Mirabelle-syltetøj

IMG_2227webMirabeller får mig til at tænke på prinsesse Miamaja fra den hedengangne DR-julekalender “Jul på Slottet”. Navnet på de små blommer lyder af finhed og prinsesser.

Mirabeller minder mig også om skolegården på min gamle folkeskole, der vrimlede med dem, og os børn, der altid plukkede dem, før de blev modne. Derfor husker jeg mirabeller som nogle små, sure væsner, der slet ikke er så interessante endda. Og når de ikke er sure, er de melede.

Men hvad mirabeller ikke vinder ved min hukommelse fra skolegården, vinder de som syltetøj. Jeg fik lov at plukke en ordentlig stak forleden hos en god højskoleven, så da jeg stod derhjemme med mere end et kg, var syltning svaret.

Selvom stenene lige skal pilles ud, er det ikke så besværligt endda. Jeg har tilføjet citronskal, fordi den lette syrlighed klæder mirabellerne rigtig godt. Opskriften er inspireret af Samvirkes, men jeg har ændret lidt i den, brugt lidt mindre sukker og kun brugt citronskal, ikke citronsaft.

Til fire glas (godt og vel) som ovenstående skal du bruge:

  • 1 kg mirabeller uden sten (cirka 1300 g med sten)
  • 1 vaniljestang (evt. en “tom” stang, hvor du har brugt vaniljen til noget andet)
  • 500 g rørsukker
  • Skal af en økologisk citron i julienne eller helt fintrevet
  • 1 dl vand

Udsten mirabellerne og put dem i en gryde sammen med rørsukker, vaniljestang og citronskal. Lad det simre i 20-25 minutter, smag til og kom det herefter på skoldede glas, der er skyllet med en gang vodka (hvis det skal holde lidt længere). Og nyd på boller, en ostemad, pandekager eller andet godt. IMG_2229web

Relateret indhold

6 kommentarer

  • Besvar
    Marianne
    4. august 2018 at 12:17

    Birgit, jeg putter aldrig vand i. De er enormt saftige og vand er overflødigt.
    Jeg bryder mig heller ikke om citron eller vanille sammen med mirabeller, jeg kan bedst lide den rene smag.
    Kommentaren om at mirabeller er fade (fad = mangler syre) forstår jeg ikke. Mirabelleskallerne er meget sure, og citron gør det kun mere surt. Jeg tilsætter udelukkende sukker og jævner med rød Melatin.

    • Besvar
      Marianne Luna
      6. august 2018 at 10:23

      Det er nok en smagssag. 🙂 De mirabeller, jeg plukkede, trængte i hvert fald til lidt syre – og det synes jeg ofte, gør godt. 🙂

  • Besvar
    Birgit
    2. juli 2018 at 19:54

    Har lige høstet 2kg mirabeller og lavet en portion med 1kg. Jeg syntes det bliver meget tyndt. Tror måske jeg undlader 1dl vand næste gang.
    Har ladet det koge ind til passende konsestens.

  • Besvar
    velsmagt
    12. august 2014 at 11:33

    Ja jeg mindes heller ikke mirabeller som noget der var værd at råbe hurra for når jeg mindes tilbage til skolegården og SFO’en, men jeg smagte også fornyligt en hjemmelavet mirabelle marmelade og det smagte rigtig lækkert. Sikkert en god ide med citronskal, det synes jeg i det hele taget giver en friskning til det meste marmelade:)

  • Besvar
    jacobdklarsen
    12. august 2014 at 0:08

    Haha, navnet Mirabel giver mig de præcis samme associationersom du beskriver. måske lidt foruroligende når jeg er en fyr i midten af tyverne, og kommer til at tænke på en prinsesse fra en julekalender.. Men hva faen;)

    God ide med citronskallen. Det vil jeg huske. I år har jeg selv lavet saft, marmelade og karameller af mirabellerne 🙂

    • Besvar
      lunabaermonster
      12. august 2014 at 7:58

      Det er på ingen måde foruroligende, Jacob, det handler bare om, at vi begge kender julekalenderen. 🙂
      Jeg synes i hvert fald citronskallen gør, at smagen bliver meget mere frisk og ikke så fad, som den måske kunne være blevet. Det kan klart anbefales.
      Karameller? Det lyder spændende – har du monstro en opskrift?

    Skriv en kommentar