Porretærte og barndomsfornemmelser

Jeg fik ret tit porretærte, da jeg var mindre. Så for mig er det ren retro og barndomsminder at genoplive den gamle familieklassiker, som jeg fik sådan lyst til i dag.

Bunden og ægge-fyldet er det samme som i denne og denne, fordi jeg bare synes, det fungerer. Så det er sådan set kun grøntsagsfyldet og krydringen, jeg har ændret lidt på.

Tærtebunden er lidt bøvlet at arbejde med. Den skal ikke rulles ud, men nærmere køres ud med hænderne i tærteformen. Det hjælper en del, hvis man har sjaskvåde hænder.

Ingredienser tærtebund:

  • 100 g rugmel (speltmel eller fuldkornsmel kan også bruges)
  • 100 g hvedemel
  • ¼ tsk salt
  • 1 æg
  • Ca. ¾ dl vand
  • 1 spsk. olivenolie

Bland ingredienserne til dejen. Forbages i tærteformen 10 min. I mellemtiden kan du lige nå at vaske og skære porrerne og lave æggeblandingen. Det er lidt snildt, hvis jeg selv skal sige det.

Ingredienser æggemasse:

  • 2 æg
  • 200 g hytteost
  • En sjat mælk, så det ikke bliver alt for fast (vel knap 1/2 dl)
  • Frisk timian eller cirka en teskefuld tørret
  • 1 tsk groft salt – evt. mindre, hvis hytteosten er meget salt
  • Peber
  • Lidt tørrede chiliflager – Urtekram har dem bl.a. eller lidt godt chilipulver
  • Topping: Revet parmesanost – køb en hel og riv den, det er alle pengene værd

Rør æggene sammen, tilsæt resten og rør rundt.

Ingredienser fyld:

  • 3 porrer

Vask porrerne grundigt, og skær dem i ringe. De bliver bedst, hvis de får lov at hygge sig lidt på en pande og blive bløde og rare.

Put fyldet i tærteformen og bag en halv times tid ved 200 grader. Drys eventuelt lidt parmesanost over.

En helt enkel, retro gulerodssalat med rosiner, solsikkekerner og citronsaft passer ganske godt til. Næste gang vil jeg prøve at putte lidt hakkede hasselnødder i tærten – jeg tror, det gør den godt.

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Bærmonstre laver også det samme mad to gange | Bærmonster
    25. september 2012 at 21:47

    […] Porretærte, hvor jeg også lærte af erfaring og tidligere dovenskab, og huskede at stege porrerne på en pande først. Det betyder ret meget for at få en lækker, blød og sprød tærte. Ellers bliver porrerne for tørre. Samtidig tilføjede jeg en teske chilipulver, som jeg har fået af en meget sød person, der har hjembragt det hele vejen fra Indien. De to ting: chili og bløde porrer gør virkelig porretærten til en sand retro-mad-nydelse. […]

  • Skriv en kommentar