Planteupdate af både den spiselige og uspiselige slags

I maj måned har Sustain Daily en fantastisk udfordring for en plantehygger som jeg: Plant noget spiseligt. Jeg har snydt lidt, og begyndte allerede at spire ting og sager i slutningen af denne vinter. De årlige chiliplanter, der efterhånden er blevet en tradition, skulle nemlig plantes, og det skal helst foregå i februar, hvis man gerne vil have chilier til sommer.

Selvom det er midt i maj nu, er der flere ting, man godt kan nå at plante endnu. Udover spirer, som man kan hygge sig med at lave af mungbønner og andet godt hele året, kan man stadig nå at plante krydderurter, salat og så videre. Og ellers købe nogle gode stiklinger og plante ud. Og det kræver ikke meget plads! Jeg har bare en lille altan med altankasser og krukker og nogle vindueskarme indendøre.

Mine egne planteforsøg er stadig forsøg. Jeg strør om mig med frø uden at skrive noget ned på bedste tilfældige vis, men har dog styr på, hvad der kan spises, og hvad der ikke kan.

På billedet øverst er der fra venstre: To chiliplanter, en avocadoplante, lidt ærter og en genplantet bladselleri.

Chiliplanterne har jeg lavet ved at så chilifrø fra en tørret chili i jord. Det giver en forfærdelig masse chili-stiklinger, så udover den årlige så-chili-tradition har jeg en årlig giv-chili-stiklinger-væk-tradition, som jeg synes er noget så hyggelig.

Avocadoen har jeg plantet på en lidt anderledes måde. Efter at have læst en masse indlæg om at, at man skulle tage den yderste del af kernen af, lade dem stå i vand osv., og prøvet dette et par gange, gik jeg anderledes til værks og satte i stedet to avocadosten i noget, med hver sin ende pegende op ad, for jeg havde ikke luret, hvilken ende, der ville spire. Og vupti – en af dem spirede og blev til dette lille træ.

Ærterne er egentlig ærter til ærtespirer, men jeg tænker, det er det samme, og kunne godt tænke mig nogle lidt kraftigere ærtespirer at spise. Så det er ikke meningen at de skal plantes ud til ærter, da jeg desværre ikke har plads til det.

Bladsellerien er simpelthen et økologisk bladselleri, hvor jeg har ladet bunden og de allerinderste blade være, og så genplantet den i noget jord. Persilles Hjemmedyrk er inspirerende og sej til det med genplantning, og det er jo en genial og billig måde at bruge sine grøntsager mere end én gang. Bladsellerien er ret nyplantet, men jeg håber, stænglerne vokser lidt.

Planter citrontrae

Citrontræet er også bare et par citronsten, jeg har plantet. Jeg tror nok, jeg plantede dem om efteråret for over et år siden, hvilket ikke er det snildeste tidspunkt at plante ting på. Den er ikke så stor, men lidt hyggelig.

Planter macrame

Jeg har lavet nogle macrame-hængere, så der var plads til hængende planter på min altan. Fra venstre til højre er det basilikum (som jeg snart håber, gider at vokse mere op), koriander (hurra!) og lavendel, fordi det dufter så dejligt. Macrame-hængerne tager i øvrigt ingen tid at lave, og kan også bruges indendøre, som her:

Planter rosmarin

Rosmarinen har jeg købt på Ingerslev. Den er øko, men ikke lavet til at plante ud, så jeg ved ikke, hvor længe den holder.

Planter persille og blomster

Til venstre er der persille (og oregano, men det er vist ikke på billedet) og til højre nogle blomster, jeg ikke kan huske, hvad er. Jeg er så heldig at have tre indbyggede altankasser i min altan. En af dem har jeg plantet blomster i og to af dem har jeg plantet krydderurter og spiselige sager i: Persille, timian, citrontimian, oregano, purløg og tallerkensmækker/blomsterkarse – jeg er tosset med spiselige blomster. Og så har jeg drysset lidt chiafrø i en af altankasserne, for da jeg så, at mange lavede chiakarse, tænkte jeg, at de måske også kan gro til noget lidt større. Nu får vi se. Hvis der ikke kommer noget op, har jeg spildt en enkelt skefuld chiafrø, så det går nok lige. 😉

Planter citrontimian timian

Citrontimianen til venstre og timianen til højre har stået flere år i min altankasse. Det snilde ved timian er, at det er en flerårig plante, der virkelig ikke kræver meget. Den går lidt ud om vinteren, og om foråret kommer der masser af god timian frem igen. Hurra for nemme krydderurter!

Planter mynte og egetraeer

Sidste – måske lidt fjollede ting – er mine to egetræer og en mynteplante. Det ene egetræ har jeg fået, og det andet havde plantet sig selv i min altankasse, så det plantede jeg over i en krukke. Jeg elsker træer, og særligt gamle, stærke, krumme egetræer og andre smukke, gamle træer, der åbner op for eventyr i mit sind. Når jeg forhåbentlig snart får en have, skal egetræerne have mere plads, ligesom jeg stordrømmer om frugttræer, bærbuske og plads til løg, rodfrugter, rabarber og så videre. Som teenager kunne jeg ikke komme i tanke om noget mere træls end at luge ukrudt, og nu ønsker jeg mig en have, hvor det også hører mig. Nogle ting kommer vist med alderen. 😉

Udover krydderurter, chilier og andet godt, har jeg stadig en kæmpe fingerfilodendron og tre aloe vera-planter. Sidstnævnte skal snart omplantes, da de er ved at lave babyer, og jeg vil hellere have dem små end kæmpestore, for de begynder at være lidt i vejen.

Planter gør altså noget godt for sjælen, og selvom økologiske frø koster lidt, er det ikke ligefrem den dyreste hobby i verden at plante lidt småting i altankasser. 🙂

Har du plantet ting og sager?

Relateret indhold

7 kommentarer

 • Besvar
  Emma
  18. maj 2016 at 15:55

  Hvor er det vildt, at du bare har fået en avokado til at vokse på den måde! Jeg har i ÅREVIS (seriøst) prøvet at få avokadoer til at gro. Er indtil videre nået til at have en sten med en lang rod, som jeg har plantet over i noget vand. Håber den spirer snart. Alle andre forsøg er mislykkede eller jeg har givet op, fordi det tog for lang tid. Tabte også på et tidspunkt en på gulvet, som faktisk var begyndt at spire. Måske skal jeg bare sætte dem direkte i jord næste gang?

  • Besvar
   Marianne Luna
   18. maj 2016 at 16:11

   Det er sjovt nok den letteste løsning – altså det, bare at putte stenen i noget jord – der har virket for mig. Alle de komplicerede ting virkede ikke, haha. Men tænker også, at når avocadoen har plantet sig selv, har den jo bare dumpet sig ned i noget jord, og har hverken skrællet sig selv eller været halvt nedsunket i vand først.

   • Besvar
    Emma
    18. maj 2016 at 16:22

    Hahaha, det har du ret i. Svært at forestille sig en avokadosten skrælle sig selv, i hvert fald!

 • Besvar
  Ditte
  18. maj 2016 at 9:20

  Hvor ser det godt ud Marianne. Jeg må også se at komme lidt mere i gang. Ind til videre har jeg plantet salat, håber der sker noget. Min altan ser temmelig kedelig ud, så jeg skal også have fat i nogle fine blomster – gerne den slags bier er vilde med.

  • Besvar
   Marianne Luna
   18. maj 2016 at 13:57

   Tusind tak, Ditte. 🙂
   Jeg synes altid, lavendler tiltrækker bier, og så kan man jo efterfølgende tørre dem og bruge dem som pynt, til øjenpuder, i undertøjsskuffen osv.

 • Besvar
  Marina / cand.mor
  18. maj 2016 at 8:34

  I betragtningen af hvor lidt plads du har, er du da kommet temmelig godt om planterierne 🙂

  Vi stornyder vores lille frimærkehave en et væld af krukked med bærbuske og et par krudderurter og så vores tre højbede med grønt, rabarber og krydderurter og så til sidst to frugttæer. Er klart mest til ting, der kan spises 😉

  • Besvar
   Marianne Luna
   18. maj 2016 at 9:10

   Jeg må snart komme og se jeres have (og dig!) igen. 14 dage tilbage! 🙂
   Og jeg er helt med – spiselige ting er det bedste. Selvom jeg desværre ikke tror, der kommer hverken citroner eller avocadoer på de to træer, jeg har plantet – det er her vist for koldt til. Måske jeg til gengæld kan nå at plante radiser. 🙂

  Skriv en kommentar