Om at spise dyr, pt. 2

IMG_4127

I dag får du et billede af tallerkensmækkerne på min altankasse, dengang der stadig var smukke blomster over det hele. Nu er de begyndt at producere frø til næste år i stedet.

Det er nu ikke altankasser, det skal handle om i dag. Tværtimod noget, jeg længe har tænkt meget på. Nemlig om at spise dyr.

Først og fremmest er det vigtigt for mig at påpege, at jeg på ingen måde vil pege fingre ad andre folk og deres valg. Særligt, hvis man forsøger at tage dem på et oplyst grundlag. Hvis ikke, vil jeg stadig ikke pege fingre, men forhåbentlig inspirere i stedet. 🙂

I januar 2013 skrev jeg sidst om at spise dyr. Det har ændret sig siden. Det sidste års tid eller to har jeg ikke haft kød på matriklen en eneste gang i min madlavning og kun fisk et par gange. Når jeg blev spurgt om mit kødforbrug, var mit svar, at det var “kompliceret”.

For det var det. Jeg har længe spist kød for andre menneskers skyld; fordi jeg følte, at det var nemmest socialt at gøre som de andre.

Det gør jeg ikke længere. For et par uger siden sprang jeg endelig ud som officiel “pescetar” med hang til det absolut vegetariske. Jeg synes stadig, alle de betegnelser er lidt underlige, for jeg gider egentlig ikke havne i en eller anden bås. Som pescetar (altså en vegetar, der også spiser fisk i ny og næ) kan man både blive stemplet af vegetarerne og kødspiserne for at “have valgt forkert” til den ene eller anden side.

Måske bliver jeg også full blown-vegetar en dag. Lige nu er pescetar svaret. Jeg lever stadig vegetarisk derhjemme og spiser en stor del rent veganske måltider.

Og for en gangs skyld er det ikke kompliceret længere. For mig selv, i hvert fald. Det tager lidt tid for mine omgivelser at forstå, men de tager det virkelig pænt, hvilket jeg er glad for.

Jeg tilbyder ofte at tage noget med, hvis jeg skal til spisning hos andre, så det ikke bliver for besværligt for dem. For det er absolut ikke det, det skal handle om, selvom jeg gerne vil inspirere folk til at spise flere grøntsager og mindre kød.

Og hvorfor så vegetar/pescetar?

For en måneds tid siden spiste jeg frokost på Gemmestedet i Århus med to gode veninder. Jeg havde bestilt en vegetar-børek, men da jeg sad og spiste den, kunne jeg pludselig fornemme noget kylling i min mund. Jeg fandt mere kylling i retten og talte med køkkenet. Det viste sig, at de havde byttet om på skiltene med vegetar og kylling på deres børek, de undskyldte mange gange og gav mig en helt ny ret.

Intet ondt om Gemmestedet, egentlig. Nærmere var det en øjenåbner for mig selv. For det kylling voksede i min mund på den ubehagelige måde.

Mit valg handler om flere ting. Klima, fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og sundhed.

Klimaet, fordi opdræt af dyr kræver ekstremt meget CO2, især de store firbenede basser af slagsen.

Fødevaresikkerhed, fordi dyr spiser en masse mad og logisk nok forbrænder ret meget af det. Med andre ord går en masse udmærkede planter “til spilde” på dyret, som kunne være brugt til udmærket menneskefoder, både i Danmark, Afrika og alle mulige andre steder. Det ville kræve færre marker, hvis vi ikke skulle opdrætte dyr.

Dyrevelfærd, fordi jeg ikke længere kan se gennem fingre med, hvordan man behandler konventionelle dyr. Fordi jeg egentlig ikke har lyst til at slå dem ihjel for at skaffe føde, når jeg lever udmærket uden. Og fordi det er for besværligt at skulle undersøge hver gang, hvor et dyr er fra. Derfor føler jeg, at det er nemmere at være vegetar. Diskussionen om vegetar/pescetar er lidt kompliceret (også for mig selv), for fisk lever også under elendige vilkår, og det er svært at finde ordentlige fisk i dag.

Indtil videre er det her, jeg er landet. Måske det skifter. Man har altid lov at blive klogere, har jeg hørt.

Dyrs elendige levevilkår fører mig til det sidste, nemlig sundhed. MRSA-skandalen fik mig i første omgang til at holde op med at spise svinekød, fordi jeg synes, det er voldsomt, hvor meget antibiotika og andet crap, man hælder i levende væsner – som vi oven i købet spiser efterfølgende. Det samme gælder fedtsammensætningen i konventionelt avlede dyr versus vildtkød, der er vidt forskellig. Og indholdet af tungmetaller i fisk (så lidt peger jeg tilbage på mig selv).

Med andre ord er der mange grunde. Det er rationelle grunde, der også handler om følelser. Det indrømmer jeg gerne. Med andre ord er det både et valg med hjerne og hjerte. Et valg, der føles overraskende lidt kompliceret, når det kommer til stykket.

Har du læst med så langt, så TAK! Og så er jeg lidt nysgerrig: Spiser du dyr? Og hvorfor / hvorfor ikke?

Kærlig hilsen Luna

Relateret indhold

6 kommentarer

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Refuse | Bærmonster
  3. oktober 2017 at 21:00

  […] For de mest klimaskadende ting er ofte det, vi er gladest for. For nogen er det kød, for andre som undertegnede er det flyrejser. Jeg har været helt vegetar i over et år, var pescetar før det og hjemmevegetar før det (læs mere om mine tanker, dengang jeg var pescetar og før jeg blev vegetar lige her). […]

 • Besvar
  Sustainable Sunday Døm ikke dig selv for hårdt | Bærmonster
  21. august 2016 at 10:01

  […] købe mere økologi, forbruge mindre, finde mad i naturen, plante spiselige ting i køkkenvinduet, spise mindre kød, lave kompost, købe møbler i genbrug og selv at redesigne […]

 • Besvar
  Tips til Myanmar - en mini-rejseguide | Bærmonster
  29. januar 2016 at 11:24

  […] du måske ved, har jeg levet vegetarisk det sidste halve år. En beslutning, jeg var glad for i Myanmar, fordi kød og fisk lå udenfor i 30 graders varm […]

 • Besvar
  Ilhja.dk
  25. august 2015 at 23:17

  Vi spiser dyr herhjemme men jo mere jeg læser omkring den slags ting som er meget af det som du nævner her, jo mindre kød tilbereder jeg egentlig.
  Det startet ud som en mindre køddag om ugen hvor vi nu nogle gange kan nå op tre gange om ugen og nogle gange blo den ene gang.

  jeg har ikke taget valget at fravælge kød fordi jeg godt kan lide det men jeg er i gang med at undersøge ordenlige landbrug nær mig sådan at vi kan få kød engang imellem.

 • Besvar
  Piskeriset.dk
  23. august 2015 at 12:24

  Meget spændende at høre om dine betragtninger 🙂

  Jeg spiser dyr, men 95% af kødet er økologisk eller fra frilandsdyr. Flere gange om året køber vi kød direkte fra landmanden, hvor vi kan se, at dyrene har det godt.

  Vi har som regel mindst én vegetardag om ugen, men jeg har overvejet, om jeg fremover vil køre ren vegetarstil i sommermånederne (eller evt. begrænse kødindtaget til 1-2 gange om ugen), for det er så let at lave lækker vegetarmad af de mange skønne sommergrøntsager. Og det er blevet ekstra fristende efter de sidste ugers eksperimenter med græsk mad 🙂

  • Besvar
   baermonster
   23. august 2015 at 21:50

   Det er altså smart, det med at købe det direkte for landmanden.
   Og fedt med kødfrie dage – jeg tror det er godt at opleve, at grøntsager sagtens kan være hovedretten. 🙂

  Skriv en kommentar