Romkugler med rom og andre gode sager

Det her er ikke en helseopskrift. Den har ingenting med dadler at gøre, og indeholder rigelige mængder sukker, gluten og smør. Så er du advaret! Til gengæld lover jeg, at du eller dine venner ikke fortryder, at du har lavet dem.

Jeg er – som du måske har luret – mægtig glad for kager uden hvedemel og raffineret sukker. Ikke, fordi jeg er dybt sukker-angst, men jeg kan bare konstatere, at min krop har det meget bedre, når jeg nyder kager sødet med dadler, ahornsirup, stevia, bananer eller lignende, end kager fuld af raffineret sukker og kridhvid hvede.

Nogle gange må der dog noget andet til. Jeg skriver nemlig speciale for tiden, og har i den forbindelse en masse fokusgruppeinterviews. Er der en måde, man kan overbevise folk om, at det er en god idé, de bruger to timer af deres liv på at være med i et fokusgruppeinterviews, så er det med rigelige mængder kage. Og her synes jeg, det skal være noget relativt genkendeligt og ikke alt for mystisk for flertallet.

Derfor bagte jeg den gode familie-brownie til første fokusgruppe. Men jeg var simpelthen kommet til at bage kæmpekagen (jeg bagte en hel bradepande) lige længe nok, så den var faktisk blevet lidt tør. Det kan ske, selv for en madblogger. Derfor fik fokusgruppe nummer to i stedet romkugler lavet af nogle af resterne fra brownien i bedste stop-spild-af-mad-stil. I forhold til mængden, de gode mennesker spiste, så tror jeg, romkuglerne er godkendt.

Det snilde ved romkugler er, at opskriften er rimelig meget på slump. Tricket er at huske at smage til – og det burde jo være til at klare. 🙂

Hindbærmarmelade eller lignede giver syrlighed og får massen til at hænge sammen, mens chokolade både giver smag, får massen til at hænge sammen, og gør den mere fast efter afkøling. Rommen er efter min mening uundværlig, for det er den, der giver den ekstra gode smag. Husk særligt at smage rom-delen til. 😉

IMG_3755

Til en god portion skal du bruge:

  • 650 g kagerester, gerne et par dage gamle, eller fra fryseren (optøet). Jeg har brugte denne opskrift
  • Hvis du bruger en lys kagerest, tilføj da noget kakaopulver
  • 150 g marcipan
  • 100 g hindbærmarmelade eller anden syrlig marmelade, fx appelsinmarmelade
  • 100 g mørk chokolade, jeg brugte Änglemärks med 70 procent kakao
  • 5 cl mørk rom
  • 50-70 g kokosmel til drys (eller andet drys)

Blend kageresterne, eventuelt af to omgange. Riv marcipanen og smelt chokoladen. Tilføj den revne marcipan, den smeltede chokolade chokolade og hindbærmarmeladen. Vurder konsistensen – måske skal der mere eller mindre marmelade i. Smag til med rom.

Rul romkuglerne i den størrelse, du foretrækker. Jeg lavede mine små, så det var nogle fine hapsere. Rul i kokosmel eller andet drys og sæt romkuglerne på køl lidt tid, inden du nyder dem. De kan sagtens opbevares nogle dage på køl, alternativt længere tid i fryseren.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar