Rodfrugter i ovn med et twist

Jeg er stor fan af ovnbagte rodfrugter. Normalt plejer jeg at fyre noget i retning af rødbeder, gulerødder, jordskokker, kartofler og rødløg i ovnen sammen med olivenolie og nogle krydderier.

I dag sad jeg dog inde med en to herlig squash fra mine forældres have, samt nogle søde kartofler, jeg købte i lørdags på grøntsagsmarkedet på Ingerslev (i øvrigt et skønt sted, som jeg også har skrevet om før, men mere om det senere).

Derfor blev blandingen i dag: en rødbede og en lille squash – begge fra mine forældres have, en stor gulerod, en sød kartoffel og et rødløg. Skalaen er jo noget anderledes, når man bare er sig selv på et kollegium, og ikke en familie på fem. Det kræver ofte en kreativ brug af de grøntsager, jeg har en tendens til at købe i overtal af, men som jeg nægter at smide ud. Måske er det hele grunden til, at jeg tit prøver nye ting af: fordi jeg lige står med to grøntsager, jeg ikke umiddelbart ville matche.

Og for at komme til sagen: De dejlige grøntsager blev blandet med olivenolie, to små pressede fed hvidløg, lidt limesaft – det giver det lidt lækker syrlighed – peber og urtesalt samt frisk rosmarin, timian og oregano.

Sådan her så det ud, inden det kom i ovnen – bemærk de fine farver, der bliver spicet ekstra op af den grønne squash. Det er lidt svært at se forskel på guleroden og den søde kartoffel på billedet øverst, men begge dele er der altså.

Søde kartofler er i øvrigt fremragende alene i ovnen med masser af ingefær og soya.

Da jeg var på marked i Ingerslev i lørdags, cyklede jeg i den grad hjem med en fuld cykelkurv. Udover de omtalte søde kartofler, købte jeg radiser, cashewnødder, øko dadler, øko ingefær og en rimelig seriøs stak økologiske krydderurter. Min “urtehave”, som jeg har skrevet om her, døde lidt i sommerferien, da jeg fik nogle af mine søde medkollegianere til at vande dem. Rosmarinen har jeg stadig, men resten savnede jeg.

Derfor kom jeg på en eller anden måde hjem med både basilikum, timian, marokkansk mynte og oregano – og alt sammen økologisk! Det er jo lige til at blive helt glad i låget over. Hvis min vindueskarm var større, havde jeg også købt: citronmelisse, salvie, pebermynte, persille, bredbladet persille, dild, purløg, estragon og jeg ved snart ikke hvad.

Jeg er efterhånden ved at få hede drømme ved tanken om engang at eje en have. Engang altså. En have der kommer til at bestå af lige dele krydderurter, bær, frugt og grøntsager. Så mangler jeg bare en gartner til at passe den.

Efter hede drømme om urtehaver og en lækker gartner, så var mine rodfrugter også blevet færdige. Jeg havde 100 g røget laks i køleskabet, som også røg på tallerkenen. Det kan måske diskuteres, hvorvidt det passer helt fantastisk sammen, men jeg er virkelig glad for laks. Jeg burde blive bedre til at eksperimentere mere med andre fisk, men uhm, laks.

Dagens tallerken så således ud: Og så havde jeg besøg af Jonas Dahl fra SF på mit kollegium i dag. Vi nåede at snakke om u-landsbistand og andre spændende ting i nok nærmest tyve minutter, bare ham, mig og hans to aktivister. Nu er det jo ikke en politisk blog, selvom jeg er vældig interesseret i politik, men den valgkamp er altså ret spændende. Hvad mon det hele ender ud med?

Efter han gik, prøvesmagte jeg et lidt for mange af deres SF-bolcher. Er det mon derfor, man kalder det valgflæsk? Fordi man bliver tyk af alle deres parti-bolcher?

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar