Roskumsnusk: Tanker om aluminium (!) og tre års fødselsdag

IMG_1142webBærmonster fylder tre år. Eller er faktisk fyldt for et par dage siden. Men som ethvert godt supermarked, så må man gerne holde fødselsdag længe.

Så i dagens anledning får du et billede af en hyldebusk. Og længere nede i indlægget en opskrift på noget, som du slet ikke vidste, du manglede.

For egentlig er det ikke fødselsdag, jeg vil snakke så meget om.

I weekenden så jeg en dokumentar på DR om aluminium. Aluminium, tænker du måske, det lyder godt nok kedeligt.

Det var det ikke. Nærmere skræmmende og meget tankevækkende. Aluminium er i rigtig mange ting, men er meget svært at udvinde. Ofte udvinder man det af malakit, da det er det eneste, der kan betale sig at gøre.

Problemet med det er blandt andet, at det overskydende røde ler forurener som ind i – ja, mange ting – hvis det slipper ud i naturen. Og det gør det desværre nogle gange.

Og så kan man jo undre sig over, hvorfor vi putter aluminium under vores armhuler hver dag? Et stof, der ikke bare er mistænkt for at skade hjernen og føre til demens, men som også medfører, at vores affaldsstoffer ikke kommer ud gennem sveden.

For stort set alle deodoranter indeholder aluminium. Selv de svanemærkede, parfumefri, parabenefri af slagsen, og selv krystaldeodoranterne, da alun også er aluminium. Jeg har lige stået og gloet olmt på den deodorant jeg havde fra Änglemärk, fordi den er proppet med aluminium.

Men hvad gør man så? For en deodorant vil man jo stadig gerne have?

Det råder Rebecca Persson bud på her. Jeg læste om det på Månebarnets side, der skrev om det for et par dage siden. Og nu har jeg lavet min egen deo. Den er ikke engang særlig dyr. Og indtil videre dufter mine armhuler bare mildt af kokos, men overhovedet ikke af sved.

Ja, det lyder måske langhåret. Men jeg er personligt ikke fan af at fyre mere kemi ind i min krop end nødvendigt. Og den må egentlig også gerne få lov at virke efter hensigten, i stedet for at man blokerer for kroppens naturlige egenskaber.

Du skal bruge:

3 spsk økologisk kokosolie

1 spsk natron

Bland begge dele godt sammen (hvis kokosolien er meget hård, så varm den op) og put dem i et lille, skoldet glas. Hver morgen tager du bare en ært af blandingen og smører under dine armhuler.

Hvis du ikke kan tåle natron, der for nogen kan være lidt kradst, så virker kokosolie også alene, om end ikke helt så godt. Velkommen til naturlig afgiftning via svedkirtlerne, helt uden lugt.

Update: Efter at have brugt denne kokos-natron-deo i noget tid, har jeg været nødt til at stoppe, fordi jeg fik eksem i armhulerne af den.

Nogle gange bruger jeg bare ren kokosolie i armhulerne, hvilket virker, hvis jeg ikke sveder for meget. Men indtil videre er jeg desværre tilbage i aluminium-i-min-deo-klubben.

Bedste hilsner

Urtedamen 😉

P.S. Rebecca Persons indlæg, Månebarnets ditto og DR’s dokumentar er så absolut værd at bruge tid på, hvis man vil blive klogere.

Relateret indhold

10 kommentarer

 • Besvar
  Lisbeth
  22. maj 2017 at 19:37

  Spændende indlæg. Jeg går selv og overvejer, hvad der kan bruges, når deoderaten slipper op. Jeg har overvejet krystal-deo, er det noget I har prøvet?
  Her er et link, hvor der står lidt:
  https://www.bleschu.dk/badevaerelset/perfectpitsdeo

  • Besvar
   Marianne Luna
   22. maj 2017 at 21:04

   Hej Lisbeth
   Jeg har tidligere brugt krystaldeo, men har ikke oplevet, det var særlig godt. Der er samtidig også alun i.
   P.t. bruger jeg Urtekrams kokos-deo, der virker ganske godt, da jeg desværre ikke kan tåle deodoranten med natron i – natron er simpelthen for krads for mine armhuler.

 • Besvar
  Guld-olier og hvad man kan bruge det til | Bærmonster
  12. marts 2015 at 12:38

  […] sommer skrev jeg om en deo med kokosolie og natron. Jeg fik eksem af natronmængden og er derfor stoppet med at bruge den hjemmelavede deo, men til […]

 • Besvar
  Louise
  20. juli 2014 at 14:09

  Jeg er ikke bleg for at indrømme, at jeg selv gerne tyer til andre alternativer, så snart jeg hører noget er skidt for kroppen, men det der natron-sjov, det tør jeg sgu ikke.
  Natron er lige så meget et kemikalie, som aluminum er – og umiddelbart er der mindre at bekymre sig om, når det kommer til aluminium end natron. Natron nedsætter den naturlige ph-værdi, og kan give både svamp, udslæt og eksem.
  Læs mere her: http://pudderdaaserne.dk/2014/07/14/myte-aluminium-deodorant-er-farligt/

  • Besvar
   lunabaermonster
   20. juli 2014 at 15:01

   Hej Louise
   Tak for din kommentar. Jeg læste faktisk deres indlæg i går, og tænker, at jeg helt sikkert må undersøge det endnu dybere. Overvejer at se, om kokosolie uden anden kan fungere.

 • Besvar
  PeacefulAngels Garden
  26. juni 2014 at 9:36

  Wow det er da en god ide. Jeg er selv på bølgen med, at det ikke er fedt at komme så mange kemikalier i min krop.

 • Besvar
  Marina / cand.mor
  25. juni 2014 at 19:16

  Ja, det var sørme da ikke en særlig avanceret “opskrift”. Kunne du lokkes til at fortælle lidt mere om det (aka om det virker), når du har prøvet det et stykke tid?

  • Besvar
   lunabaermonster
   25. juni 2014 at 23:11

   Yes! Jeg vender tilbage med en update. Indtil videre fungerer det rigtig fint. 🙂

  Skriv en kommentar