Rabarbercrumble med lakrids

IMG_1459webDet er egentlig for sent at hente rabarber i haven, har jeg hørt. Men når de nu stadig står der – som de gjorde i mine forældres have – så kræver det bare lidt mere non-oxal, så er de stadig dejlige og rare. Hvis det er sent på rabarbersæsonen, så er der mere oxalsyre i rabarberne, som kan føles lidt mærkeligt mod tænderne, og det kan non-oxal afhjælpe lidt af. Hvis man spiser rabarber hele tiden, hjælper non-oxal samtidig med, at man stadig kan optage kalk, som oxalsyre hæmmer optagelsen af. Men det er vist en anden historie. Tilbage til de dejlige – og altså ret uskadelige – rabarber.

Jeg lavede ovenstående crumble, da min mor havde fødselsdag forleden. Hun er vild med lakrids, så jeg sneg lidt ind sammen med rabarberne. Det er nemlig en dejlig kombination,  så længe lakridsen krydrer, men ikke overdøver smagen.

Til en rabarber-crumble til 6-8 personer skal du bruge:

  • 600 g rabarber – jeg brugte halvt vinrabarber og halvt andre
  • 150 g sukker
  • Korn fra en vaniljestang
  • 2 tsk rålakridspulver – jeg brugte noget fra Urtekram
  • Hvis det er sent i rabarber-sæsonen, så bland 1-2 tsk non-oxal sammen med rabarberne.
  • 100 g hvedemel
  • 100 g havregryn
  • 50 g hakkede mandler
  • 50 g hakkede hasselnødder
  • 100 g smør – ikke for koldt
  • 50 g sukker

IMG_1457webTænd ovnen på 200 grader (ikke varmluft, så skal den være koldere)

Vask rabarberne og skær dem i passende stykker. Put dem i et ildfast fad og bland med sukker, vanilje og lakridspulver.

Bland hvedemel, havregryn, hasselnødder, mandler, smør og sukker godt sammen, så det får en løs konsistens.

Fordel crumble-dejen over rabarberne, og bag det hele i ovnen i 25-30 minutter. Alternativt kan ovnen sættes på 180 og så kan du bage kagen i cirka 35-40 minutter.

Nyd med creme fraiche, flødeskum, græsk yoghurt eller som ovenfor: vaniljeis.

Relateret indhold

3 kommentarer

  • Besvar
    Sommermad | Bærmonster
    13. maj 2014 at 10:06

    […] radiser og ærter ved siden af. Eller måske vælter du i rabarber og trænger til en rabarbercrumble med lakrids eller en rabarberkage med marengs. Det ved kun […]

  • Besvar
    Marina / cand.mor
    24. august 2013 at 12:17

    Hvad i alverden er non-oxal?
    Jeg har for øvrigt ret meget fint lakridspulver, hvis du står og mangler. Jeg er ikke den store lakridsspiser desværre.

    • Besvar
      lunabaermonster
      24. august 2013 at 17:39

      Oxalsyre er en dicarboxylsyre der forekommer i mange planter. Calcium danner det tungt opløselige salt, calciumoxalat, med oxalsyre. Fødevarer der indeholder store mængder oxalsyre kan hæmme absorptionen af calcium fra tarmkanalen. Da calcium er nødvendig for knogleopbygningen og for en lang række andre fysiologiske funktioner bl.a. normal muskelfunktion kan en lav calciumoptagelse være problematisk. Planter med højt oxalsyreindhold fx rabarber og spinat tilsættes ofte en calciumchloridopløsning for at fælde oxalsyren som calciumoxalat, derved sikres calciumoptagelsen fra tarmkanalen. – tak til Wiki

      Juhu, jeg elsker lakrids! 🙂

    Skriv en kommentar