Noget om en vandreopskrift

Min mor har en opskrift på knækbrød. En opskrift, jeg senere har fundet ud af, er blevet en vandreopskrift over det ganske land – der er i hvert fald flere af mine veninder, der også har opskriften. Hvor den oprindeligt stammer fra, aner jeg ikke, så jeg tillader mig at bringer den her.

Fra den oprindelige opskrift har jeg fjernet lidt olie og erstattet noget af hvedemelet med mere rugmel. Prøv dig frem – jeg tror faktisk sagtens, de kan laves kun med rugmel.

Knækbrødene er ikke ligefrem slanke-sunde, men de er super lækre, og helt sikkert at foretrække frem for at æde kage og chokolade, når man er gået sukkerkold om eftermiddagen. De har været noget, jeg har set frem til på madpakken de sidste par uger.

Knækbrød

Ingredienser til to bageplader:

 • 1 dl havregryn
 • 1 dl sesamfrø
 • 1 dl hørfrø
 • 1 dl solsikkefrø
 • 1 dl græskarkerner
 • 1,5 dl hvedemel
 • 2 dl rugmel
 • 1 tsk. salt
 • 1 dl olivenolie
 • 2,25 dl vand
 • Pensling: 1 sammenpisket æg
 • Pynt: hvad du lige har lyst til

Vældig fin dej:

Solsikkefrø og græskarkernerne ristes gyldne på en tør pande, og alle ingredienserne blandes. Dejen deles i 2 lige store stykker, og den rulles tyndt ud. Dette gøres nemmest ved at rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir direkte på pladen.

Derefter skæres den udrullede dej på pladen ud i passende stykker, enten som store knækbrød eller mindre kiks. Pisk ægget og pensl dejen på pladen, hvorefter der drysses med valgfri pynt.

Jeg plejer at fyre frisk rosmarin på det ene knækbrød, og birkes på det andet. Men pynt dem lige som du ønsker. Det kan også være parmasanost, en anden krydderurt eller noget helt andet. Eller bare ganske uden pynt.

Nedenfor ses de ubagte knækbrød – her er det dem med rosmarin på. Rosmarin smager skønt på, men desværre falder de lidt nemt af. Måske skulle jeg prøve med vold næste gang.

Til sidst bages de i en 200° varm ovn i 15-20 min. til de er gyldne.

Sådan ser de færdigbagte knækbrød ud. Det her er birkesknækbrødene.

Og så kom jeg til at smadre det ene af mine to glas med æble-blomme-kompot i forleden. Udover, at det er alt for godt til at gå til spilde, så lad være med at tabe glas med noget i generelt. Kompot på gulvet med glasskår i er altså noget stads at gøre rent. Heldigvis har jeg et glas tilbage, men det er vist desværre for lille til at lave kage af (I ved, den med makroner og flødeskum).

Relateret indhold

3 kommentarer

 • Besvar
  Knækbrød uden gluten | Bærmonster
  14. april 2014 at 20:05

  […] kalde det, for jeg tror, at knækbrødene gemmer sig bag kaffen eller teen. Om ikke andet ligner de disse knækbrød, og opskriften er da også en ændring af […]

 • Besvar
  Fejring for alle pengene | Bærmonster
  24. marts 2014 at 22:52

  […] stod den på brusebadsboller, knækbrød i en ny og glutenfri version (opskrift følger, men det er denne med visse ændringer), bønnekage, daddelkugler (jeg havde lavet en ordentlig portion om fredagen […]

 • Besvar
  Sunde müslibarer, cookies eller hvad man ellers kunne finde på at kalde sådan nogle runde klatkager | Bærmonster
  21. september 2013 at 10:03

  […] i voldsomme mængder sukker, prøver jeg gerne at tænke noget andet ind i stedet. Hjemmelavet knækbrød, mandler (helt standard, drysset med lakrids eller bagt i ovnen med soya), tørret frugt, […]

 • Skriv en kommentar