Om at være “god” til yoga

IMG_1434web

Jeg skrev her forleden og spurgte, om I havde noget imod, at jeg fra tid til anden skrev om nogle andre ting, herunder yoga, og det blev taget pænt imod. Bærmonster handler stadig mest om mad, men nu også om lidt andre ting fra tid til anden, blandt andet yoga, som jeg bruger mere og mere tid på. Fordi det er tiden værd.

Siden jeg tog yogalæreruddannelsen i vinters, har arbejdet som yogalærer. Et job, jeg elsker på den måde, at jeg ret ofte glemmer, at det er arbejde. Med andre ord er jeg hamrende glad for det og så taknemmelig over de yogier, der kommer til mine timer.

Når jeg taler med mennesker, der ikke dyrker yoga, er den første kommentar stort set altid: “Jamen, jeg er ikke særlig god til yoga”. Underforstået: “Jeg er ikke særlig smidig”.

For mig at se – og heldigvis er jeg ikke den eneste i yogaverdenen, der har det sådan – er der flere ting at tage fat i her.

For det første: Hvordan er man “god” til yoga? Selvom der nogle steder konkurreres i yoga på højt plan (se bare her), er det for mig at se slet ikke essensen af yoga, at man laver de smukkeste øvelser.

Yoga betyder at “forene”, altså at forene krop og sind. To ting, vi her i Vesten desværre ofte glemmer hænger uløseligt sammen.

Hvis man i min verden virkelig skal tale om at være “god” til yoga, så handler det om at kunne mærke sin krop, reagere og handle på ubehag og leve efter sin bedste overbevisning, så man både behandler sig selv og andre på den allerbedst mulige måde. Det handler altså om at kende sig selv (og lære sig selv endnu bedre at kende), om at sige til og sige fra og om at leve et autentisk liv i overensstemmelse med sig selv og sine medmennesker.

Yoga er blevet voldsomt populært, hvilket jeg synes er fantastisk. Den yoga, de fleste kender fra fitnesscentrene og lignende tager udgangspunkt i asanas, der er sanskrit for de øvelser vi laver med vores krop under en yogatime. Men det er bare én af de otte grene, der er i yoga:

Yogaens otte lemmer er: 1) De forskellige former for afståelse for at gøre ondt (yama), 2) helligholdelse af visse ting (niyama), 3) stillinger (asana), 4) pranakontrol (pranayama), 5) tilbagetrækning af sindet fra sanseobjekter (pratyahara), 6) koncentration (dharana), 7) meditation (dhyana) og 8) opgåen i Atman (samadhi).” (Patanjali, Yoga Sutras)

Yoga-asanas blev egentlig lavet for at de hinduistiske munke i Indien for mange, mange år siden kunne holde til at sidde stille og meditere længst muligt. Målet var at opnå samadhi, der er den højeste tilstand. Andre kalder den nirvana. Det gør man blandt andet ved at arbejde i mange, mange år med yoga og ved at lære at kontrollere sine tanker, eller som den indiske mystiker Patanjali sagde: “Yoga er kontrol af tankebølger i sindet.” (Yoga Sutra).

Nu skal jeg nok lade være med at give dig verdens længste indlæg, men som du nok allerede har gættet, arbejder jeg ikke med god og dårlig i yogaverdenen. Heller ikke smidig eller ej.

For mig at se er det bedste at have undervist en time, hvor jeg kan se, at yogierne prøver. At se, at de gør deres bedste og samtidig lytter til deres krop. Det betyder, at nogle skal presse sig selv lidt mere, end de er vant til, mens andre netop tager den pause, de har brug for, fordi de har brug for den.

Jeg bliver glad, når nogle af fodbolddrengene kommer til en af mine yogatimer og gør deres bedste og tapsveder, selvom deres kroppe måske ikke er de smidigste i verden, men jeg bliver lige så glad, når jeg kan se, at en, der måske kæmper med lidt ekstra – i kroppen eller i sindet – også tager de pauser undervejs i timen, som hun/han har brug for. Yoga er ikke en konkurrence.

Det er det, der er magisk ved yoga for mig: At mærke efter, hvilket bare er en mere nede-på-jorden-måde at forklare foreningen af krop og sind på. For de hører sammen, om vi vil det eller ej, og livet bliver altså lidt rarere, hvis man tør lytte efter – også selvom det kan gøre ondt i øjeblikket.

Dyrker du yoga? Eller overvejer du at prøve det?

Bedste hilsner

Luna /Bærmonster

Relateret indhold

5 kommentarer

 • Besvar
  Låvise
  30. august 2014 at 22:18

  Nej jeg dyrker ikke yoga, men bare give dig et KÆMPE skulderklap for at kaste dig ud i andet madindlæggene <3

  Knus Låvise

  • Besvar
   lunabaermonster
   31. august 2014 at 14:48

   Hej Låvise
   Mange tak, det er jeg glad for at høre. 🙂

 • Besvar
  PeacefulAngel
  30. august 2014 at 17:16

  Jeg bruger Yoga som en form for meditation. Min krop er desideret usmidig, så mange øvelser virker helt umulige for mig, men jeg prøver alligevel 🙂 Yoga er små smukt for krop og sind, at jeg nægter at opgive trods de lettere besværlige bevægelser. Jeg bruger det også til at få en bedre holdning, bedre balance og bare få bevæget de der stive muskler ;D Dejligt indlæg 😀

  • Besvar
   lunabaermonster
   31. august 2014 at 14:48

   Hvor er det fedt, at du har fundet din måde at bruge yoga på! For yoga er nemlig for alle, smidig eller ej. Det vigtigste er ikke, om man kan komme i fuld lotus.

   • Besvar
    PeacefulAngel
    1. september 2014 at 12:09

    Enig. Det vigtigste for mig er at jeg for rørt musklerne og får ro i hoved 😀 Glæder mig til flere livstilsindlæg 😀

  Skriv en kommentar