Opskrift på havresalve mod eksem

Da jeg gik i gymnasiet og havde en sexet arbejdstitel som bogopsætter på det lokale bibliotek, fik jeg håndeksem. Om det var alle de tørre bøger ved jeg ikke. Det har desværre fulgt mig lige siden, så jeg vasker helst op med handsker på og prøver generelt at få mine fingre i så lidt vand som muligt. Når man er glad for at lave mad er det dog svært at undgå, hvorfor jeg i perioder har nogle hænder og fingre, der klør ret meget. Håndeksem er som sådan ganske ufarligt og smitter ikke eller noget, men det klør og giver tynd hud på fingrene, så det er noget, jeg gerne vil have så lidt af som muligt.

På de værste tidspunkter har jeg tyet til en relativt stærk hydrokortisoncreme, men jeg vil nødigst fylde min krop med en kunstig hormoncreme. Samtidig har cremen den bivirkning, at huden også bliver tyndere, så fordi både håndeksem og hormoncreme gør huden tynd, har jeg kigget længe efter alternativer.

Nogle gange har det været nok med en fed håndcreme, som senere blev erstattet af Olivias tryllesalve og senere en hjemmelavet af slagsen (den opskrift kommer også snart), idet den kun indeholder tre ingredienser. Andre gange har jeg haft brug for mere.

Og derfor får du i dag denne simple og relativt billige opskrift på en creme, der dur til eksem. Den indeholder nemlig både havre og rapsolie, der begge har kortisonvirkende egenskaber, dog i mildere grad. Derfor skal du smøre med salven oftere end med de klassiske hormoncremer.

Den er fra Maisha, der har nogle ret geniale opskrifter på salver og mange andre ting. Du kan finde hendes version her. Jeg har lavet portionen mindre, da jeg ikke ville have den til at blive for gammel.

Alle ingredienserne kan købes i supermarkedet eller på Urtegaardens hjemmeside. Mange af Urtegaardens gode sager til hjemmelavede cremer, salver osv. kan også købes i helsekoster og Matas.

Som med alt andet hjemmelavet kræver det en god hygiejne, hvis det skal holde længe. Skold derfor dine redskaber før brug.

Du skal bruge:

Til rapsudtrækket:

 • 83 g rapsolie – brug en koldpresset af ordentlig kvalitet, ellers giver olien ikke meget
 • 25 g havregryn

Lad havregryn og rapsolie simre over vandbad i 2-3 timer. Sørg for at skålen i vandbadet er så stor, at der ikke kommer damp og dermed vand i olien.

Si havregrynene fra rapsolien. Jeg gjorde det gennem et ostelærred, men et tyndt viskestykke eller lignede fungerer også fint.

Til selve salven:

 • 62 g havre-raps-udtræk (det var den mængde, jeg fik, så jeg tilpassede resten derefter)
 • 20 g bivoks eller palmevoks
 • 20 g sheasmør

Lad det hele simre over vandbad til bivoksen er smeltet. Hæld det i en lille krukke og lad det stivne. Salven kan holde sig ganske længe, og nok endnu længere, hvis du opbevarer den på køl.

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’.

Relateret indhold

6 kommentarer

 • Besvar
  Mia møller
  11. juni 2020 at 15:56

  Kan man undlade shesasmør?

 • Besvar
  Lykke Jørgensen
  9. september 2018 at 18:53

  TAAAAK Mariannne Luna
  Jeg må ned og have købt alle ingredienserne her i morgen..
  Da jeg døjer med et udbrud IGEN for anden gang i år, af mine kronisk børneksem og nu kun på fingerne, og jeg er ved at blive vanvittig.
  Den recept salve jeg får udskrevet hvergang, virker ikke længere, det er ligesom om at min hud er blevet imum for den. ( den virker desværre kun kort sigtede, så er jeg retur igen)
  Jeg er ved at være så desperat, fordi de klør og jeg er ved at blive siiiiiiindsyg.
  Også har jeg efter hånden prøvede alle slags og typer håndcreme i alle pris klasser.
  Samt håndsæber.
  Så nu vil jeg simpelthen bare prøve din opskrift.

  • Besvar
   Marianne Luna
   10. september 2018 at 10:59

   Jeg håber, den virker. Skriv meget gerne din erfaring med salven, når du har brugt den et stykke tid. Man skal smøre oftere end med binyrebarkhormon-creme, da den naturligvis er en del mildere. 🙂

 • Besvar
  Jeanette
  20. oktober 2016 at 10:49

  Tak for den opskrift, præcist hvad jeg og mine plagede hænder har brug for 🙂

  • Besvar
   Marianne Luna
   24. oktober 2016 at 4:36

   Dejligt, at du kan bruge den. 🙂 Ved virkelig slem eksem, vil jeg dog stadig bruge noget stærkere også, men den er god mod mildere eksem, hvis du smører mange gange dagligt. 🙂

  • Besvar
   Marianne
   28. december 2021 at 8:16

   Hej Marianne.
   De havregryn man sier fra, kan de evt bruges til noget andet, i stedet for at de bare kommer i skraldespanden? Mvh Marianne

  Skriv en kommentar