Nytår

Jeg har det åbenbart bedst med at være et par dage bagud. Så derfor bliver i dag dagen (og ikke 1. januar), dagen, hvor jeg så blogger om nytår. For jeg fik noget at spise. Rigeligt, endda. Og jeg så, at det var godt.

Nogle skønne højskolevenner og jeg skabte sidste år det, der hurtigt skulle vise sig at blive en tradition: at tage langt væk i et sommerhus et par dage før nytår, hygge, spise god mad, drikke rødvin, hygge mere og så holde noget nytår forresten. Eftersom sommerhuset ligger lidt sydpå, står hovedretten på sønderjysk bord.

Sønderjysk bord er hvad jeg har lært: kålpølse, grønlangkål, søtte kartofler (brunede kartofler), kartofler, stribet flæsk, hamburgerryg, rødbeder og sennep – nåja, og snaps. Man skulle jo nødigt få for lidt kød. Hvilket henleder til en anden del af traditionen: at jeg sniger en salat ind til hovedretten – det er jo bare “surprise”. Det ligger tungt i maven, men det smager dejligt. Salaten har jeg før blogget om lige her.

Desserten fik jeg til gengæld lov til at lave – med hjælp fra søde mennesker, heldigvis. Den bestod af is, karamelsauce, chokolademarengs og frugt (her kiwi).

Isen er tyvstjålet fra Brødrene Price, og den smager fantastisk. Jeg mener det: hvis jeg skulle blive afhængig af en is, ville det være hjemmelavet vaniljeis. Jeg ejer ingen ismaskine, men hvis man bare gider at give den en god gang kærlighed med en elpisker (eller i hånden – det gjorde vi sidste år) engang imellem, så bliver den god alligevel.

Opskriften har jeg fundet her – selvom jeg dog ikke laver en isbombe, men kun vaniljeisen. Til gengæld lavede vi dobbelt portion. Det var dog liiige i overkanten til otte mennesker efter en gang sønderjysk bord, men så var der også noget til næste dag. En enkelt portion er klart nok til otte mennesker.

Vaniljeis

  • 8 pasteuriserede æggeblommer
  • 250 g. sukker
  • 1/2 liter sødmælk
  • 1/2 liter piskefløde
  • 1-2 stænger vanilje – eller vanilla bean paste. Jeg brugte 2 stænger vanilje pr. portion

Pisk æggeblommerne med sukkeret til de er lyse og skummende. Kog mælk og fløde op med vaniljen. Hæld lidt efter lidt den kogende mælke-fløde i æggemassen mens der piskes. Kom det hele tilbage i gryden, og legér massen under konstant omrøring til den når ca. 85 grader – den må ikke koge. Afkøl ismassen og frys den i en ismaskine – eller pisk inderligt og kærlig med et piskeris/elpisker. Efterfrys den. Hvis du ikke har en ismaskine, skal den piskes en del gange under indfrysningen.

Karamelsaucen har jeg fundet hos Carsten Kyster. Den er idiotsikker (selvom man vel skal passe på at sige det?) at lave, og består ganske simpelt af en dåse kondenseret mælk, som koges i dåsen. Ja, dåsen skal ikke åbnes. Men altså: put dåsen i en gryde med vand, der dækker dåsen, og lad det koge i 3-4 timer. Sørg for, at det er dækket med vand hele tiden. Afkøl dåsen, og spis karamelsauce. Mums.

Marengsene blev lavet på følgende måde:

Kyskager

  • 3 æggehvider
  • 150 g sukker
  • Ca. 100 g hakket, mørk chokolade

Æggehvider piskes meget stive. ½ af sukkeret piskes i (lidt ad gangen), resten af sukkeret vendes i. Vend chokoladen i. Jeg havde en lille rest smeltet chokolade fra bunden til kransekagen, som jeg kom i sammen med den hakkede chokolade.

Bages ved 125° i 20-40 minutter.

Relateret indhold

3 kommentarer

  • Besvar
    Nøddekurve Til Is Og Andre Rare Sager | Bærmonster
    20. marts 2016 at 8:05

    […] min venindes kæreste, der er den heldige ejer af en ismaskine. Jeg ved ikke helt, om den lignede opskriften her, men den er i hvert fald […]

  • Besvar
    Tiramisu | Bærmonster
    12. marts 2015 at 11:37

    […] sidste fire nytårsaftener med de skønne højskolefolk har min gode ven A og jeg lavet is (Og karamelsauce og kyskager og alt muligt andet). Det var altid lidt et projekt – på den […]

  • Besvar
    Nytår 2013 | Bærmonster
    7. januar 2014 at 17:23

    […] fik jeg aldrig taget et billede af, men det var hjemmelavet is med kyskager, som traditionen efterhånden foreskriver. Samt en kraftig chokoladesauce lavet på mørk chokolade […]

  • Skriv et svar til Nytår 2013 | Bærmonster Cancel Reply