Rosenkålssalat og kartoffelpizza

Når man kan mærke foråret ruske i kinderne. Når man glæder sig noget så inderligt til at vippe med tæerne i sandalerne. Når man er glad helt ind i knoglerne, fordi en weekend uden planer blev en weekend med en masse dejlige planer med skønne mennesker. Ja, så skal man næsten lave noget mad, der ikke er tung vintermad.

Derfor stod den på en af mine yndlings: kartoffelpizza og en rosenkålssalat, min mor har lært mig at lave. Hvis man er angst for rosenkål og de prugt-lugte (undskyld udtrykket), der følger med, når det er skamkogt, så skal man bare spise det råt. Det er virkelig lækkert.

Kartoffelpizzaen har jeg blogget om før lige her, men for god ordens skyld må jeg hellere skrive opskriften nedenfor også.

Kartoffelpizza

Ingredienser til en bradepande kartoffelpizza:

  • 12 g gær
  • 2 1/2 dl lunkent vand
  • 3/4 tsk salt
  • 100 g fuldkornsmel / speltmel / grahamsmel
  • 200 g hvedemel / durummel
  • Olivenolie til pensling
  • 1 stor bagekartoffel
  • Frisk rosmarin
  • God mozzarella
  • Salt og peber
  • 3 fed hvidløg

Rør gæren ud i det lunkne vand, og tilsæt salt og mel. Dejen bliver klistret, og det er meningen. Det snilde ved denne dej er nemlig, at den er meget nemmere at arbejde med, end en dej, man kan blive ved med at rulle ud med en kagerulle, og samtidig smager den fantastisk.

Lad dejen hæve en times tid. Hvis du er meget sulten kan du godt lade den hæve i kortere tid eller bare i ovnen.

Tænd ovnen på 275 grader. Ja, pizza skal have varme. Smør dejen ud på en bageplade med bagepapir, det er nemmest med våde fingre.

Vask kartoflen og riv den på agurke-siden på et rivejern – alternativt skær den meget fint. Smør dejen med lidt god olivenolie og læg kartoffelskiverne på. Dernæst salt, peber, masser af frisk rosmarin, de pressede hvidløg og mozzarella. Du kan også bruge en anden ost, du kan lide. Jeg plejer at rive mozzarellastykkerne af den klump man køber.

Fyr pizzaen ind i ovnen til den er færdig. Jeg havde varmet pladen med, og det kan absolut anbefales af gøre, hvis man da ikke ligefrem har en bagesten til pizza.

Rosenkålssalat

  • Rosenkål i den mængde, du føler for at spise
  • Rosiner, dadler eller abrikoser – jeg brugte rosiner
  • Hakkede hasselnøddekerner
  • Koldpresset rapsolie
  • Ca. 1 tsk. honning
  • Æblecidereddike
  • Ca. 1 tsk. dijonsennep
  • Salt og peber

Vask rosenkålen og fjern de grimme blade. Riv den på et rivejern – stokken er ganske god at holde i, når man skal rive det. Bland med rosiner og hakkede hasselnødder. Lav dressingen af honning, dijonsennep, æblecidereddike, rapsolie og salt og peber. Smag til – den skal være, så du har lyst til at spise den uden salat i. Bland den godt med salaten, og lad den gerne stå og trække, det bliver den kun bedre af.

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Vegetarpizza | Bærmonster
    23. oktober 2012 at 21:11

    […] er den samme, som jeg også bruger til kartoffelpizza. Dejen er klistret og kræver, at man ikke er angst for at klatte med dej, men en fugtig dej giver […]

  • Skriv en kommentar