Naan-brød og raita

IMG_1371webI Sverige fik jeg lov at stå i køkkenet flere gange, hvilket var en fest. Allerede hjemmefra havde jeg tænkt at lave en god gang dahl for at vise, at det der vegetarmad ikke er så farligt endda, så jeg havde pakket godt med krydderier i tasken til en lidt mere kompliceret udgave af den indiske linseret.

Tilbehøret var fuldkornsris, som jeg er blevet stor fan af – de smager jo af så meget mere! – naan-brød, raita og en noget mindre indisk spidskålssalat med sennepsvinaigrette.

Opskriften på naan fandt jeg i Meyers brødbog, men lavede dog lidt om i den, eftersom jeg gerne ville have brød, der hævede i længere tid. Langtidshævet brød, der hæver på mindre gør giver mindre gærsmag til dejen og et luftigere, lækrere brød efter min mening. Samtidig skar jeg lidt ned på mængden af smør.

Brødet er måske ikke helt naan-formet, men smagen var stadig god, og det er heldigvis det vigtigste.

Til fem brød så store som ovenstående skal du bruge:

  • 2 1/2 dl koldt vand
  • 10 g gær
  • 1 1/2 dl yoghurt naturel
  • 1 æg
  • 1/2 dl smeltet smør
  • 10 g havsalt
  • En anelse sukker
  • 600 g hvedemel – brug gerne 200 g fuldkornsmel
  • Evt. frø til at drysse med, for eksempel nigellafrø (jomfru i det grønne)

Hæld vand i en skål og opløs gæren. Tilsæt yoghurt, smeltet smør, æg, salt og sukker og rør godt. Tilsæt melet. Ælt dejen, til den er smidig og glat. Det tager cirka 10-12 minutter i hånden og 8 minutter på røremaskine. Og ja, jeg æltede den i hånden, skulle hilse og sige, at mine arme ikke er vant til at lege røremaskine i mere end 10 minutter ad gangen.

Lad dejen hæve koldt natten over (evt. lidt kortere tid) og lad den derefter hæve lunt et par timer.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 5 stykker. Lad dem hvile yderligere 30 minutter på køkkenbordet. Form herefter stykkerne til flade og aflange, dråbeformede brød, der er tykkere i kanten end på midten.

Pensl brødene med olivenolie og drys eventuelt med frø.

Sæt en bagesten i ovnen eller lad alternativt bagepladen være i ovnen, så den varmer med, og tænd på 250 grader. Bag naan-brødene på den varme plade i 8-10 minutter – der kan være cirka 3 i ovnen ad gangen. Afkøl brødene på en bagerist og nyd dem nybagte.

IMG_1373webOg så til raitaen, der er indernes svar på tzatziki og hurtigt er bikset sammen. Jeg har fundet opskriften i “Vegetarisk vellyst”, men ændret en smule på mængderne samt tilføjet rødløg. En raita er genial til varme, krydrede retter, idet den køler godt. Du skal bruge:

  • 1/2 agurk
  • 1 stor tomat
  • 1/2 rødløg
  • 4 dl græsk yoghurt
  • 1/2 tsk spidskommen
  • Lidt salt

Skær agurk, tomat og rødløg i små stykker og bland med yoghurt og spidskommen. Smag til med salt.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar