Rå mad eller ej og tanker om mad-ideologier

IMG_0185 Både denne og sidste weekend var jeg ude at spise rå brunch. Det famøse raw food, som vel nærmest er blevet old fashioned efter palæo. Gad vide, hvad det næste bliver.

I sidste weekend var det en fremragende brunch med smuk og gravid veninde på Råbar i Århus. Jeg havde desværre glemt et kamera, men maden var fremragende – faktisk endnu bedre, end der, jeg var henne i dag. En brunch koster i øvrigt 135 kr. på Råbar, og der er i den grad mad nok. Drikkevarer er udover, men der kommer et enkelt juiceshot med.

Både Råbars dehydrerede brød og deres smoothie med granola på toppede virkelig på min liste over lækkert tilbehør til brunch.

I denne weekend var jeg så på SimpleRaw på Vesterbro sammen med søde journalistveninder. Et sted, jeg tidligere har skrevet om her. Deres persillecreme var dog skrumpet rigeligt i størrelsen siden sidste gang. Desuden er deres brunch noget dyrere end den i Århus – 175 kr. for brunch og tre juiceshots. Jeg købte te ved siden af, hvilket resulterede i en regning på 205 kr. i alt.

Til gengæld laver de nogle uforskammet gode juiceshots på SimpleRaw:

IMG_0186Der er efterhånden en del Raw Food-restauranter i København, hvis man tør prøve den slags. Jeg er lever på ingen måde af det og har heller ikke planer om at gøre det, for jeg tror ærlig talt hurtigt, man opnår mangelsygdomme, hvis man ikke i stedet indtager en masse – for mig at se unaturlige – kosttilskud. Men som supplement til en solrig søndag, så er raw food super dejligt. Det ligger simpelthen mere behageligt i min mave end en tung bøf.

Det er en meget spændende diskussion, for hvad er sundest at leve af? Raw food? Palæo? Kostpyramiden? Veganer eller vegetarmad?

Det, jeg har fundet ud af, der virker for mig, er en skønsom blanding af alle de ovenstående. For mig er sund mad naturlig mad, der samtidig indeholder masser af grøntsager. Med naturlig mad mener jeg mad, der er rimelig uforarbejdet. Det er også derfor, jeg for eksempel bager mit rugbrød selv.

Samtidig tror jeg det er farligt at tro, at man har fundet de vises sten i så høj grad, at den skal påduttes alle andre mennesker. For mig (og for klimaet, host) er det ikke så godt at spise meget kød, men det er det måske for andre. I sidste ende handler det nok også om balance, og derfor giver det god mening for mig at kombinere en hulens masse diæter, så længe hovedparten er uforarbejdet og fuld af frugt og grønt.

Men jeg er på ingen måde hellig: I går spiste jeg for eksempel mine yndlingsfudge fra Torvehallerne med mint i, ligesom jeg faktisk godt kan være til fals for Kinder-chokolade, selvom det på ingen måde stemmer overens med mine tanker om sund, god og naturlig mad. Men hver ting sin tid. Så længe man spiser sundt det meste af tiden, så tror går det nok at spise lidt fudge eller Kinder-chokolade (som egentlig ikke har noget som helst med chokolade at gøre) engang imellem.

Lever du af en bestemt diæt? Og hvad er sund mad for dig?

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  I 2013 | Bærmonster
  29. december 2013 at 9:41

  […] og frem og lavede bananpandekager for første (men bestemt ikke sidste) gang. I april skrev jeg om rå mad og […]

 • Besvar
  Råbar | Bærmonster
  9. oktober 2013 at 19:11

  […] går mødtes jeg med tre veninder på Råbar for at catche op, hygge og spise rå mad. Jeg har været der før og spise brunch et par gange, men i går var første gang, jeg prøvede deres […]

 • Besvar
  Stine Kjærside
  21. april 2013 at 21:55

  Efter vores samtale om netop det emne i dag har jeg tænkt meget over det. Jeg tror at sund mad for mig er det, som jeg har det godt med at indtage. Som jeg med god samvittighed kan spise, og som jeg ikke føler behov for at kompensere for senere, enten i form af træning eller at nægte mig selv mad en anden gang.
  Derudover skal det være lavet med omtanke og kærlighed. Her tænker jeg både på, at der skal være et lavt indhold af E-numre og andre underlige kemiske ting, og at der er tænkt både på, hvad kroppen har brug for, for at fungere, og hvad der blot vil være overflødigt for kroppen i form af for meget fedt, for mange kulhydrater og noget i den stil.
  Og så skal det selvfølgelig smage godt og indtages sammen med folk man godt kan lide. Lidt ligesom i formiddags 🙂
  Knus Stine

  • Besvar
   lunabaermonster
   21. april 2013 at 22:43

   Og specielt din sidste pointe er værd at medtage, søde Stine! 🙂

  Skriv en kommentar