Om at gøre sig til herre over, hvad andre skal og bør

IMG_3035I dag får du et billede af nogle løg. Det er muligvis ude af kontekst, men sådan er der så meget her i livet.

Efter jeg trykkede “udgiv” på forrige indlæg om økologi, har jeg tænkt lidt.

Ikke, fordi jeg fortryder noget af det, jeg skriver – ej heller om at prioritere i sit liv og med sine økonomiske midler. Jeg synes, det er tankevækkende, at vi danskere er nogle af dem, der bruger den laveste procentdel af vores indkomst på mad. Selvom vi har en høj indkomst, er maden i Danmark ditto dyrere end mange andre lande. Jeg har kigget lidt i mine egne regnskaber, og kan konstatere, at det er mere end af 20 procent af min indkomst, jeg bruger på mad. Nu er min indkomst selvfølgelig heller ikke så høj.

Det betyder ikke, at jeg dømmer dig eller nogen andre, der vælger at prioritere anderledes, end jeg selv gør.

For er er en ting, jeg er ikke er stor fan af, er det sundhedsapostle, der har fundet sandheden ikke bare for dem selv, men for hele verden. Dem, hvor mad og motion handler om at synde, hvis man ikke gør det rigtigt, og hvor der kun findes én rigtig vej.

Det tror jeg ikke, der gør. Om det gælder mad eller religion – to ting, jeg i øvrigt nødigt vil blande sammen. Lever du efter LCHF, fordi det føles rigtigt for dig, er jeg glad på dine vegne over, at du har fundet noget, der føles godt. Så længe, du ikke lever i overbevisningen om, at det er det rigtige for alle andre. Som Jane Faerber så fint skrev om fuldkornsdebatten for nylig: “Du kan godt leve sundt og spise brød, men du kan også godt leve sundt uden at spise brød.” (læs resten af indlægget lige her).

Nu er kostideologier (som jeg har skrevet om her) og økologi og bæredygtighed ikke det samme, fordi økologi også handler om resten af verden og ikke kun vores egen mave.

Alligevel er der for mig den sammenhæng, at jeg vil inspirere og skabet debat, men jeg vil helst ikke missionere. Jeg håber selvklart, at jeg med min blog kan inspirere dig til at leve mere bæredygtigt og spise mere økologisk. Fordi jeg selv tror på, at det er det rigtige for os og for kloden.

Men jeg vil heller ikke se ned på dig, hvis du vælger noget andet, omend jeg uden tvivl vil forsøge at debattere med dig om dit valg. For mig er det vigtigt, at det er et oplyst, bevidst valg, du tager – både i forhold til økologi, hvordan du behandler andre mennesker og så videre. Det vil jeg selvfølgelig gerne inspirere til, ligesom så mange andre gør. Derfra kan vi tage debatten – og måske du alligevel oplever, at et liv uden pesticider faktisk er en ret fornuftig idé på den lange bane.

God onsdag til dig!

P.S. Det næste stykke tid kan du glæde dig til lidt flere debatindlæg her på bloggen – godt krydret med opskrifter og andet godt. Jeg håber, du vil debattere med. For god debat gør os klogere, det gør tavshed ikke.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Marina
  20. maj 2015 at 10:19

  Jeg synes, at du fremsætter dine synspunkter rigtig godt, Marianne. Det er bestemt ikke min opfattelse, at du “missionerer”. Glæder mig til flere debatindlæg, omend jeg ikke er sikker på, at jeg har en kvalificeret holdning at give til kende.

  Kh. Marina / http://www.candmor.dk

  • Besvar
   baermonster
   20. maj 2015 at 10:23

   Det er jeg glad for at høre. 🙂 Der kommer også et par indlæg om noget, der ikke relaterer sig til økologi (det er smart, så forudseende man kan være på sin egen blog 😉 haha).

  Skriv en kommentar