Salatmor og kødfar

Hos mine forældre er arbejdsdelingen i køkkenet altid den samme. Min mor laver en masse lækre salater, og min far passer grillen. Hvis den står på grillmad, altså. Min far kan dog også finde ud af at lave andre ting, og min mor ligeså.

Sådan foregik arbejdsdelingen da også, da mine forældre var så søde at lægge hus til en fødselsdag for mig, hvor hele den ikke så pukkelryggede familie kom. Tænk, at man kan blive halv-voksen (eller hel-voksen? Jeg gider ikke blive hel-voksen, hvis man ikke må danse grimt og klæde sig underligt ud engang imellem), og stadig få lov at fejre fødselsdag derhjemme. Det er altså ikke sådan at kimse ad, når man selv bor lidt småt, og i øvrigt bor ganske langt borte fra resten af familien.

Men det var egentlig maden, jeg ville skrive lidt om. For den var god. Virkelig god.

Vi fik: svinemørbrad, kylling og pølser på grill. God feta, tzatziki, hele kartofler i ovn med olie og salt, spidskålssalat med edamamebønner og tang, rødbedesalat med æbler og valnødder og Sonjas favoritsalat.

Alle salaterne er fra de gode salatsøstre Tina Scheftelowitz og Sonja Bocks salatbøger. For ikke at rode mig ud i for meget med ophavsret, bringer jeg kun opskriften på Sonjas favoritsalat – for hvad gemmer sig mon i det navn? Alt muligt godt, kan jeg røbe.

Sonjas favoritsalat

Ingredienser:

 • 50 g valnødder eller mandler
 • 2 tsk honning
 • 250 g røde eller orange peberfrugter
 • 2 spsk olivenolie
 • 1 fed finthakket hvidløg
 • 1 spsk balsamico-eddike
 • 150 g syrligt æble
 • 1 bakke brøndkarse (kan undværes, hvis det ikke er brøndkarse-årstid)
 • salt og peber

Rist nødderne med salt på en tør, hed pande. Tilsæt honning, og rør rundt. Lad dem køle af på en tallerken. Skær peberfrugterne i terninger eller smalle stænger, og steg dem ved middelstærk varme med salt og masser af peber i ca. 5 minutter, til de er brune og bløde. Tilsæt hvidløg, vend rundt, tilsæt eddike, vend rundt, og tag det af varmen.

Nip bønnerne, og damp dem under låg i lidt vand med salt, til de er næsten møre, ca. 3 minutter. Skyl dem straks i koldt vand. Fjern kernehuset og skær æblet i terninger på 1 x 1 cm. Vend straks æbler, peberfrugter og bønner forsigtigt sammen, og smag salaten til.

Ved serveringen: Klip brøndkarsen over og vend rundt, anret på fad. Bræk valnødderne i mindre stykker (hvis mandler – bare lad dem være hele), og pynt med dem.

Efter hovedretten og en god gåtur, kom vi til boller, brownie og min mors skønne, hjemmelavede lagkage. Af samme grund har jeg aldrig kunnet forlige mig med købe-lagkagebunde; de smager simpelthen ikke en femtedel så godt.

Bollerne har jeg blogget om her, og brownien her. Sidste år forsøgte jeg mig med raw food-brownie, men enten er den anden brownie for populær, eller også er mine yngste kusiner og fætre bare ikke så meget for dadler i rå mængder. Den klassiske brownie får til gengæld overraskende hurtigt ben at gå på.

Dagen forinden havde jeg været ude med sød, gravid veninde på Café Gemmestedet i Århus for at spise brunch. Jeg glemte desværre mit kamera, så derfor sniger der sig kun en kort anmeldelse ind her.

Gemmestedet har et fint tapas-brunch koncept, hvor man krydser af på en seddel, hvor mange af deres retter man vil have. Og så har de studierabat på 15 %, hvilket gjorde, at jeg betalte under 100 kroner for brunch til 1 person med 5 forskellige retter og en kop kaffe. Maden kan anbefales, stedet er virkelig hyggeligt, men de burde kraftigt overveje at købe deres brød et andet sted, eller bage det selv.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  lunabaermonster
  25. april 2012 at 22:52

  Den søde gravide 🙂

 • Besvar
  Marina Møller Bitsch
  25. april 2012 at 9:18

  Jamen hov, det er jo mig, der er den gravide 😀

 • Skriv en kommentar