Jeg er ret glad for chokolade og det, der ligner. Nutella er vist nærmere, det, der ligner, og derfor er det noget, jeg helst ikke vil købe længere. Jeg lever – som tidligere skrevet – ikke efter nogen diæt, særlig koststil eller andet, men til gengæld er jeg farligt glad for rigtig mad. Mad, man ved, hvor stammer fra og dermed mad uden tusinde e-numre og mærkelige ingredienser.
Indrømmet, jeg er jo ligefrem hellig. Men man kan stadig arbejde med at ens basiskost – og de fleste weekendlækkerier – består af whole foods, ren mad.
Som sagt, så gjort. Jeg er allerede stor fan af denne rawtella/nutella. Faktisk så meget, at jeg bedre kan lide den, end dens lysere fætter. Både på grund af smagen, men så absolut også, fordi jeg kan mærke, at min krop bedre kan lide den.
I morges nød jeg rawtella’en mellem en stak bananpandekager, og det var noget så rart.
Og så en tilståelse mere. Den er faktisk ikke helt rå, da jeg rister hasselnødderne først for at få mere smag frem, ligesom jeg ikke har brugt rå kakao. Så navnet er en lettere tilsnigelse, men den kan hurtigt laves raw ved at udelade at riste hasselnødderne og bruge rå kakao.
Til et glas skal du bruge:
- 200 g hasselnødder
- 10-12 friske dadler (jeg brugte 12. Hvis du bruger tørrede, lad dem da ligge i blød i vand i en times tid) – uden sten
- 4-6 tsk kakaopulver (uden sukker)
- 1/6 tsk himalayasalt (1-2 knivspids – smag til)
- 1 spsk kokosolie
- 1/2 dl mandelmælk, vand eller appelsinsaft – evt. lidt mere
- Evt. skal af 1 økologisk appelsin
Tænd ovnen på 150 grader. Fordel hasselnødderne på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen til de er mørke uden at være sorte. Det tager cirka 20 minutter. Tag så hasselnødderne ud, læg dem i et rent viskestykke og nuldr skallen af. Det går nok, hvis du ikke kan få det hele af.
Blend hasselnødderne i en foodprocessor, gerne så længe, at det begynder at få smør-konsistens. Hvis du er mere utålmodig og måske ikke har en foodprocessor til flere tusinde kroner, så tilsæt resten af ingredienserne og blend godt og grundigt. Smag til med salt.
Appelsinskal giver en dejlig frisk smag til den relativt kraftige kakaosmag, mens dadlerne sørger for at søde det lige tilpas.
9 kommentarer
Anne
26. januar 2015 at 13:32Det ligner en opskrift, som jeg bestemt kunne score nogle gode/billige mor-point på. Kan jeg bruge andre nødder end hasselnødder (måske cashews, paranødder eller mandler…) ?
lunabaermonster
29. januar 2015 at 8:52Hej Anne
Det tror jeg sagtens, du kan. 🙂
Jeg ved det ærlig talt ikke, eftersom jeg ikke har prøvet. Men mandler, chokolade og dadler passer jo ret godt sammen, og det samme vil jeg mene, at både paranødder og cashewnødder gør. Det får helt sikkert en anden smag, men jeg tror nu nok, det skal blive lækkert. 🙂
A+K/VenterPaaVin
1. december 2014 at 18:52Åh, det er lige til at tømme glasset på 0,5 .. med en ske!
– Anne
lunabaermonster
1. december 2014 at 19:01Det er lidt farligt, sådan noget chokolade. 🙂
Christina
1. december 2014 at 9:16Det ser rigtig lækkert ud – ligner helt sikkert noget som også ville være lækkert at komme i som fyld i noget mørk chokolade.. Måske med en hel hasselnød inden i?
lunabaermonster
1. december 2014 at 10:20Hej Christina
Mange tak. 🙂 Det tror jeg sagtens, man kan gøre – det lyder som en vildt gode ide.
PeacefulAngel
29. november 2014 at 10:10Kan man bruge andet end kokos olie? Det er ikke lige noget jeg normalt har i huset?
lunabaermonster
29. november 2014 at 16:59Jeg tror sagtens, du kan udelade det, og så bare brugt lidt mere mandelmælk/vand/andet væske i stedet. Jeg har i hvert fald set flere opskrifter, der er uden. 🙂
PeacefulAngel
29. november 2014 at 18:21Okay. Tak for svaret 🙂 Jeg må se hvad jeg kan finde ud af 🙂