Det er vist en både gammel og dårlig far-joke at kalde gløgg for rødvin med müsli. Og det er vist mest folk, der ikke bryder sig om den lune drik, som siger det (selvom min far nu godt kan lige gløgg, hvis vi skal blive i dårlige far-jokes). Men faktisk fik jeg overbevist mindst en, der normalt ikke bryder sig om gløgg med denne hjemmelavede version.
Den er god, hvis jeg selv skal sige det. Og fuld af alkohol og krydderier.
Du skal bruge:
- 2 1/2 dl vand
- 3-4 spsk farin
- 3 peberkorn
- 2 hele kardemommekapsler
- 1-2 stænger kanel
- 6 nelliker
- 1 stjerneanis
- 1 økologisk appelsin
- 1 flaske kraftig rødvin
- 1 dl portvin (kan udelades)
- 75 g rosiner (evt. lidt mindre) – og lidt portvin til rosinerne
- 50 g mandler – smuttede og grofthakkede
Læg rosinerne i et glas med låg, og hæld lidt portvin over. Dette trin kan udelades, men man får ekstra dejlige rosiner af det. Man kan selvfølgelig også bruge cognac eller lignende i stedet, ligesom portvinen i gløggen kan skiftes ud med selvsamme.
Put alle krydderierne i en tepose eller gazepose (kanelen kan dog fint være ved siden af), så de er til at tage op igen senere. Bland krydderier med vand og farin, og lad det simre i en time, to eller tre. Hvis du har tid, kan gløgg-essensen med fordel laves aftenen før, og så stå på køl og trække til dagen efter.
Skær appelsinen i skiver og put ned i gløggessensen. Tilsæt rødvin og varm forsigtigt op. Det må ikke koge eller være i nærheden af at koge. Smag til – måske skal det have lidt mere sukker. Tag krydderiposen op og tilsæt portvin.
Tilsæt rosiner og smuttede, hakkede mandler, og server.
Måske burde man overveje at indføre lidt gløgg i januar og februar også, så det ikke kun er en juleting? Jeg tror, det ville klæde vinteren.
2 kommentarer
I 2013 | Bærmonster
29. december 2013 at 9:41[…] december lavede jeg sunde chips, skrev tanker om bæredygtighed og lavede to slags gløgg (hvid og rød) og æbleskiver. Og fejrede nytår – lige om […]
Marina / cand.mor
12. december 2013 at 14:00“1 dl portvin (kan udelades)”, forstår ikke det i parantesen. Udelade portvin, du må jo være tosset! 😉