Noget, der ligner kompot

Forleden var jeg hjemme hos mine forældre, hvor jeg nærmest fik kastet blommer og æbler i hovedet. Mine forældre har sådan nogle gul-grønne blommer, der smager helt fantastisk, men ikke kan holde sig mere end et døgn eller to, når de ikke sidder fast på træet. Jeg aner ikke, hvad sorten hedder, men gode, det er de.

Men æblerne er i hvert fald ananasæbler, og de er også skønne. Jeg fik dog så mange æbler og blommer, at jeg ikke kunne nå at spise dem, inden de blev dårlige. Så kompot må der til. Eller hvad de nu hedder, når det er sådan lidt grød-agtigt, og kan bruges til kager, spises som grød og som en halv-sur marmelade.

Her er ingredienserne (plus noget rørsukker):

Jeg udstenede blommerne og skar dem i stykker og skrællede æblerne og skar dem i små stykker. De blev blandet med en vanillestang, lidt rørsukker (nok 4-5 spiseskefulde) og ristede, stødte kardemommekerner i en gryde.

Sådan her:

Jeg ristede kardemommekapslerne, pillede kernerne og ud stødte dem. Jeg ved egentlig ikke, om det er den helt “rigtige” måde at gøre det på, men det fungerede i hvert fald fremragende. Det har taget mig lang til at finde et sted i Aarhus, der forhandler hele kardemommekapsler, men en dag faldt jeg over en boligforretning i Latinerkvarteret, der gjorde. Sidst jeg var dernede, havde de dog ikke flere, så måske var det kun midlertidigt. Jeg burde nok tage på jagt i Bazar Vest en dag.

Og sådan ser kompotten ud, når den hygge-simrer:

Jeg kan ikke huske, hvor lang tid, kompotten stod og gloede. På et tidspunkt fyrede jeg et piskeris derned, for at få æblerne moset – ananasæbler er ret hårde i det.

Jeg har dog senere læst, at man skal putte sukkeret i bagefter, hvis det skal blive moset og få en rigtig grødkonsistens. Sukkeret gør åbenbart, at æblerne ikke smatter så meget ud. Hvad skulle man gøre uden info fra Camilla Plum?

Det blev også færdigt på et tidspunkt. Jeg har indtil videre kun spist det som grød. Senest i dag med hakkede mandler ovenpå. Jeg havde egentlig den sygeste craving på makroner i dag, men jeg havde ingen, og mandler fungerer heldigvis fint.

Kompotten er også god i pandekager og på boller, hvis man ikke er så vild med alt for sød marmelade. Og ellers i blomme-æble-kage med makroner og flødeskum.

Yndigt glas med kompot. Jeg fik tre glas ud af “portionen”. En portion, jeg ikke aner, hvor stor den var.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  lunabaermonster
  22. april 2012 at 17:20

  Tak for din kommentar. Jeg har også fundet dem flere steder sidenhen – bl.a. Mill & Mortar har nogle dejlige nogle.

 • Besvar
  Mille
  22. april 2012 at 17:14

  Du kan købe kardemommekapsler hos Specialkøbmanden i Tilst – se adresse på http://www.specialkoebmanden.dk 🙂

 • Skriv en kommentar