gang, og jeg glæder mig til at læse hans nyeste bøger, “Fvonk” og “Status”.

“Amerikanske portrætter” er lidt journalist-nørderi (jeg har læst det meste af bogen, men er ikke helt færdig endnu).

Næste projekt er Peter Høegs “Effekten af Susan”, som jeg glæder mig til at læse.

Sidst, men ikke mindst glæder jeg mig til at læse “Forbandede yngel” af Anne-Cathrine Riebnitzsky. Igen. Jeg læste den i en næsten-færdig-udgave før jeg interviewede hende for godt et år siden, og jeg glæder mig til endelig at få læst den helt færdige udgave. I denne bog tager hun fra hovedstolen og blander det med opdigtede historier til en roman, der beskriver en barndom, så det gør ondt. Hendes sprog er eminent og hun formår at skrive scener, der går så tæt på, at det virkelig kan mærkes. Smukt sprog, som sproginteresserede og fortælle-nørdede journalister som undertegnede kan gå helt i svime over. I øvrigt kan jeg varmt anbefale hendes første roman “Den stjålne vej”.

Hvis du er kommet helt ned i bunden af dette indlæg, så tak for din tålmodighed. Og så et lille spørgsmål: Hvad læser du?

Tilbage til bøgerne.
/Bærmonster

Relateret indhold

8 kommentarer

 • Besvar
  Bøger jeg har læst | Bærmonster
  2. oktober 2015 at 13:22

  […] det på samme måde som den hans debutroman “En mand, der hedder Ove”, som jeg skrev om her. Historien er en anden (heldigvis), men sproget, finurligheden og det med at indkapsle særlige […]

 • Besvar
  Elisabeth
  11. august 2014 at 22:19

  Jeg læser alt jeg kan få fat i af Etgar Keret. Han skriver mest short stories. Jeg kan bedst lide hans seneste samling af short stories, som hedder “Suddenly a knock on the door” og blev oversat til engelsk af Nathan Englander, en anden af mine yndlingsforfattere. Om du vil ha en smagsprøve kan du læse nogle kolumner af ham her: http://www.tabletmag.com/author/ekeret
  Jeg håber at du har det godt og masser af tid til at læse fantastiske bøger!
  Viele liebe Grüße aus Freiburg 🙂

  • Besvar
   lunabaermonster
   12. august 2014 at 7:58

   Hej Elisabeth. 🙂
   Det lyder som en, jeg burde undersøge nærmere!

 • Besvar
  Marina / cand.mor
  9. august 2014 at 21:17

  Effekten af Susan kan du virkelig godt glæde dig til – den er voldsomt god! Har også selv læst Den hundredeårige, meget meget hyggelig. Ikke den store tankevirksomhed forbundet med det, men rigtig godt underholdt.

  Kender godt det med at have lyst til at læse en eller flere sætninger op for andre 🙂

  • Besvar
   lunabaermonster
   10. august 2014 at 22:03

   Jeg er lige gået i gang, Marina, og wauw, den bog kommer ikke til at tage mange dage at læse. Hold fast, hvor er den spændende!

 • Besvar
  PeacefulAngel
  7. august 2014 at 10:37

  Jeg læser “Djævlens ansigt” af Øbro og Tornbjerg, “Hun er vred” af Maja Lee Langvad og “Min rejsedagbog – første thule ekspedition 1912” af Knud Rasmussen.

  Du gav mig lige lidt ekstra bøger på læse listen. Det skal du have tak for 🙂

  • Besvar
   lunabaermonster
   10. august 2014 at 22:02

   Det lyder spændende. Kan de anbefales? 🙂

   • Besvar
    PeacefulAngel
    10. august 2014 at 23:16

    Hun er vred: Jeg har måtte opgive den på grund af måden den er skrevet på. Der står hele tiden hun er vred og så hvad hun er vred over, men den er bare så negativ at jeg ikke kan holde den ud. Så vil ikke anbefale den, men kan jo være andre kan lide måden den står på, men jeg mangler noget mere dybde ig baggrund for hvorfor hun er så vred på de ting.

    Thule ekspeditionen: Ja hvis man interesserer sig for grønland, så er den ret god. Den laver et godt billede af deres rejse og hvad der sker undervejs. Jeg kan godt lide dens langsomme tempo. Det passer godt til det at de rejser over indlandsisen 🙂 Jeg er ikke færdig med den endnu, men den er for mig en lille grønlandsperle 😉

    Djævlens ansigt: Klart anbefales værdig. Hold da op hvor er den altså spændende. Som læser skal man kunne samle trådende igennem bogen, men det bliver nemmere og nemmere. Den er godt skrevet og værd at læse, meb læs lige forgængeren først. Skrig under vand. Den er altså lige så god og hæsblæsende uhyggelig, som den her er det. Bare på to forskellige måder. De er begge værd at læse 😉

  Skriv en kommentar